Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ Αμβλώσεις: Περισσότερες πολιτείες τις απαγορεύουν καθώς οι Δημοκρατικοί απωθούνται

ΗΠΑ Αμβλώσεις: Περισσότερες πολιτείες τις απαγορεύουν καθώς οι Δημοκρατικοί απωθούνται

«Η υγειονομική περίθαλψη είναι στο ψηφοδέλτιο» – «Περισσότερες γυναίκες σήμερα ζουν με λιγότερες ελευθερίες χάρη στον ανελέητο πόλεμο των Ρεπουμπλικανών για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις πολιτείες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Τζέιμι Χάρισον.

ΗΠΑ Αμβλώσεις: Η άμβλωση κατέστη παράνομη σε τρεις ακόμη πολιτείες των ΗΠΑ την Πέμπτη, περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβαση σε προαιρετικές αμβλώσεις για εκατομμύρια γυναίκες παρά ορισμένες ενδείξεις λαϊκής και δικαστικής απώθησης. Δύο μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, σχεδόν 21 εκατομμύρια γυναίκες έχουν ήδη χάσει την πρόσβαση στη διαδικασία στις πολιτείες τους, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post. Και με το Αϊντάχο, το Τενεσί και το Τέξας να ενώνονται με 10 άλλες πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς την Πέμπτη για την εφαρμογή σχεδόν συνολικών απαγορεύσεων στις αμβλώσεις, ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί.

Άλλες δώδεκα πολιτείες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους με τους δικούς τους περιορισμούς.

Οι νόμοι στο Αϊντάχο, το Τενεσί και το Τέξας «ενεργοποιήθηκαν» αφού το Ανώτατο Δικαστήριο στις 24 Ιουνίου ανέτρεψε την απόφαση ορόσημο του 1973 «Roe v. Wade» που κατοχύρωνε το δικαίωμα μιας γυναίκας σε έκτρωση και επέτρεπε στις πολιτείες να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους. Στο Τέξας, βάσει του νέου νόμου, οι γιατροί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο τουλάχιστον 100.000 δολαρίων για την πραγματοποίηση έκτρωσης.

Το Τέξας και το Τενεσί δεν κάνουν εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία, αν και το Αϊντάχο κάνει.

Οι κρατικοί περιορισμοί κυμαίνονται από τις ολικές απαγορεύσεις των εκλεκτικών αμβλώσεων έως τις απαγορεύσεις μετά από έξι εβδομάδες, όταν πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

Πολλές γυναίκες έχουν ήδη αναγκαστεί να ταξιδέψουν εκατοντάδες μίλια για να λάβουν τη διαδικασία σε άλλες πολιτείες.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου κυριαρχούν οι συντηρητικοί και δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην άμβλωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σημείωσε οριακή νίκη στο Αϊντάχο την Τετάρτη, όταν ένας δικαστής έκρινε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί από τους γιατρούς να προβαίνουν σε αμβλώσεις σε γυναίκες που υποφέρουν από επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομεία που λαμβάνουν χρηματοδότηση του Medicare από την κυβέρνηση.

Σε μια απεικόνιση του περίπλοκου νομικού τοπίου, ωστόσο, ένας δικαστής στο Τέξας, ένας διορισμένος του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε μια αντίθετη απόφαση σε παρόμοια υπόθεση, θέτοντας το υπόβαθρο για περαιτέρω δικαστικές μάχες.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre χαιρέτισε το αποτέλεσμα στο Αϊντάχο, αλλά χαρακτήρισε την απόφαση του Τέξας μια «καταστροφική απόφαση για τις γυναίκες σε αυτή την πολιτεία, στις οποίες τώρα μπορεί να μην υπάρχει η ίδια σωτήρια φροντίδα».

Εκτός από τη μάχη στα δικαστήρια, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η άμβλωση θα είναι ένα δυναμικό ζήτημα για τους υποψηφίους τους στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές.

Οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ θα αποφασίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου τον Νοέμβριο, με όλες τις 435 έδρες της Βουλής να είναι διαθέσιμες για αρπαγή, καθώς και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και την έπαυλη του κυβερνήτη σε 36 από τις 50 πολιτείες. –

«Η υγειονομική περίθαλψη είναι στο ψηφοδέλτιο» – «Περισσότερες γυναίκες σήμερα ζουν με λιγότερες ελευθερίες χάρη στον ανελέητο πόλεμο των Ρεπουμπλικανών για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις πολιτείες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Τζέιμι Χάρισον.

«Μην κάνετε λάθος: Σε όποια πολιτεία και αν ζείτε, η φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας είναι στο ψηφοδέλτιο αυτόν τον Νοέμβριο και οι υποψήφιοι του GOP θα λογοδοτήσουν για την ακραία ατζέντα τους κατά της επιλογής», είπε ο Χάρισον.

Ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών σημείωσε νίκη σε ειδικές εκλογές στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, που θεωρούνται ως ο πυροβολισμός της δημόσιας διάθεσης για τις αμβλώσεις ενόψει των ενδιάμεσων προεδρικών θητειών του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την εταιρεία πολιτικών δεδομένων Target Smart, οι γυναίκες έχουν ξεπεράσει τους άνδρες σε νέες εγγραφές ψηφοφόρων σε πολλές πολιτείες.

Σε μια δημοσκόπηση του Pew Research Center, το 56 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είπε ότι το ζήτημα της άμβλωσης θα είναι πολύ σημαντικό στην ενδιάμεση ψηφοφορία τους, από 43 τοις εκατό τον Μάρτιο.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων πανηγύρισαν επίσης πρόσφατα μια νίκη σε δημοψήφισμα στο Κάνσας που θα αφαιρούσε το δικαίωμα στη διαδικασία από το σύνταγμα της συντηρητικής μεσοδυτικής πολιτείας.

Η πολιτεία είναι προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, αλλά οι κάτοικοι του Κάνσας, με διαφορά 59 έως 41 τοις εκατό εν μέσω ασυνήθιστα μεγάλης συμμετοχής, απέρριψαν την τροπολογία που θα είχε καταργήσει τη γλώσσα στο σύνταγμα της πολιτείας που εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η Planned Parenthood, η οποία ασκεί πιέσεις για πρόσβαση στις αμβλώσεις και σχεδιάζει να ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια για τις ενδιάμεσες εκλογές, χαρακτήρισε την ψηφοφορία στο Κάνσας «μια σαφή προειδοποίηση για τους πολιτικούς κατά των αμβλώσεων».

Ενώ περίπου 20 πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, ορισμένες πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένων των γιγάντων της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης, εφαρμόζουν μέτρα προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορεί να σημαίνει η απαγόρευση των αμβλώσεων για γυναίκες με χρόνιες παθήσεις;

Ο ρόλος του Facebook στη δίωξη αμβλώσεων έχει εγείρει νέες ανησυχίες από τους υποστηρικτές

Το Κονέκτικατ εγκαινιάζει ιστότοπο και τηλεφωνική γραμμή για τις αμβλώσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.