Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Τεράστια μείωση στις αιτήσεις για βίζα υγειονομικής περίθαλψης

Ηνωμένο Βασίλειο: Τεράστια μείωση στις αιτήσεις για βίζα υγειονομικής περίθαλψης

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο αριθμός των μεταναστών που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στη Βρετανία έχει πέσει κατακόρυφα μετά την αυστηροποίηση των κανονισμών για τις βίζες.

Ο αριθμός των μεταναστών που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στη Βρετανία έχει πέσει κατακόρυφα μετά την αυστηροποίηση των κανονισμών για τις βίζες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η πτώση άνω του 75% για τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους έρχεται παρά το γεγονός ότι ο κλάδος αγωνίζεται να καλύψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις, εν μέρει λόγω των αυστηρότερων κανόνων μετανάστευσης μετά το Brexit.

Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα ρεκόρ της τακτικής και παράτυπης μετανάστευσης πριν από τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν κάποια στιγμή φέτος. Η συντηρητική κυβέρνησή του ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας που φτάνουν από το εξωτερικό δεν θα επιτρέπεται πλέον να φέρνουν εξαρτώμενα άτομα με τη βίζα τους. Επίσης, αύξησε τον ελάχιστο μισθό για ειδικευμένους εργάτες από 26.200 £ (33.000 $) σε 38.700 £.

Ο αριθμός των αιτήσεων για βίζα ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης μειώθηκε κατά 76% μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μειώθηκε από 50.900 σε 12.400, έδειξαν τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Care England, η οποία εκπροσωπεί ανεξάρτητους παρόχους φροντίδας, έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχουν 152.000 κενές θέσεις στον κλάδο στη χώρα.

Πολλές από τις θέσεις είχαν καλυφθεί προηγουμένως από ξένους εργάτες, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού λήξει η ελευθερία μετακίνησης όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από το μπλοκ. «Το σχέδιο για την επίτευξη της μεγαλύτερης περικοπής στη νόμιμη μετανάστευση στην ιστορία της χώρας μας λειτουργεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των άλλων αιτήσεων για βίζα ειδικευμένου εργαζομένου στην πραγματικότητα αυξήθηκε από έτος σε έτος κατά 41 τοις εκατό.

Η ετήσια καθαρή μετανάστευση -η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων που φτάνουν και εκείνων που φεύγουν- ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό των 745.000 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο. Η καταστολή της κανονικής μετανάστευσης από την κυβέρνηση περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες που διέπουν τους φοιτητές στο εξωτερικό, γεγονός που έχει οδηγήσει σε επικρίσεις για τον αντίκτυπό της στα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία εξαρτώνται από τα υψηλότερα δίδακτρα που καταβάλλουν οι προπτυχιακοί και οι απόφοιτοι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μείωση 12 τοις εκατό στους αιτούντες για βίζα σπουδών χορηγίας, από 49.400 τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2023, σε 43.600 την ίδια περίοδο φέτος. Υπήρξε επίσης μείωση κατά 79 τοις εκατό στις αιτήσεις από εξαρτώμενα άτομα, από 38.900 σε 8.300. Σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση, η κυβέρνηση θέλει να απελάσει 5.700 παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα φέτος στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος για να σταματήσουν τα μικρά σκάφη που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο να διασχίζουν τη Μάγχη από τη βόρεια Γαλλία.

Οι Συντηρητικοί υστερούν πολύ πίσω από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από τις εθνικές εκλογές, η ημερομηνία της οποίας ο Σουνάκ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να υπογράψει την Παγκόσμια Συνθήκη Εμβολίων, αναφέρει η The Telegraph (Reuters)

Πάνω από 20.000 άτομα συμμετέχουν στην αναζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για νέες θεραπείες άνοιας

Βλάπτει το NHS η μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα;

Βρετανία: Πρωτοπόρα γονιδιακή θεραπεία χαρίζει την ακοή σε εκ γενετής κωφό μωρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Παιδική παχυσαρκία: Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ημερίδα του ΠΟΥ Ευρώπης

Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της.

Close Icon