Ψυχική Υγεία

Όπερα βρέφη: Τα μωρά λατρεύουν την όπερα και ειδικά τα live

Όπερα βρέφη: Τα μωρά λατρεύουν την όπερα και ειδικά τα live

Όπερα βρέφη: Όταν τα βρέφη παρακολουθούν μια ζωντανή παράσταση μιας βρεφικής όπερας, οι καρδιακοί τους παλμοί συγχρονίζονται και είναι σημαντικά πιο αφοσιωμένα.

Όταν τα βρέφη παρακολουθούν μια ζωντανή παράσταση μιας βρεφικής όπερας, οι καρδιακοί τους παλμοί συγχρονίζονται και είναι σημαντικά πιο αφοσιωμένα από τα μωρά που παρακολουθούσαν μια ηχογράφηση της ίδιας εκπομπής – παρόλο που η ηχογράφηση ήταν πανομοιότυπη με τη ζωντανή έκδοση. «Οι καρδιακοί τους παλμοί επιταχύνονταν και επιβραδύνονταν με παρόμοιο τρόπο με άλλα μωρά που παρακολουθούσαν την παράσταση», λέει η Laura Cirelli, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας στο Scarborough.

«Αυτά τα μωρά αντιμετώπιζαν όλους αυτούς τους περισπασμούς στην αίθουσα συναυλιών, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν αυτές τις αδιάκοπες εκρήξεις προσοχής». Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμη και τα μωρά αισθάνονται τον αντίκτυπο της παρουσίας σε ένα ζωντανό σόου, τόσο μέσω των αλληλεπιδράσεων των μουσικών με το κοινό όσο και μέσω της κοινωνικής εμπειρίας του να είναι μέσα σε ένα πλήθος. Ο Cirelli θυμάται στιγμές κατά τη διάρκεια της παράστασης, όταν μια ηρεμία κυρίευε τα μωρά, και άλλες φορές που μια αλλαγή στο ύψος ή το φωνητικό riff θα τα ενθουσίαζε όλα.

Λέει ότι αυτό μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για το γιατί οι άνθρωποι είναι εξαρχής καλωδιωμένοι να καταναλώνουν μουσική και να παρακολουθούν ζωντανές παραστάσεις. “Αν συμβαίνει κάτι με το οποίο ασχολούμαστε συλλογικά, συνδεόμαστε επίσης μεταξύ μας. Μιλάει για την κοινή εμπειρία”, λέει ο Cirelli, διευθυντής του TEMPO Lab, που μελετά πώς ανταποκρίνονται τα βρέφη και τα παιδιά στη μουσική. “Το υπονοούμενο είναι ότι αυτό δεν είναι απαραιτήτως συγκεκριμένο για αυτήν τη μία παράσταση. Εάν υπάρχουν αυτές οι στιγμές που μας αιχμαλωτίζουν, τότε αιχμαλωτιζόμαστε μαζί.”

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κοινωνικοποίηση είναι ζωτικής σημασίας κατά την πρώιμη παιδική ηλικία – ο εγκέφαλος ενός βρέφους θέτει τις βάσεις για μελλοντικές δεξιότητες και ικανότητες ζωής καθώς μεγαλώνει. Ο Cirelli λέει ότι η μουσική μπορεί να παίξει ισχυρό ρόλο στη δημιουργία αυτών των σημαντικών δεσμών. Επισημαίνει την έρευνα ότι τα βρέφη είναι πιο πιθανό να συναναστραφούν με κάποιον αφού τους ακούσουν να τραγουδούν ένα οικείο τραγούδι ή να χορεύουν μαζί τους και ότι τα βρέφη έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη μουσική και το τραγούδι ακόμη και πριν από τα πρώτα τους γενέθλια.

«Βρίσκουμε σταθερά ότι η μουσική μπορεί να είναι ένα άκρως κοινωνικό και συναισθηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα βρέφη μπορούν να καλλιεργήσουν συνδέσεις με τους φροντιστές τους, άλλα μέλη της οικογένειάς τους και ακόμη και νέες γνωριμίες», λέει. «Αυτή η μελέτη κοινού δείχνει ότι ακόμη και σε ένα κοινοτικό πλαίσιο, τα βρέφη ασχολούνται με τη μουσική και συνδέονται με τα άλλα μέλη του κοινού τους». Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, οι ερευνητές εξέτασαν 120 μωρά ηλικίας έξι έως 14 μηνών καθώς παρακολουθούσαν μια παιδική όπερα σε αίθουσα συναυλιών που λειτουργεί και ως ερευνητική εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο McMaster.

Οι ερευνητές μετέδωσαν σχολαστικά την ηχογράφηση, ώστε οι ερμηνευτές να έχουν το ίδιο μέγεθος, απόσταση και ένταση με τη ζωντανή έκδοση. Οι απαντήσεις των μωρών παρακολουθούνταν μέσω καρδιών και tablet τοποθετημένων στις πλάτες των καθισμάτων της συναυλίας και στη συνέχεια οι βοηθοί ερευνητές χτένισαν το βίντεο για να σημειώσουν πότε τα μωρά κοιτούσαν τη σκηνή και πότε έβλεπαν αλλού. Η ζωντανή εμφάνιση τράβηξε την προσοχή τους στο 72 τοις εκατό της 12λεπτης εκπομπής, ενώ η ηχογράφηση κράτησε την προσοχή τους στο 54 τοις εκατό.

Η ζωντανή εκπομπή τους έκανε επίσης να παρακολουθούν συνεχώς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. “Ακόμα και τα μωρά που μπορεί να μην έχουν εμπειρία μουσικής σε ένα κοινοτικό πλαίσιο στο παρελθόν, ασχολούνται ήδη περισσότερο όταν γεννιέται με αυτόν τον τρόπο”, λέει η Cirelli. “Αυτή είναι μια ερώτηση που έχουμε ως ερευνητές της γνώσης της μουσικής: Τι αξίζει η ζωντανή εμπειρία; Γιατί να πάνε οι άνθρωποι αν δεν υπάρχει κάτι θεμελιώδες σε αυτήν την εμπειρία ζωντανής μουσικής που είναι πέρα από το να ακούς μουσική μόνος σου;”

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποιους τρόπους μπορούμε να φτιάξουμε την διάθεσή μας;

Μόριο ζάχαρης στο μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Έχουμε καλύτερη άρθρωση όταν μιλάμε σε μωρά και κουτάβια

Προστατέψτε τα παιδιά σας από την καλοκαιρινή ζέστη

Μπορεί ένα φιλί στα χείλη να είναι μοιραίο για τα μωρά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."