Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Γιατί η νόσος προκαλεί νευρικότητα σε κάποια παιδιά του κολεγίου

Ευλογιά των Πιθήκων: Γιατί η  νόσος προκαλεί νευρικότητα σε κάποια παιδιά του κολεγίου

Μην μοιράζεστε ασημικά ή κύπελλα, μην αγγίζετε τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τις πετσέτες ή τα ρούχα αυτού του ατόμου. Εάν αγγίξετε κάποιο από αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Ευλογιά των Πιθήκων: Γιατροί και ειδικοί υγείας μοιράζονται συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς και προστατευμένοι από την ευλογιά των πιθήκων καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στην πανεπιστημιούπολη Δρ Marc Siegel: Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και πώς μεταδίδεται; Ο ιατρικός συνεργάτης του Fox News λέει ότι ανησυχεί ότι το ραντάρ δημόσιας υγείας έχει «σπάσει» μετά την COVID στο «Tucker Carlson Tonight». Ο κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος ιός στο μυαλό των φοιτητών καθώς επιστρέφουν στο σχολείο αυτό το φθινόπωρο. Οι μαθητές πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν στρατηγικές για την πρόληψη της πιθανής μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

“Η ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να καλύπτεται από πολύ μυστήριο.

Ένα βασικό σημείο είναι ότι δεν πρόκειται για έναν συμβατικό σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό”, δήλωσε ο Michael S. Kinch, Ph.D., κοσμήτορας της επιστήμης και διευθυντής του Κέντρου Ερευνητικής Καινοτομίας στη Βιοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Long Island στο Brookville, N.Y.

Ο Kinch είπε επίσης στο Fox News Digital, «Το παθογόνο μπορεί να μεταφερθεί μέσω της εφίδρωσης και έτσι, οποιαδήποτε μορφή σωματικής επαφής, θεωρητικά, μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση».

Είπε επίσης, «εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων θα είναι σημαντικά υψηλότερος μόλις ξαναρχίσουν τα κολέγια και τα λύκεια».

Μερικοί φοιτητές είπαν στο Fox News Digital ότι είναι νευρικοί για έναν ακόμη ιό που επηρεάζει την περιοχή τους στη χώρα.

Σήμερα, μερικοί σκέφτονται την ευλογιά των πιθήκων και πώς πρέπει να γνωρίζουν ότι προστατεύονται από τη μολυσματική ασθένεια.

Μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) είπε ότι είναι λίγο νευρική για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς πηγαίνει σε σχολείο σε μια πόλη όπου αναφέρονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι βρίσκει παρηγοριά στο να γνωρίζει ότι υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Μια άλλη φοιτήτρια που παρακολουθεί το SUNY Stony Brook αυτό το φθινόπωρο είπε ότι απλώς θα είναι πιο προσεκτική με ποιον «κάνει παρέα».

Είπε επίσης ότι ελπίζει πως τα κολέγια παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους μαθητές όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Οι κοινόχρηστοι χώροι σημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα

Οι φοιτητές συνήθως συγκεντρώνονται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως αίθουσες διδασκαλίας και κοιτώνες και σε πάρτι.

Η έναρξη της αθλητικής σεζόν θα ενθαρρύνει επίσης τη σωματική επαφή μεταξύ των μαθητών αθλητών.

Καθώς ξεκινούν τα κολεγιακά εξάμηνα, οι φοιτητές κατανοούν ότι πρέπει να λαμβάνουν έξυπνες προφυλάξεις κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ειδικοί μολυσματικών ασθενειών είπαν στο Fox News Digital ότι ενώ οι μολυσματικές ασθένειες αποτελούν μέρος της κοινωνίας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κοινωνικοποιούνται ή να βρίσκονται κοντά σε άλλους.

Τα άτομα πρέπει απλώς να λάβουν ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ευλογιάς των πιθήκων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι δεν μπορούν να κοινωνικοποιηθούν ή να απολαύσουν την εμπειρία τους στο κολέγιο.

Απλώς θα αλλάξει ο τρόπος που κάνουν αυτά τα πράγματα, αυτή τη στιγμή, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος », είπε ο Richard Silvera, M.D. “Περιορίστε την επαφή δέρμα με δέρμα σε άτομα που γνωρίζετε ή άτομα με τα οποία μπορείτε να συζητήσετε τους κινδύνους σας και τους κινδύνους τους.”

Είναι αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος της υποτροφίας Λοιμωδών Νοσημάτων Infectious Diseases Fellowship και επίκουρος καθηγητής ιατρικής (μολυσματικές ασθένειες) στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Ο Silvera απαρίθμησε μερικές από τις στρατηγικές που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι φοιτητές για να αποτρέψουν τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων.

