Πολιτική Φαρμάκoυ

Ουρολοίμωξη θεραπεία: Πειραματικό χάπι καταπολεμά ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ουρολοιμώξεις

Ουρολοίμωξη θεραπεία: Πειραματικό χάπι καταπολεμά ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ουρολοιμώξεις

Ουρολοίμωξη θεραπεία: Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές και συνήθως απλές στη θεραπεία. Αλλά για άτομα που χρειάζονται νοσηλεία, ένα πειραματικό αντιβιοτικό χάπι μπορεί σύντομα να προσφέρει μια νέα θεραπευτική επιλογή. Το νέο χάπι θα λαμβάνεται από το στόμα αντί να χορηγείται ενδοφλέβια.

Σε μια κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χάπι tebipenem HBr λειτούργησε όπως και ένα κοινό ενδοφλέβιο αντιβιοτικό στη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με «επιπλεγμένες» ουρολοιμώξεις, οι οποίες οφείλονται σε βακτήρια που αντιστέκονται σε πολλά άλλα από του στόματος αντιβιοτικά. Το φάρμακο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά η εταιρεία ανάπτυξης “Spero Therapeutics” ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο 20222, ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είχε χορηγήσει επανεξέταση προτεραιότητας για τη νέα αίτηση φαρμάκου. Σύμφωνα με την εταιρεία, εάν εγκριθεί, αυτό το από του στόματος αντιβιοτικό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει σε ορισμένους ασθενείς να αναρρώσουν στο σπίτι ή τουλάχιστον να φύγουν από το νοσοκομείο νωρίτερα.

Εάν συμβεί αυτό, το φάρμακο θα «γεμίσει ένα κενό» στη θεραπεία των περίπλοκων ουρολοιμώξεων, δήλωσε ένας ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες που δεν συμμετείχε στη δοκιμή. Η «πραγματική αξία» του φαρμάκου θα ήταν για ασθενείς με ουρολοιμώξεις που προκαλούνται από βακτηριακά στελέχη που είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στα κοινά από του στόματος αντιβιοτικά, δήλωσε ο Δρ Νιλ Κλάνσι, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε πολλές επιλογές για τις περισσότερες ουρολοιμώξεις, τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείου», δήλωσε ο Κλάνσι, που είναι επίσης εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.

Οι ασθενείς σε αυτή τη δοκιμή είχαν ουρολοιμώξεις που προκαλούνται από διάφορα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των μικρών βακτηρίων που παράγουν ένα ένζυμο που ονομάζεται βήτα-λακταμάσες εκτεταμένου φάσματος (ESBL). Αυτό το ένζυμο διασπάται και καταστρέφει πολλά κοινά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων των πενικιλλινών και των κεφαλοσπορινών. Μια κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται καρβαπενέμες εξακολουθεί να λειτουργεί καλά ενάντια στα βακτήρια που παράγουν ESBL, σύμφωνα με το CDC. Αλλά αυτά τα φάρμακα χορηγούνται μόνο ενδοφλεβίως ή με ένεση. Το Tebipenem HBr είναι επίσης καρβαπενέμη, αλλά σε μορφή χαπιού. “Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πραγματικά μια αξιόπιστη από του στόματος επιλογή [κατά των βακτηρίων που παράγουν ESBL]”, δήλωσε ο Clancy. «Το νέο φάρμακο μπορεί να καλύψει αυτό το κενό».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου στο New England Journal of Medicine, περιελάμβανε περισσότερους από 1.300 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική που νοσηλεύτηκαν για επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και των νεφρών. Ενώ οι περισσότερες ουρολοιμώξεις ανταποκρίνονται γρήγορα στα από του στόματος αντιβιοτικά, οι περίπλοκες περιπτώσεις είναι μία πρόκληση. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια σοβαρή λοίμωξη των νεφρών που ονομάζεται οξεία πυελονεφρίτιδα — η οποία παρατηρήθηκε στους μισούς από τους ασθενείς της μελέτης. Σε γενικές γραμμές, λέει ο Clancy, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή ανατομικές ανωμαλίες στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε περίπλοκες ουρολοιμώξεις. Η νεφρική νόσος, ο διαβήτης και η εγκυμοσύνη είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου.

