Τεχνολογία

Τεχνολογία υγείας: Οι επενδύσεις μειώνονται καθώς η αγορά ισορροπεί ξανά

Τεχνολογία υγείας: Οι επενδύσεις μειώνονται καθώς η αγορά ισορροπεί ξανά

Τεχνολογία υγείας: Αν και οι επενδύσεις εξακολουθούν να έχουν επιβραδυνθεί, οι εταιρείες ψυχικής υγείας έχουν πράγματι δει το μέσο μέγεθος των συμφωνιών και τις αποτιμήσεις να αυξάνονται. 

Οι εταιρείες τεχνολογίας υγείας στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συγκεντρώσει περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, μια πτωτική στροφή καθώς η αγορά ανακάμπτει από τη μαζική επένδυση το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Silicon Valley Bank. Η έκθεση, η οποία καταγράφει τη χρηματοδότηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος, σημείωσε ότι η πτώση ήταν ιδιαίτερα έντονη το τρίτο τρίμηνο, υποχωρώντας 39% από το δεύτερο τρίμηνο και 67% από το ύψος των επενδύσεων που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι.

Οι Mega-rounds ή οι γύροι χρηματοδότησης αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, μειώθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με το 2021, ενώ το έτος μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μείωση 47% στους νέους μονόκερους, startups αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εν τω μεταξύ, η έκθεση βρήκε μηδενικές IPO τεχνολογίας υγείας από εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι επιδόσεις των εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν πτωτική τάση.

Ωστόσο, υπήρξε μια άνοδος στη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, αν και μειώθηκε όσο προχωρούσε το έτος. Ενώ υπήρχαν 48 συμφωνίες το 1ο τρίμηνο, υπήρχαν μόνο 30 το τρίτο τρίμηνο. Οι μέσες τιμές εξαγοράς μειώθηκαν σημαντικά καθώς οι αγοραστικές εταιρείες προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε περάσει από μια εποχή ανάπτυξης με κάθε κόστος σε μια εποχή που δίνει έμφαση στη σαφή δημιουργία αξίας, είτε μέσω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων υγείας, της πρόσβασης ή της οικονομικής προσιτότητας. Οι επενδύσεις έχουν μετατοπιστεί σε προηγούμενα στάδια όπου οι αποτιμήσεις διορθώνονται από τον περσινό ουρανό- υψηλά επίπεδα. Με μια ποσότητα ρεκόρ ξηρής σκόνης που διατίθεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις υγείας και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές σε άνοδο, εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τις εταιρείες υγείας να αναπτυχθούν».

Ωστόσο, υπήρξαν άλλα φωτεινά σημεία στον τομέα της τεχνολογίας υγείας μέχρι στιγμής το 2022. Αν και οι επενδύσεις εξακολουθούν να έχουν επιβραδυνθεί, οι εταιρείες ψυχικής υγείας έχουν πράγματι δει το μέσο μέγεθος των συμφωνιών και τις αποτιμήσεις να αυξάνονται. Το ενδιαφέρον για εργαλεία πλατφόρμας που αντιμετωπίζουν πολλαπλές παθήσεις ψυχικής υγείας αυξάνεται, με τις εταιρείες πλατφορμών να κερδίζουν το 69% των επενδύσεων μέχρι στιγμής φέτος, από 51% το 2021. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο κλάδος έχει δει περισσότερες εταιρείες να προσφέρουν πολιτιστικά ικανή φροντίδα ψυχικής υγείας.

«Καθώς η ζήτηση για φροντίδα MH αυξάνεται στα ύψη, αναμένουμε να επεκταθούν περισσότερες λύσεις σε σημεία για να αυξήσουν τις βάσεις ασθενών τους», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης. “Παρά τον κορεσμό της αγοράς, οι αποτιμήσεις βαθμών λύσεων έχουν αυξηθεί το 2022. Η εστίασή τους σε μεμονωμένες συνθήκες επιτρέπει υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη, ειδικά για διαταραχές MH υψηλότερης οξύτητας όπως κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία, OCD κ.λπ. το 2022 (12 εκατομμύρια $) είναι διπλή πλατφόρμα (6 εκατομμύρια $).»

Παράλληλα με την ανάπτυξη των εταιρειών τεχνολογίας υγείας που ιδρύονται από γυναίκες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις υγείας για γυναίκες έχουν συγκεντρώσει 877 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2022. Αν και αυτό βρίσκεται κάτω από τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια του περασμένου έτους, οι επενδύσεις είναι 30% υψηλότερες από την επένδυση ολόκληρου του έτους το 2020. Η φροντίδα της γονιμότητας και της εγκυμοσύνης ήταν ένα τεράστιο μέρος της αγοράς της γυναικείας υγείας, αποτελώντας το 68% των επενδύσεων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι σωματικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας;

Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

Πόσο συμβάλλει η τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη;

Αλλάζει ο τρόπος που γίνονται οι χημειοθεραπείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βαθιά μάθηση βελτιώνει τη διαλογή ατόμων με οξύ πόνο στο στήθος

Βαθιά μάθηση: Ερευνητές αναγνώρισαν τη βαθιά μάθηση ως έναν πιθανό τρόπο για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου την επιτάχυνση της διάγνωσης βελτιώνοντας παράλληλα τη χρήση των πόρων.

Επιστήμονες δημιουργούν ιστό ματιών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη βιοεκτύπωση

3D Printing: Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης για να εκτυπώσει το τζελ σε ένα βιοδιασπώμενο πλέγμα, με τα κύτταρα να αρχίζουν να σχηματίζουν ένα συμπαγές τριχοειδές δίκτυο.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να εξοικονομήσει $360 δισ. στον κλάδο της υγείας τον χρόνο

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση μεταξύ 5% και 10% στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ή περίπου 200 έως 360 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η τεχνολογία gaming χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας

Άνοια: Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές και οι κάτοικοι είναι οι αρνητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν όταν υπάρχουν διακοπές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και τη νύχτα.

Μια νέα εποχή οπτικών επικοινωνιών με παραμετρικούς ενισχυτές

High tech: Η ικανότητα ενίσχυσης των οπτικών σημάτων στις οπτικές ίνες στο κβαντικό τους όριο είναι μια κρίσιμη τεχνολογική πρόοδος που στηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίαςκαι στον ιατρικό τομέα.

Νέο σπρέι καταπολεμά τις λοιμώξεις και την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Βακτήρια: Ένα νέο σπρέι μπορεί να σκοτώσει ακόμη και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση τραυμάτων και απευθείας σε εμφυτεύματα και άλλες ιατρικές συσκευές.