Είπε, “συνκοινωνήστε με την κοινωνική απόσταση. Περιορίστε την επαφή δέρμα με δέρμα με άτομα που γνωρίζετε ή άτομα με τα οποία μπορείτε να συζητήσετε τους κινδύνους σας και τους κινδύνους τους. Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία – ή ότι κάτι δεν πάει καλά – μην το αγνοήσετε. Μείνετε σπίτι και αναζητήστε φροντίδα για να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά».

Είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για τους φοιτητές αυτό το φθινόπωρο «να είναι πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά την προστασία τους από μολυσματικές ασθένειες, είπε ένας ειδικός.

Είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για τους φοιτητές αυτό το φθινόπωρο «να είναι πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά την προστασία τους από μολυσματικές ασθένειες, είπε ένας ειδικός. (Εικόνες AP) Ο Aaron E. Glatt, M.D., πρόεδρος του τμήματος ιατρικής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Mount Sinai South Nassau στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, είπε στο Fox News Digital, «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά στο κολέγιο — είτε έχουν επαφή με άτομο λόγω σεξουαλικής φύσης ή που μοιράζεται διάφορα αντικείμενα με συγκάτοικο που έχει βλάβες ή κινδυνεύει να έχει βλάβες — να είστε πολύ προσεκτικοί».

Ο Glatt είπε ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέσω της επαφής με ένα άτομο που είναι μεταδοτικό και έχει βλάβες.

Όσοι συμμετέχουν σε περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις με άγνωστους συντρόφους διατρέχουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από ευλογιά των πιθήκων, καθώς και άλλες ασθένειες, είπε ένας ειδικός. Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες ή συχνά με πολλούς συντρόφους ή σε περιστασιακές συναντήσεις, είπε επίσης.

Ο Glatt προειδοποίησε ότι όσοι συμμετέχουν σε περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις με άγνωστους συντρόφους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να προσβληθούν από ευλογιά των πιθήκων, καθώς και άλλες ασθένειες. «Αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επειδή δεν γνωρίζεις το ιστορικό τους, δεν ξέρεις αν έχουν αρρωστήσει και δεν έχεις σχέση μαζί τους, όπου δεν ξέρεις αν έχουν ή είχαν βλάβες», είπε ο Γκλατ.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «αυτός ο τύπος έκθεσης είναι κάτι που πρέπει πάντα να δίνεται προσοχή λόγω άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών ή άλλων ιατρικών ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν».

Ο Silvera είπε επίσης στο Fox News Digital ότι είναι σημαντικό για τους φοιτητές να “συζητούν τους κινδύνους, τις πιθανές εκθέσεις και τυχόν δερματικές βλάβες που μπορεί να έχουν με άτομα με τα οποία θα είναι σε στενή επαφή”.

Σε έναν κοιτώνα κολεγίου, πρόσθεσε, “αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συγκάτοικους και συνεργάτες εργαστηρίου.

Το πιο σημαντικό, εάν έχετε μια νέα δερματική βλάβη ή/και δεν αισθάνεστε καλά, μείνετε σπίτι!” «Είτε πρόκειται για ευλογιά των πιθήκων, για COVID-19 ή απλώς για το κοινό κρυολόγημα, το να μένετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τους γύρω σας».

Ο Silvera σημείωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί μέσω μαλακών αντικειμένων όπως πετσέτες, σεντόνια και ρούχα.

«Όταν πλένετε ρούχα, το πλύσιμο των αντικειμένων με ζεστό νερό (με απορρυπαντικό!) θα πρέπει να τα απολυμαίνει».

Έτσι, “για να μειώσετε τον κίνδυνο και να προστατέψετε τους ανθρώπους γύρω σας, μην μοιράζεστε πετσέτες, ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.

Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε επίσης να φοράτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας αφού χειριστήκατε άπλυτα ρούχα ή σεντόνια κάποιου άλλου.

«Οι γονείς μπορούν να καθησυχαστούν ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων είναι χαμηλός στον γενικό μαθητικό πληθυσμό», είπε ένας γιατρός έκτακτης ανάγκης.

Ο Δρ. Matthew Harris, M.D., παιδιατρικός ιατρός επείγουσας ιατρικής στο Cohen Children’s Medical Center στο Northwell Health στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, είπε στο Fox News Digital, «Εάν υπάρχει ανησυχία για έκθεση σε λευκά είδη ή ρούχα ενός μολυσμένου ατόμου, να είστε συνετοί για το εκτεθειμένο άτομο να μιλήσει με τον ιατρό του σχετικά με έναν προφυλακτικό εμβολιασμό μετά την έκθεση.”

