Ρεπορτάζ Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Θα καθιερωθεί ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Ευλογιά των Πιθήκων: Θα καθιερωθεί ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα επείγει να περιορίσει τον ιό. «Είναι μια λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα σε περισσότερες από 50 χώρες σε λιγότερο από δύο μήνες και εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε ο Δρ Ογκόινα.

Ευλογιά των Πιθήκων: Θα γίνει η ευλογιά των πιθήκων «καθιερωμένο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα»; Γιατί ένας ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες πιστεύει έτσι Η Monkeypox «εξελίσσεται και προσαρμόζεται», λέει ένας γιατρός Ο Γραμματέας Becerra, η Ομάδα Αντιμετώπισης της Ευλογιάς του Λευκού Οίκου πραγματοποιεί ενημέρωση Ο Νιγηριανός γιατρός που αντιμετώπισε το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων το 2017 στη Νιγηρία είπε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι ο ιός τώρα “δείχνει όλα τα σημάδια ότι γίνεται καθιερωμένο ΣΜΝ”, καθώς εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλεσε την επιδημία επείγουσα για τη δημόσια υγεία.

Ο λοιμωξιολόγος Dr. Dimie Ogoina αντιμετώπισε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Νιγηρία εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Εκείνο το έτος 2017, ένα 11χρονο αγόρι του ήρθε με εξάνθημα που μοιάζει με ανεμοβλογιά.

Ο γιατρός είπε ότι «δεν είχε δει ποτέ κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη ζωή του — είχα δει μόνο φωτογραφίες», είπε ο Ogoina στο Fox News.

Οι γιατροί ανακάλυψαν τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους τη δεκαετία του 1970 σε παιδιά από το Κονγκό, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Πριν από αυτό, οι επιστήμονες εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα μεταξύ πιθήκων σε μια εγκατάσταση ζώων στην Κοπεγχάγη της Δανίας, το 1958 – δίνοντας στην ασθένεια το όνομα «ευλογιά των πιθήκων».

Αλλά το 2017, ο Δρ Ogoina — καθηγητής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Delta του Νίγηρα στη Νιγηρία — παρατήρησε ότι το 11χρονο αγόρι δεν είχε επαφή με ζώα. Ο ιός εξαπλώθηκε στην οικογένειά του, μολύνοντας πρώτα τον θείο του και μετά εξαπλώθηκε στη μητέρα, τον πατέρα και τον μικρότερο αδερφό του.

Στις 9 Αυγούστου 2022, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενέκριναν μια νέα στρατηγική εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σχεδιασμένη να επεκτείνει τα περιορισμένα αποθέματα, επιτρέποντας στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιάζουν έως και πέντε άτομα — αντί για ένα — με κάθε φιαλίδιο.

Αφού έστειλε δείγματα από τις βλάβες του αγοριού σε ένα εργαστήριο στη Σενεγάλη, ο Δρ. Ogoina επιβεβαίωσε τις υποψίες του:

Το αγόρι είχε προσβληθεί από το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Νιγηρία μετά από 38 χρόνια.

Το ξέσπασμα το 2017 αυξήθηκε σε 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νιγηρία.

Έκτοτε, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μετατράπηκε από μια σπάνια ασθένεια σε ενδημικό καθεστώς στην Αφρική – με τα κρούσματα να εξαπλώνονται κυρίως σε νέους, ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Αν και ο ιός δεν είναι ενδημικός στις ΗΠΑ, ο Δρ Ogoina είπε στο Fox News ότι κατά τη γνώμη του, δείχνει σημάδια ότι γίνεται «καθιερωμένο ΣΜΝ» — που σημαίνει ότι εξαπλώνεται στον πληθυσμό των ΗΠΑ όπως και άλλες ασθένειες όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια ή ο HIV. Το CDC είπε στο Fox News ότι ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, δεν έχει φτάσει στο καθεστώς σεξουαλικά μεταδιδόμενης μόλυνσης (ΣΜΝ).

Το 2021, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δύο περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων από ταξιδιώτες που προέρχονταν από τη Νιγηρία.

Το CDC ανέφερε τις προσπάθειες εντοπισμού συμβάσεων και την «ισχυρή συνεργασία μεταξύ του CDC, των κρατικών και τοπικών υπηρεσιών υγείας, των αεροπορικών εταιρειών και των συνεργατών του αεροδρομίου» ως λόγους για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται. Υπάρχουν 14.115 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων (ορθοποξοϊός) στις ΗΠΑ από το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με το CDC. Σε απάντηση ερωτήματος, το CDC είπε στο Fox News ότι, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, δεν έχει φτάσει σε κατάσταση σεξουαλικά μεταδιδόμενης μόλυνσης (ΣΜΝ).

«Μας δείχνει ότι ο ιός εξελίσσεται και προσαρμόζεται περισσότερο στον ανθρώπινο ξενιστή», είπε ο Δρ Dimie Ogoina. “Η τρέχουσα επιδημία έχει οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το εάν η ευλογιά των πιθήκων είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ).

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να περιγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως “σεξουαλικά μεταδιδόμενη”. αλλά όχι ως ο μόνος τρόπος», ανέφερε το πρακτορείο.

«Στο τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων», πρόσθεσε, «ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει ευλογιά των πιθήκων.

