Αυτοφροντίδα

Φροντίδα μωρού: Πώς ωφελεί η επαφή δέρμα με δέρμα τα βρέφη και τις μητέρες;

Φροντίδα μωρού: Πώς ωφελεί η επαφή δέρμα με δέρμα τα βρέφη και τις μητέρες;

Φροντίδα μωρού: Η λεγόμενη φροντίδα καγκουρό είναι ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Με ποιον τρόπο;

Μια μέθοδος φροντίδας ενός μωρού που περιλαμβάνει επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα, που ονομάζεται φροντίδα καγκουρό (KMC), βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε πρόωρα ή με χαμηλό βάρος στη γέννηση μωρά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Για τη φροντίδα καγκουρό, ένα μωρό – φορώντας μόνο πάνα – κρατιέται σε όρθια θέση πάνω στο γυμνό στήθος ενός γονέα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσέγγιση δέρμα με δέρμα της φροντίδας του μωρού είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης. Στην πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν περισσότερες από 15.000 περιπτώσεις μωρών για να εκτιμήσουν τα οφέλη του KMC σε σύγκριση με τη συμβατική φροντίδα και να κατανοήσουν την ιδανική στιγμή για την έναρξη της παρέμβασης.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 27 μελέτες για να συγκρίνει το KMC με τη συμβατική φροντίδα. Αξιολογώντας τέσσερις άλλες μελέτες που συνέκριναν το χρόνο έναρξης της παρέμβασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε μείωση 33% στη νεογνική θνησιμότητα και 15% μείωση στην ανάπτυξη κλινικής σήψης με την πρώιμη έναρξη της KMC. Η έναρξη της φροντίδας καγκουρό εντός 24 ωρών από τη γέννηση και η λήψη της για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας και λοιμώξεων, είπαν οι ερευνητές.

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την πρακτική του KMC για πρόωρα και χαμηλού βάρους νεογνά το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση και για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υπέρβαση των φραγμών και στους διευκολυντές για μεγάλης κλίμακας εφαρμογή του KMC σε εγκαταστάσεις και κοινότητα Απαιτούνται επίσης δεδομένα για μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα”, έγραψαν οι ερευνητές.

Η φροντίδα καγκουρό είναι ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Εδώ είναι μερικά από τα γνωστά οφέλη:

Για το παιδί:

 • Σταθεροποιεί τον καρδιακό ρυθμό του μωρού
 • Βελτιώνει το μοτίβο αναπνοής
 • Βελτιώνει τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου
 • Βελτιώνει τον χρόνο ύπνου
 • Βοηθά στην αύξηση βάρους
 • Μειώνει το κλάμα
 • Βοηθά στον θηλασμό

Για τη μητέρα:

 • Βοηθά στο καλύτερο δέσιμο
 • Βελτιώνει την παροχή μητρικού γάλακτος
 • Δίνει αυτοπεποίθηση για τη φροντίδα του μωρού
 • Αυξάνει την αίσθηση ελέγχου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η φροντίδα καγκουρό κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην ενήλικη ζωή, όπως μεγαλύτερους εγκεφάλους και καλύτερα επίπεδα IQ. Η προσέγγιση πιστεύεται ότι μειώνει την επιθετικότητα, την παρορμητικότητα, την υπερκινητικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καταπραΰνετε τους πόνους οδοντοφυΐας στα βρέφη;

Λίστα ελέγχου υγείας για το πρώτο έτος της ζωής του μωρού σας

Καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο εύκολα και γρήγορα

Πώς να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούν οι νυχτερινές βάρδιες να επηρεάσουν την υγεία των γυναικών;

Νυχτερινές βάρδιες: Το να κάνεις νυχτερινές βάρδιες απαιτεί τεράστια πειθαρχία και ορμή. Πολλές βιομηχανίες έχουν μετατοπίσεις νεκροταφείων για να εξυπηρετήσουν τις υπηρεσίες τους όλο το εικοσιτετράωρο. 

Εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε την πρόκληση τοκετού στο 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη πρόκληση: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη στο τρίτο τρίμηνο, ειδικά καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία τοκετού. Με την αύξηση βάρους, η συνεχής δυσφορία είναι κοινή. 

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.