Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ΕΕ υποστηρίζει την αλλαγή της μεθόδου έγχυσης για την επέκταση της προσφοράς εμβολίων κατά της νόσου

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ΕΕ υποστηρίζει την αλλαγή της μεθόδου έγχυσης για την επέκταση της προσφοράς εμβολίων κατά της νόσου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την επιδημία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία. Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται από τη Bavarian Nordic, βρίσκεται σε έλλειψη. Αρκετές χώρες τεντώνουν τις διαθέσιμες δόσεις, με άγνωστα αποτελέσματα, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υπάρχουσες προμήθειες.

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ενδοδερμική έγχυση θα μπορούσε να βοηθήσει να διασταλεί 1 δόση εμβολίου κατά της  ευλογιάς των πιθήκων σε 5, εξοικονομώντας περιορισμένη προσφορά Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να τεντώσουν τα περιορισμένα αποθέματα του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, χορηγώντας μικρότερες δόσεις του εμβολίου, δήλωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η συμβουλή του οργανισμού είναι σύμφωνη με τη λεγόμενη προσέγγιση της κλασματικής δοσολογίας που έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ένα φιαλίδιο του εμβολίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έως και πέντε ξεχωριστών δόσεων – αντί για μία δόση – με την έγχυση μικρότερης ποσότητας ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος (ενδοδερμική ένεση).

Το εμβόλιο – που ονομάζεται Jynneos, Imvanex και Imvamune, ανάλογα με τη γεωγραφία – σχεδιάστηκε για να εγχέεται σε ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα, γνωστό ως υποδόρια ένεση.

Ως προσωρινό μέτρο, οι εθνικές αρχές ενδέχεται να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ενδοδερμική ένεση σε χαμηλότερη δόση για την προστασία ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ η προμήθεια του εμβολίου παραμένει περιορισμένη, δήλωσε ο EMA.

Η σύσταση βασίζεται σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 ενήλικες και η οποία συνέκρινε την απόδοση του εμβολίου που χορηγείται είτε ενδοδερμικά είτε υποδόρια, ως δύο δόσεις που χορηγούνται με διαφορά περίπου ενός μήνα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων μέσω ενδοδερμικής ένεσης, ή η έγχυση μιας μικρής δόσης ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος, είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή μέθοδο και επιτρέπει τη χρήση μιας μόνο δόσης για τον εμβολιασμό πέντε ατόμων αντί για ένα.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ανακάλυψαν ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων μέσω ενδοδερμικής ένεσης, ή η έγχυση μιας μικρής δόσης ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος, είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή μέθοδο και επιτρέπει τη χρήση μιας μόνο δόσης για τον εμβολιασμό πέντε ατόμων αντί για ένα.

Όσοι έλαβαν την ενδοδερμική ένεση έλαβαν το ένα πέμπτο της υποδόριας δόσης, αλλά παρήγαγαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που έλαβαν την αρχική υποδόρια δόση, δήλωσε ο EMA.

Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος τοπικών αντιδράσεων, όπως ερυθρότητα και πάχυνση ή αποχρωματισμός του δέρματος μετά από ενδοδερμικές ενέσεις.

Από τις αρχές Μαΐου έχουν αναφερθεί περισσότερα από 40.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων -συμπεριλαμβανομένων και μερικών θανάτων- σε περισσότερες από 80 χώρες όπου ο ιός δεν ενδημεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την επιδημία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία.

Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται από τη Bavarian Nordic, βρίσκεται σε έλλειψη.

Αρκετές χώρες τεντώνουν τις διαθέσιμες δόσεις, με άγνωστα αποτελέσματα, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υπάρχουσες προμήθειες.

Η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία χορηγούν μία δόση ανά άτομο αντί για δύο, γεγονός που τους επιτρέπει να εμβολιάσουν περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και αν ο καθένας από αυτούς μπορεί να λάβει μικρότερη ή λιγότερο ανθεκτική προστασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα από 30 παιδιά στις ΗΠΑ φέρονται να έχουν βρεθεί θετικά στην ευλογιά των πιθήκων

Οι έγχρωμοι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς

Η Ελβετία προσπαθεί να εξασφαλίσει 40.000 δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Γιατί η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί νευρικότητα σε κάποια παιδιά του κολεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κικίλιας: Όλοι οι φορείς να συνεργάζονται στενά στην μέγιστη δυνατή εγρήγορση

Κικίλιας: Υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συνεχή εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ακόμα και όταν ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς δείχνει χαμηλό κίνδυνο.

Panic Button: Επεκτείνεται η χρήση του σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Panic Button: Η επέκταση του Panic Button ήταν απαραίτητη. Από την πιλοτική εφαρμογή του, αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Αγαπηδάκη: Έχουμε για πρώτη φορά στην Κέα γενικό παθολόγο και παιδίατρο

Αγαπηδάκη: Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μετέβη την Κυριακή 19 Μαΐου στην Κέα όπου και επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού προκειμένου να ενημερωθεί από τη διοίκηση του Ιατρείου για τα τρέχοντα ζητήματα και τις ανάγκες των κατοίκων.

19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Ποντιακή γενοκτονία αποτελεί μια από τις πιο αιματηρές περιόδους στην Ιστορία. Ο Πόντος βάφτηκε με αίμα και μέχρι σήμερα πάγιο αίτημα του Ελληνισμού είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας.

Μητσοτάκης: Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση με έντονο ψηφιακό στίγμα

Μητσοτάκης: Η σωτήρια δράση της πρόληψης υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αποτελεί πτυχή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη 3 μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να υπογράψει την Παγκόσμια Συνθήκη Εμβολίων, αναφέρει η The Telegraph (Reuters)

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες πρέπει να συναινέσουν στη συμφωνία εντός της προθεσμίας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μελλοντικών πανδημιών, προσθέτοντας ότι οι χώρες που δεν συμφώνησαν πλήρως με το κείμενο να απέχουν τουλάχιστον από το να εμποδίσουν τη συναίνεση μεταξύ των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ .

Close Icon