Πολιτική Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ΕΕ υποστηρίζει την αλλαγή της μεθόδου έγχυσης για την επέκταση της προσφοράς εμβολίων κατά της νόσου

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ΕΕ υποστηρίζει την αλλαγή της μεθόδου έγχυσης για την επέκταση της προσφοράς εμβολίων κατά της νόσου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την επιδημία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία. Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται από τη Bavarian Nordic, βρίσκεται σε έλλειψη. Αρκετές χώρες τεντώνουν τις διαθέσιμες δόσεις, με άγνωστα αποτελέσματα, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υπάρχουσες προμήθειες.

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ενδοδερμική έγχυση θα μπορούσε να βοηθήσει να διασταλεί 1 δόση εμβολίου κατά της  ευλογιάς των πιθήκων σε 5, εξοικονομώντας περιορισμένη προσφορά Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να τεντώσουν τα περιορισμένα αποθέματα του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, χορηγώντας μικρότερες δόσεις του εμβολίου, δήλωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η συμβουλή του οργανισμού είναι σύμφωνη με τη λεγόμενη προσέγγιση της κλασματικής δοσολογίας που έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ένα φιαλίδιο του εμβολίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έως και πέντε ξεχωριστών δόσεων – αντί για μία δόση – με την έγχυση μικρότερης ποσότητας ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος (ενδοδερμική ένεση).

Το εμβόλιο – που ονομάζεται Jynneos, Imvanex και Imvamune, ανάλογα με τη γεωγραφία – σχεδιάστηκε για να εγχέεται σε ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα, γνωστό ως υποδόρια ένεση.

Ως προσωρινό μέτρο, οι εθνικές αρχές ενδέχεται να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ενδοδερμική ένεση σε χαμηλότερη δόση για την προστασία ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ η προμήθεια του εμβολίου παραμένει περιορισμένη, δήλωσε ο EMA.

Η σύσταση βασίζεται σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 ενήλικες και η οποία συνέκρινε την απόδοση του εμβολίου που χορηγείται είτε ενδοδερμικά είτε υποδόρια, ως δύο δόσεις που χορηγούνται με διαφορά περίπου ενός μήνα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων μέσω ενδοδερμικής ένεσης, ή η έγχυση μιας μικρής δόσης ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος, είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή μέθοδο και επιτρέπει τη χρήση μιας μόνο δόσης για τον εμβολιασμό πέντε ατόμων αντί για ένα.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ανακάλυψαν ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων μέσω ενδοδερμικής ένεσης, ή η έγχυση μιας μικρής δόσης ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος, είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή μέθοδο και επιτρέπει τη χρήση μιας μόνο δόσης για τον εμβολιασμό πέντε ατόμων αντί για ένα.

Όσοι έλαβαν την ενδοδερμική ένεση έλαβαν το ένα πέμπτο της υποδόριας δόσης, αλλά παρήγαγαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που έλαβαν την αρχική υποδόρια δόση, δήλωσε ο EMA.

Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος τοπικών αντιδράσεων, όπως ερυθρότητα και πάχυνση ή αποχρωματισμός του δέρματος μετά από ενδοδερμικές ενέσεις.

Από τις αρχές Μαΐου έχουν αναφερθεί περισσότερα από 40.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων -συμπεριλαμβανομένων και μερικών θανάτων- σε περισσότερες από 80 χώρες όπου ο ιός δεν ενδημεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την επιδημία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία.

Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται από τη Bavarian Nordic, βρίσκεται σε έλλειψη.

Αρκετές χώρες τεντώνουν τις διαθέσιμες δόσεις, με άγνωστα αποτελέσματα, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υπάρχουσες προμήθειες.

Η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία χορηγούν μία δόση ανά άτομο αντί για δύο, γεγονός που τους επιτρέπει να εμβολιάσουν περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και αν ο καθένας από αυτούς μπορεί να λάβει μικρότερη ή λιγότερο ανθεκτική προστασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα από 30 παιδιά στις ΗΠΑ φέρονται να έχουν βρεθεί θετικά στην ευλογιά των πιθήκων

Οι έγχρωμοι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς

Η Ελβετία προσπαθεί να εξασφαλίσει 40.000 δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Γιατί η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί νευρικότητα σε κάποια παιδιά του κολεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.