Επιστημονικά Νέα

Εμβόλιο ουρολοίμωξη: Ανάπτυξη εμβολίου κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που υποτροπιάζουν

Εμβόλιο ουρολοίμωξη: Ανάπτυξη εμβολίου κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που υποτροπιάζουν

Εμβόλιο ουρολοίμωξη: Εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα βακτήρια στα ούρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν μέχρι να φτάσουν στους νεφρούς. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες και μερικές φορές υποφέρουν από υποτροπές, οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Όπως είναι γνωστό, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα βακτήρια στα ούρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν μέχρι να φτάσουν στους νεφρούς. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες και μερικές φορές υποφέρουν από υποτροπές: οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ακόμη και αν τα βακτήρια εξαλειφθούν από την ουροδόχο κύστη, οι πληθυσμοί επιμένουν αλλού και συχνά γίνονται ανθεκτικοί στο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται. Καθώς οι ασθενείς γίνονται ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά, εξαντλούνται οι επιλογές. Για να τους δώσουν μια άλλη επιλογή, οι ερευνητές σε αυτή τη νέα μελέτη εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα δρα κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ένα νέο μοντέλο εμβολίου

Αυτό το καινοτόμο μοντέλο εμβολίου βασίζεται σε μια προσέγγιση εμβολίου ολικών κυττάρων. Η δράση του ενεργοποιείται ως εξής:

  • Αρχικά, εισρέεται στον οργανισμό μια μικρή ποσότητα νεκρών ή εξασθενημένων παθογόνων. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα είναι σε θέση να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη μόλυνση.
  • Αυτά τα εισαγόμενα παθογόνα προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα έναντι μιας συγκεκριμένης ασθένειας. Είναι δύσκολο να αναπτυχθούν εμβόλια κατά των παθογόνων βακτηρίων, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα από τους ιούς. Τα εμβόλια περιέχουν συνήθως μόνο ένα μικρό κλάσμα των βακτηρίων. Επιπλέον, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται ολόκληρα, η διάρκεια ζωής τους είναι συχνά υπερβολικά μικρή για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.
  • Σε αυτό το πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εμβόλιο ολικού κυττάρου. Το κύτταρο αυτό ήταν ενθυλακωμένο με μεταλλικό οργανικό πλαίσιο (MOF). Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει σε ένα άθικτο, νεκρό παθογόνο να παραμείνει στον ιστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πυροδοτήσει ένα ολοκληρωμένο ανοσοποιητικό.

Επιτυχής μελέτη σε ποντίκια

Για να δοκιμάσουν τον ορό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα στέλεχος του βακτηριδίου Escherichia coli, το οποίο ευθύνεται για περίπου το 80% των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Όταν έγινε η ένεση σε αυτά τα ποντίκια με μια θανατηφόραδόση βακτηρίων, σχεδόν όλα τα ζώα επέζησαν. Αυτό ως γεγονός από μόνο του είναι πολύ πιο ελπιδοφόρο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή προσέγγιση εμβολίων. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές και οι ερευνητές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με την αξιοπιστία του. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αυτό το εμβόλιο να επιβεβαιωθεί με πλήθος μελλοντικών μελετών, προτού ψορηγηθεί τελικά σε ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μήπως έχετε ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Μηλόξυδο για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης: Αλήθεια ή φήμη;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον νοσηλεύτηκε με ουρολογική λοίμωξη στο ιατρικό κέντρο Irvine

Πιθανές αιτίες της νυχτερινής συχνοουρίας για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.