Ο Χάρις, διευθυντής του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 και της διαχείρισης κρίσεων Northwell, προσπάθησε να απαλύνει τις ανησυχίες των ανήσυχων γονέων και μαθητών.

«Τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να ανήκουν στον πληθυσμό των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και ως εκ τούτου, οι έφηβοι ή οι φοιτητές που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα θα πρέπει να εξετάσουν τον κατάλληλο εμβολιασμό και τις προφυλάξεις». Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Δρ. Mary T. Bassett, επίτροπος υγείας της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων θα αρχίσει να διανέμεται ενδοδερμικά (ενδιάμεσα στο δέρμα) αντί για υποδερμικά (κάτω από το δέρμα).

Αυτό σημαίνει ότι μόνο το ένα πέμπτο της δόσης του αρχικού εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων θα χρειαστεί για να πυροδοτήσει μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση κατά του ιού.

Ο Bassett είπε σε ένα δελτίο τύπου, «πρωταρχικός μας στόχος είναι να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτού του ιού αυξάνοντας την ανοσία όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που κινδυνεύουν».

Είπε επίσης, «αυτή η τελευταία παράδοση φιαλιδίων εμβολίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που παραδόθηκε με τη νέα εγκεκριμένη μέθοδο χορήγησης, θα σημαίνει περισσότερες δόσεις εμβολίου για περισσότερους ανθρώπους».

Το CDC συνιστά να εμβολιαστεί όποιος εκτίθεται σε ευλογιά των πιθήκων.

Επί του παρόντος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν σε οποιονδήποτε εκτίθεται στην ευλογιά των πιθήκων να εμβολιαστεί.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί από τα ακόλουθα ζητήματα και ενέργειες, σύμφωνα με το CDC: στενή, δέρμα με δέρμα επαφή με ένα άτομο που έχει εξάνθημα ή ψώρα από ευλογιά των πιθήκων, αγκαλιές, μασάζ ή αθλήματα στενής επαφής. Σταγονίδια σάλιου κατά τη διάρκεια της στενής συνομιλίας και του φιλιού. σεξουαλική επαφή, επαφή με αντικείμενα, υφάσματα (ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες) και επιφάνειες που έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομο με ευλογιά των πιθήκων. Συμβουλές για καλή φροντίδα

Εάν έρθετε σε επαφή με ένα άτομο που έχει ευλογιά των πιθήκων, το CDC πρότεινε μια σειρά από έξυπνες συμβουλές.

Εάν απέχετε έξι πόδια από αυτό το άτομο, φορέστε μάσκα.

Μην μοιράζεστε ασημικά ή κύπελλα, μην αγγίζετε τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τις πετσέτες ή τα ρούχα αυτού του ατόμου. Εάν αγγίξετε κάποιο από αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ευλογιά των πιθήκων, το CDC συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές: Φορέστε μάσκα και καλύψτε τις βλάβες με επίδεσμους, αποφύγετε να αγγίζετε άλλους και ακολουθείτε τις συστάσεις ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης· πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας, φοράτε γυαλιά αντί για φακούς επαφής, μείνετε σε ένα χώρο μακριά από άλλους μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημά σας, να πέσουν όλες οι κρούστες και να σχηματιστεί ένα φρέσκο ​​στρώμα ανέπαφου δέρματος.

Επιπλέον, είναι συνετό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε συχνά τις περιοχές.

Επίσης, αποφύγετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και με άτομα που είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν πολύ, όπως παιδιά κάτω των 8 ετών, έγκυες και άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ορισμένες δερματικές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βρετανοί επιστήμονες πίσω από την κρίσιμη δοκιμασία COVID στρέφονται στην έρευνα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων

Τι μπορούν να μας πουν τα ανθρώπινα απόβλητα για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων θα καθιερωθεί ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Αποκωδικοποίηση της κατάθλιψης εν μέσω COVID-19 - Ολοκληρωμένη ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων

"Η μελέτη COVICAT και οι συνθήκες γύρω από το lockdown COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα την κατάθλιψη, σε επίπεδο πληθυσμού."

Τα ποσοστά τραυματισμών από όπλα στις ΗΠΑ το 2023 ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν σε σχέση με άλλες ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα πραγματικά ποσοστά ήταν σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα ήταν επίσης τα χειρότερα το 2019, πριν από την πανδημία. Από κάθε 100.000 κλήσεις ασθενοφόρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, 1.045 από αυτές αφορούσαν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Close Icon