Οι ασθενείς της μελέτης χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες: Η μία έλαβε κοινή ενδοφλέβια καρβαπενέμη, ενώ η άλλη έλαβε το νέο χάπι, για επτά έως 10 ημέρες. Τελικά, και οι δύο θεραπείες ήταν εξίσου αποτελεσματικές: Μέχρι τη 19η ημέρα της δοκιμής, περίπου το 93% των ασθενών και στις δύο ομάδες είχαν απαλλαχθεί από τα συμπτώματα ουρολοίμωξης ή ένιωθαν καλύτερα, χωρίς να εμφανίζουν νέα συμπτώματα. Οι παρενέργειες ήταν επίσης παρόμοιες — με το ένα τέταρτο των ασθενών σε οποιαδήποτε θεραπεία να έχουν προβλήματα όπως ήπια διάρροια ή πονοκέφαλο.

Δεδομένου ότι το tebipenem HBr δεν έχει εγκριθεί ακόμη, είναι πολύ νωρίς να πούμε, εάν θα μπορούσε να αποτελεί τη προτιμώμενη θεραπεία έναντι των ενδοφλέβιων αντιβιοτικών, δήλωσε η επικεφαλής της δοκιμής Δρ Angela Talley της Spero Therapeutics σε ανακοίνωση της εταιρείας. Η ίδια ονόμασε τη δοκιμή «πρώτο βήμα» και είπε ότι δεν αφορούσε, για παράδειγμα, τη χρήση του χαπιού έξω από το νοσοκομείο. Από την πλευρά του, ο Clancy είπε ότι πιστεύει ότι το αντιβιοτικό, εάν εγκριθεί, θα καταλήξει να συνταγογραφηθεί σε ορισμένους εξωτερικούς ασθενείς. Αλλά αυτό που είναι κρίσιμο, τόνισε, είναι να «χρησιμοποιείται με σύνεση» και μόνο σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν ουρολοιμώξεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα βακτήρια ανθεκτικά στη θεραπεία.

Η υπερβολική χρήση και η κακή χρήση αντιβιοτικών είναι από τους κύριους λόγους που τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση στα φάρμακα. Και οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιες. Σύμφωνα με το CDC, πάνω από 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί αναπτύσσουν λοιμώξεις ανθεκτικές στην αντιβιοτική αγωγή κάθε χρόνο, με περισσότερους από 35.000 θανάτους ως αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων

Έκθεση ΠΟΥ/ECDC: Η μικροβιακή αντοχή παραμένει απειλή για την υγεία στην Ευρώπη

1,2 εκατ. θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θετική Γνωμοδότηση της CHMP για νέα θεραπεία έναντι της νόσου Fabry

Η Chiesi Global Rare Diseases και η Protalix BioTherapeutics έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για μια νέα θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης που αφορά τη νόσο Fabry. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής αναμένεται τον Μάιο 2023 .

Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της αναιμίας

Η Bristol Myers Squibb έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση του luspatercept για την αντιμετώπιση της αναιμίας σε ενήλικους ασθενείς με μη εξαρτώμενη από μεταγγίσεις β-θαλασσαιμία .Τρίτη εγκεκριμένη ένδειξη στην Ευρώπη για το luspatercept, την πρώτη στην κατηγορία της θεραπεία για ασθένειες που συνδέονται με την αναιμία.

Κ. Γκογκοζώτου : Για το 2023 έχουν δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της επετειακής διημερίδας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με αφορμή τα 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του με τίτλο: Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 10 χρόνια προσφοράς σε 11 εκ. πολίτες #συνεχίζουμε, άνοιξε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε θεραπείες και τον ρόλο της διαπραγμάτευσης η μη Εκτελεστική Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης κ. Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου .

Βιοδείκτες: Σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση & θεραπεία καρκίνου

Βιοδείκτες: Οι βιοδείκτες δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ακριβούς διάγνωσης και την ταυτοποίηση των ασθενών που θα ανταποκριθούν ή αντίστοιχα δεν θα ανταποκριθούν σε κάποια θεραπεία.