Τεχνολογία

Βασίλης Βασιλόπουλος: “Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης”

Βασίλης Βασιλόπουλος: “Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης”

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.

Βασίλης Βασιλόπουλος: Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης έχει δημιουργήσει έναν παγκόσμιο προβληματισμό τόσο για την ποιότητα της ενημέρωσης όσο και για τις θέσεις εργασίας. Για το θέμα αυτό μίλησε στην εκπομπή NEWSROOM ο Δρ. Δεοντολογίας ΜΜΕ, Βασίλης Βασιλόπουλος.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εξ ορισμού δεν είναι ανήθικη, επικίνδυνη ή απειλητική. Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε είναι η χρήση της», λέει ο κ. Βασιλόπουλος. «Η αξιοπιστία να αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα συζήτησης αυτή τη στιγμή. Οι πολίτες ζητούν αξιοπιστία. Έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας, τα παγκόσμια μέσα τώρα, όχι μόνο τα ελληνικά. Αυτή την κατάσταση λοιπόν δεν γίνεται να την επιδεινώσει η τεχνητή νοημοσύνη» προσθέτει, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός κώδικα δεοντολογίας που θα διασφαλίζει τον τρόπο και τους κανόνες χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αίθουσα σύνταξης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Μέσα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης χρησιμοποιούν στο 70% εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να έχουν προβλέψει στον κώδικα δεοντολογίας τους συγκεκριμένες διατάξεις και περιορισμούς για το τι κάνουν οι δημοσιογράφοι μέσα στην αίθουσα σύνταξης με αυτά τα εργαλεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 110 οργανισμοί σε 46 χώρες άρχισαν να ανησυχούν σε ποσοστό άνω του 80%. Οι ιδιοκτήτες των οργανισμών όταν είδαν εκτεταμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην αίθουσα σύνταξης. Αυτοί οι προβληματισμοί, λοιπόν, ηθικής δεοντολογίας και κυρίως πνευματικών δικαιωμάτων – διότι το πνευματικό έργο του δημοσιογράφου βρίσκεται μέσα στον αλγόριθμο, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό προσθέτει εγκυρότητα στο τελικό αποτέλεσμα –  δημιούργησε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τρόπου πιστοποίησης ISO για τα ΜΜΕ.

«Πραγματικά είναι πολύ θετικό το ότι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ κ. Τριανταφύλλου, πήρε την πρωτοβουλία, συζήτησε το θέμα με τις υπόλοιπες Ενώσεις και αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή η οποία θα πάει στοχευμένα σε όλα τα άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης, να κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν στο περιεχόμενο που δημιουργείται, δηλαδή, στην ενημέρωση, στα κείμενα, στα βίντεο, στις φωτογραφίες που διακινούνται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά έχει παρέμβει η τεχνητή νοημοσύνη για να τα δημιουργήσει.» Το «Ηθική Διακυβέρνηση των Μέσων Ενημέρωσης, ένα Εγχειρίδιο για τη Βιομηχανία» «Ethical Media Governance, a handbook for the Industry» είναι μια μελέτη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα εγχειρίδιο για τα πρότυπα ποιότητας στα μέσα ενημέρωσης και ένα ISO για τα μέσα ενημέρωσης που επιμελήθηκαν ο Δρ. Δεοντολογίας ΜΜΕ, Βασίλης Βασιλόπουλος και η Κατερίνα Σαρικάκη, διευθύντρια του εργαστηρίου έρευνας για την διακυβέρνηση και τη βιομηχανία των ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

Ο εσωτερικός κόσμος της ΑΙ τρομάζει τους επιστήμονες

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Γιατί φοβόμαστε την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.