Πολιτική Φαρμάκoυ

Τα δεκατέσσερα κρίσιμα φάρμακα κατά της COVID-19

Τα δεκατέσσερα κρίσιμα φάρμακα κατά της COVID-19

Έναν κατάλογο με δεκατέσσερα σκευάσματα τα οποία χαρακτηριστήκαν ως καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση του Covid-19 , δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός (EMA) .

Συγκεκριμένα ,στις 7 Ιουνίου 2022, η Διευθύνουσα Ομάδα Ελλείψεων Φαρμάκων (MSSG) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) υιοθέτησε τη λίστα των κρίσιμων φαρμάκων για την διαχείριση της έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας που έχει προκαλέσει η λοίμωξη Covid-19.

Τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν λάβει έγκριση για την διαχείριση της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και η προμήθεια και διαθεσιμότητά τους τίθεται υπό αυστηρή εποπτεία ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως τυχόν πιθανή ή πραγματική έλλειψη. Η αναρτημένη λίστα στην ιστοσελίδα του ΕΜΑ περιέχει όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Janssen) και άλλα θεραπευτικά σχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη ή θεραπεία της Covid-19, όπως η ρεμδεσιβίρη, η δεξαμεθαζόνη, η τοσιλιζουμάμπη και η σοτροβιμάμπη.

Να σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη  λίστα θα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα, ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην κατάσταση της πανδημίας που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο ελλείψεων συγκεκριμένων φαρμάκων ή μετά την έγκριση νέων φαρμάκων. Ο κατάλογος δεν αντικαθιστά τις εθνικές οδηγίες των κρατών-μελών για τον εμβολιασμό και την κλινική διαχείριση της Covid-19.

Οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο απαιτείται να ενημερώνουν τακτικά τον EMA με σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για πιθανές ή πραγματικές ελλείψεις και διαθέσιμα αποθέματα, προβλέψεις προσφοράς και ζήτησης. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις σχετικά με την εκτιμώμενη ζήτηση για κρίσιμα φάρμακα σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέψει στην MSSG να προτείνει και να συντονίζει κατάλληλες ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να αποτραπούν ή να μετριαστούν πιθανές ή πραγματικές ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο EMA θα επικοινωνήσει μεμονωμένα με τους ΚΑΚ και τις εθνικές αρμόδιες αρχές για να τους ενημερώσει για τα χρονοδιαγράμματα, τις διαδικασίες και τα εργαλεία για τη συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών μετά την έγκριση του καταλόγου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεγαλύτερο καραβάνι μεταναστών 15.000 ανθρώπων συγκεντρώνεται στο Μεξικό

Το τμήμα υγείας της Φλόριντα δεν υπολόγισε κρούσματα και θανάτους covid, λόγω τεχνικών ζητημάτων, σύφωνα με έκθεση κρατικού ελέγχου

ΕΟΔΥ Rapid Test: Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 09/06

Την ώρα που ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η πανδημία της Covid-19 δεν έχει τελειώσει.

Κορωνοϊός Κρούσματα 09/06: 4.500 νέα κρούσματα - 9 νεκροί - 111 διασωληνωμένοι

Άνοια-H κοινωνική απομόνωση προγνωστικός παράγοντας κινδύνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

Διάθεση αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Αντιιικά: Το Υπουργείο Υγείας, με την αμέριστη υποστήριξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έχει μεριμνήσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με Covid-19 στις θεραπείες αντιικών χαπιών τις ημέρες των αργιών - εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το γιατρό τους.

Συνάντηση της PIF με Πλεύρη και Σκέρτσο

Η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Γενικό Γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Θανάσης Κοντογεώργης.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κοινή αγορά εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η HERA θα προμηθεύσει τα εμβόλια για λογαριασμό τους το συντομότερο δυνατό, ενώ οι ακριβείς διαδικασίες θα καθοριστούν με τα κράτη μέλη τις επόμενες ημέρες.