Πολιτική Φαρμάκoυ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Εγκρίθηκε η πρώτη αυτό χορηγούμενη θεραπεία

Πολλαπλή σκλήρυνση: Εγκρίθηκε η πρώτη αυτό χορηγούμενη θεραπεία

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η πρώτη και μοναδική αυτό χορηγούμενη θεραπεία που υπόσχεται άριστα αποτελέσματα κατά της υποτροπιάζουσας σκλήρυνσης καταπλάκας εγκρίθηκε.

Η εταιρία novartis,καινοτομεί για άλλη μία φορά ,αφού κατάφερε να βρει την πρώτη και  αποτελεσματική θεραπεία η οποία θα δώσει ουσιαστική λύση στην υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η θεραπεία αυτή απευθύνεται καθαρά και  μόνο σε ενήλικα άτομα και στοχεύει κατευθείαν στα Β-λεμφοκύτταρα μέσω μία ένεσης η οποία χορηγείτε από κάποιον ειδικό υγείας τουλάχιστον την πρώτη φορά.

Πιο συγκεκριμένα αυτή η νέα θεραπεία υπόσχεται

  •  Η οφατουμουμάμπη  υπόσχεται να καλύψει την τρέχουσα ανεκπλήρωτη ανάγκη για μια τροποποιητική  θεραπεία (DMT) , που συνδυάζει την ισχυρή αποτελεσματικότητα και το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας με την ευελιξία της αυτοχορήγησης κατ’ οίκον μέσω της συσκευής αυτόματης ένεσης. 

Που βασίστηκε η μελέτη

  • Η έγκριση βασίστηκε σε δύο μελέτες Φάσης ΙΙΙ,  με επιτυχή εκπλήρωση των πρωτευόντων καταληκτικών σημείων, όπου η οφατουμουμάμπη εμφάνισε μείωση των ετήσιων υποτροπών κατά πάνω από 50% σε σύγκριση με την τεριφλουνομίδη, , που πέτυχε μείωση πάνω από 30% του σχετικού κινδύνου για την τρίμηνη επιβεβαιωμένη εξέλιξη της αναπηρίας.

Συμβολή νέας θεραπείας

  • Η οφατουμουμάμπη μπορεί να παρεμποδίσει τη νέα δραστηριότητα της νόσου σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης (RMS), όπως καταδεικνύεται σε μια post hoc ανάλυση, σύμφωνα με την οποία σε εννιά από τους 10 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με οφατουμουμάμπη υπήρξε απουσία οποιασδήποτε ένδειξης ενεργότητας της νόσου (NEDA-3) κατά το δεύτερο έτος της θεραπείας.

 Χώρες που εγκρίθηκε

  • Μετά την έγκριση από την ΕΕ ακολουθούν  και  άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Έγκριση από Ευρωπαική επιτροπή

  • Την 1η Απριλίου 2021 στην Αθήνα, Η Novartis ανακοινώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την οφατουμουμάμπη για τη θεραπεία υποτροπιάζουσων μορφών πολλαπλής σκλήρυνσης (RMS).

Πως χορηγείται στον οργανισμό

  •  Η οφατουμουμάμπη είναι η πρώτη θεραπεία έναντι των Β-κυττάρων, που επιτρέπει  αυτοχορήγηση κατ’ οίκον, μία φορά τον μήνα, με τη βοήθεια της συσκευής αυτόματης ένεσης τύπου πένας Sensoready® και μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή πρώτης εκλογής για ασθενείς με RMS3.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Aurora nails: Η απόλυτη τάση για τα νύχια

Καρδιακές παθήσεις πρόληψη: Έτσι θα έχετε υγιή εγκυμοσύνη

Σωστή διατροφή: Tips για σωστές εφαρμογές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λετονία: Ουρές από 30άρηδες για ένα εμβόλιο της AstraZeneca

Λετονία: Ουρές – όχι για τεστ κατά του κορωνοϊού – αλλά για το εμβόλιο της AstraZeneca σχημάτισαν από το πρωί οι 30άρηδες στη Λετονία, μετά την απόφαση των αρχών της βαλτικής χώρας να προσφέρουν το εν λόγω σκεύασμα σε όποιον το επιθυμεί, καθώς η άρνηση πολλών ηλικιωμένων να το λάβουν έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα.

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Αναστέλλεται προληπτικά η χρήση του στις ΗΠΑ

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζητούν να ανασταλλεί προσωρινά η χρήση του, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

PIF : Δέσμευση Φιλίππου για αξιολόγηση φαρμάκων μέχρι 8 μήνες

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Κου Φιλίππου, Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Προέδρου του ΕΟΦ και εκπροσώπων του PhRMA Innovation Forum (PIF) την 8η Μαρτίου 2021.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ναι στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

Μειωμένες οι παρενέργειες της Covid-19 με τη λήψη φαρμάκου για την Ηπατίτιδα

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια εφάπαξ δόση του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C όταν ληφθεί νωρίς, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς Covid-19 να ανακάμψουν γρηγορότερα, και να αποφύγουν επιπλοκές που παρατηρήθηκαν στα προχωρημένα στάδια της νόσου, δήλωσε η Cadila Healthcare Ltd της Ινδίας.

Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να γεφυρώσει το χάσμα στον έλεγχο νεογνώνγια Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Η πρόσφατα σχηματισμένη Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τον Διαγνωστικό Έλεγχο Νεογνών για Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές οργανώσεις ασθενών, ακαδημαϊκούς και τη φαρμακευτική βιομηχανία, δημοσίευσε  την πρώτη της Λευκή Βίβλο με τίτλο «Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: διαγνώστε κατά τη γέννηση, σώστε ζωές (Spinal muscular atrophy: screen at birth, save lives)», με την οποία καλεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εισάγουν έλεγχο-ρουτίνα όλων των νεογνών για νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) έως το 2025.