Τεχνολογία

Βρεφική ανάπτυξη: Μωρά ηλικίας 4 μηνών δείχνουν σημάδια αυτογνωσίας

Βρεφική ανάπτυξη: Μωρά ηλικίας 4 μηνών δείχνουν σημάδια αυτογνωσίας

Βρεφική ανάπτυξη: Μελέτη αποδεικνύει πως τα μωρά μόλις τεσσάρων μηνών μπορούν να κατανοήσουν πώς το σώμα τους αλληλεπιδρά με τον χώρο γύρω τους.

Τα μωρά μόλις τεσσάρων μηνών μπορούν να κατανοήσουν πώς το σώμα τους αλληλεπιδρά με τον χώρο γύρω τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, ρίχνουν νέο φως στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η αυτογνωσία. Οι ειδικοί από το Birmingham BabyLab έδειξαν στα μωρά μια μπάλα σε μια οθόνη που κινείται προς ή μακριά από αυτά. Όταν η μπάλα ήταν πιο κοντά τους στην οθόνη, τα μωρά εμφανίστηκαν με μια μικρή δόνηση στα χέρια τους ενώ μετρούνταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από την ηλικία των μόλις τεσσάρων μηνών, τα μωρά εμφανίζουν ενισχυμένη σωματοαισθητήρια (απτική) εγκεφαλική δραστηριότητα όταν προηγείται ένα άγγιγμα από ένα αντικείμενο που κινείται προς το μέρος τους.

Η Δρ Giulia Orioli, Ερευνητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ που ηγήθηκε της μελέτης, είπε: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και στους πρώτους μήνες της ζωής τους, πριν καν τα μωρά μάθουν να πιάνουν αντικείμενα, ο πολυαισθητηριακός εγκέφαλος είναι καλωδιωμένο για να κάνει συνδέσμους μεταξύ αυτού που βλέπουν τα μωρά και του τι αισθάνονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αισθανθούν τον χώρο γύρω τους και να κατανοήσουν πώς το σώμα τους αλληλεπιδρά με αυτόν τον χώρο. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως περιπροσωπικός χώρος.”

«Φυσικά, οι άνθρωποι το κάνουν συνέχεια ως ενήλικες, χρησιμοποιώντας τις συνδυασμένες μας αισθήσεις για να αντιληφθούν πού βρισκόμαστε στο διάστημα και κάνοντας προβλέψεις για το πότε θα αγγίξουμε ένα αντικείμενο ή όχι. Αλλά τώρα που ξέρουμε ότι τα μωρά στα αρχικά στάδια Η ανάπτυξη αρχίζει να δείχνει σημάδια αυτού, ανοίγει ερωτήματα σχετικά με το πόσες από αυτές τις ικανότητες είναι μαθημένες ή έμφυτες».

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης πώς ένα απροσδόκητο «αγγίγμα» θα επηρέαζε μερικά από τα μεγαλύτερα μωρά στη μελέτη. Διαπίστωσαν ότι σε μωρά ηλικίας οκτώ μηνών, όταν πριν από το άγγιγμα στο χέρι τους η μπάλα στην οθόνη απομακρύνθηκε από αυτά, η εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών έδειξε σημάδια ότι ήταν έκπληκτοι.

Ο Andrew Bremner, καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, σχολίασε: «Βλέποντας τα μεγαλύτερα μωρά να παρουσιάζουν αιφνιδιαστικές αντιδράσεις υποδηλώνει ότι δεν περίμεναν το άγγιγμα λόγω της οπτικής κατεύθυνσης προς την οποία κινούνταν το αντικείμενο. ο εγκέφαλός τους κατασκευάζει μια πιο εξελιγμένη επίγνωση του πώς υπάρχει το σώμα τους στον χώρο γύρω τους».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν αυτή τη μελέτη με νεότερους και μεγαλύτερους συμμετέχοντες. Η έρευνα με ενήλικες μπορεί να φωτίσει τα είδη εγκεφαλικής δραστηριότητας προς τα οποία αναπτύσσονται τα βρέφη. Ελπίζουν επίσης να μπορέσουν να δουν εάν υπάρχουν πρώιμα σημάδια αυτών των «πολυαισθητηριακών» ικανοτήτων στα νεογέννητα μωρά.

Ο Δρ Orioli κατέληξε: “Είναι μια πρόκληση να δουλεύεις με νεογέννητα, καθώς περνούν τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου τους στον ύπνο και το φαγητό, αλλά αρχίζουμε να έχουμε κάποια επιτυχία δουλεύοντας με αυτήν την ηλικιακή ομάδα και θα είναι συναρπαστικό να δείτε αν τα μωρά μόλις λίγων ημερών έχουν τα θεμέλια της αίσθησης του σώματός τους στο διάστημα. Αν ναι, θα μπορούσε να είναι ότι εξετάζουμε την προέλευση της ανθρώπινης συνείδησης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου - Τεράστια θέματα ασφαλείας στα βρεφικά

Τα βρεφικά κράνη προσφέρουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην ανάπλαση κρανίου

Γιατί τα νεογέννητα νιώθουν πόνο στο στομάχι;

Μικροπλαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας - Έκθεση, διατροφή και μικροχλωρίδα του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.