Αυτό περιλαμβάνει την επαφή με πληγές της ευλογιάς των πιθήκων ή αναπνευστικές εκκρίσεις μέσω στενής, παρατεταμένης επαφής δέρματος με δέρμα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σεξ. ” Εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον τερματικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου Anna στο Chennai της Ινδίας, εξετάζουν τους επιβάτες για συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων, που τραβήχτηκαν στις 3 Ιουνίου 2022.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται, τα κράτη έχουν προσπαθήσει να διανείμουν εμβόλια και να ενισχύσουν τις προσπάθειες δοκιμών καθώς το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. HHS επεκτείνει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια δόσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να μειώσει τις δόσεις, καθιστώντας το εμβόλιο στο ένα πέμπτο του ισχυρού. Στις 9 Αυγούστου 2022, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση, εν μέρει, σχετικά.

“Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) ανακοίνωσε μια δήλωση της Ενότητας 564, επιτρέποντας στον FDA να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να επιτρέψει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να χορηγούν έως και πέντε φορές τον αριθμό των δόσεων εμβολίου ανά φιαλίδιο εμβολίου JYNNEOS.”

Συνέχισε, «Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία της περασμένης εβδομάδας, σήμερα ο Γραμματέας του Υπουργείου HHS Xavier Becerra εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την ενότητα 564 της δήλωσης του νόμου περί τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών που επιτρέπει την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης εμβολίων για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Αυτή η ενέργεια ανοίγει το δρόμο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει έως και πέντε φορές την ποσότητα των δόσεων που χορηγούνται από ένα μόνο φιαλίδιο του εμβολίου JYNNEOS.”

«Ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος δεν είναι μέσω του εμβολιασμού», είπε ο Δρ Robert Malone. «Γίνεται μέσω του εντοπισμού επαφών, της αποχής και της απομόνωσης έως ότου αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μολυσματικοί».

Συνέχισε, «Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων EUA επιτρέπει τώρα τη χορήγηση 0,1 ml του εμβολίου JYNNEOS μεταξύ των στρωμάτων του δέρματος (ενδοδερμικά), σε αντίθεση με 0,5 ml του εμβολίου που χορηγείται κάτω από το δέρμα (υποδόρια)».

Η διανομή του εμβολίου είναι ένας παράγοντας για την ανάσχεση της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν άλλα μέτρα. Ο Δρ Robert Malone, συν-εφευρέτης του εμβολίου mRNA, είπε στο Fox News ότι κατά την άποψή του, ο εμβολιασμός δεν πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος δεν είναι μέσω του εμβολιασμού», είπε ο Malone.

«Γίνεται μέσω του εντοπισμού επαφών, της αποχής και της απομόνωσης έως ότου αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μολυσματικοί».

Είπε επίσης, “Δεν έχουμε καν ιδέα πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το εμβόλιο. Δεν σχεδιάστηκε για την ευλογιά των πιθήκων… Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ, πολύ ανάλογο με αυτό που συνέβη νωρίς στην κρίση του κορωνοϊού.”

Οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας προσπαθούν επίσης να πολεμήσουν το στίγμα γύρω από το όνομα της νόσου και τον πληθυσμό που πλήττεται.

«Οι ιοί που έχουν εντοπιστεί πρόσφατα, οι σχετικές ασθένειες και οι παραλλαγές του ιού θα πρέπει να ονομάζονται με σκοπό να αποφευχθεί η πρόκληση προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα…» Ο ΠΟΥ επιδιώκει να μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων, δημοσιεύοντας μια δήλωση που έλεγε:

«Η τρέχουσα βέλτιστη πρακτική είναι ότι οι νέοι ιοί, οι σχετικές ασθένειες και οι παραλλαγές ιών θα πρέπει να ονομάζονται με στόχο να αποφευχθεί η πρόκληση προσβολής σε οποιοδήποτε πολιτιστικό, κοινωνικό, εθνικό, περιφερειακό, επαγγελματικές ή εθνοτικές ομάδες και να ελαχιστοποιηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων».

Σχετικά με την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, ο Δρ. Μαλόουν είπε επίσης στο Fox News, «Είναι μια πολύ μικρή παγκόσμια κοόρτη… και είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια σε αυτήν την παγκόσμια κοόρτη ανθρώπων που συχνά έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους».

Είπε επίσης, «Στη δημόσια υγεία, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί σε καταστάσεις στις οποίες περιορίζουμε την ικανότητά μας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους ανθρώπους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο».

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fox News.

Το 54% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση μεταξύ 6 και 9 Αυγούστου δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων.

Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα επείγει να περιορίσει τον ιό. «Είναι μια λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα σε περισσότερες από 50 χώρες σε λιγότερο από δύο μήνες και εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε ο Δρ Ογκόινα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ιστότοπος του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων της Νέας Υόρκης καταρρέει λόγω της υπερβολικής ζήτησης

Ο Γαλλικός Οργανισμός Υγείας υποδεικνύει ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παίρνει μέτρα για την ευλογιά των πιθήκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.

Υπεκυψε στα τραύματά του ο Αμερικανός στρατιωτικός που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Ο στρατιωτικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την αυτοπυρπόλησή του μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως προέβη στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ευθύμιος Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία - Επικινδυνότητα για την Αγία Σοφία

Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα» είπε, τέλος ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΗΠΑ: Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στα νεογέννητα

ΗΠΑ: Η άνοδος της σύφιλης είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων φραγμών στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες.

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στάση εργασίας την Ημέρα της Μητέρας

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ το 60% των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι γυναίκες. Αγωνίζονται στη πρώτη γραμμή προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με εξαντλητικά ωράρια, δεκάδες χρωστούμενα repo και άδειες.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Συμμετέχουν ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη απεργία 28 Φλεβάρη 2024, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών, καθώς και για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών με αυξήσεις στους μισθούς.

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας φέρνουν νέες μειωμένες τιμές

Με σκοπό το αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε την εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών- για τρεις μήνες- των προϊόντων για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής όσων βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.