Τεχνολογία

Τεχνολογία διαβήτη: Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τεχνολογία διαβήτη: Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τεχνολογία διαβήτη: Τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τα δεδομένα δραστηριότητας από ένα Fitbit μπορούν να προβλέψουν αλλαγές στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για ενήλικες με προδιαβήτη, μια πάθηση που επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνει μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια στρατηγική που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας στις φημολογούμενες προσπάθειές τους να δημιουργήσουν την τεχνολογία του διαβήτη σε φορετά προϊόντα.

“Είναι λογικό διαισθητικά – περισσότερη κίνηση, περισσότερη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε γενική καλύτερη υγεία και η καλύτερη υγεία είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τον βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο”, λέει η Jessilyn Dunn, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Duke. Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη. Αλλά τα περισσότερα εργαλεία που προβλέπουν εάν κάποιος με προδιαβήτη θα εξελιχθεί σε διαβήτη φαίνονται χρόνια στο μέλλον, λέει ο συγγραφέας της μελέτης Mitesh Patel.

Το μέλλον των φορετών συσκευών στην υγεία

“Δεν υπήρχαν καλά μοντέλα βραχυπρόθεσμα για να πούμε, τους επόμενους έξι μήνες, των οποίων το σάκχαρο στο αίμα θα αυξηθεί και θα χειροτερέψει έναντι του ποιου θα βελτιωθεί”, λέει ο Patel. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο NPJ Digital Medicine, η ομάδα του Patel κατασκεύασε μοντέλα που θα χρησιμοποιούσαν δεδομένα δραστηριότητας που συλλέγονταν είτε από Fitbits που φοριούνται στον καρπό ή στη μέση για να προβλέψουν τόσο τις αλλαγές στο μέσο σάκχαρο στο αίμα όσο και 5% βελτιωμένα ή επιδεινωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης, διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να κάνουν ακριβείς προβλέψεις και ότι οι προβλέψεις ήταν πιο ακριβείς χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις συσκευές που φορούσαν τον καρπό.

“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που είναι γενικά πιο δραστήριοι έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους και όσοι είναι λιγότερο δραστήριοι έχουν χειρότερο έλεγχο”, λέει ο Patel. “Αλλά υπάρχουν άλλα κρυφά μοτίβα στις καθημερινές πληροφορίες που λαμβάνουμε – πόσα βήματα είναι γρήγορα βήματα έναντι αργών βημάτων και άλλες αποχρώσεις – που μπορούμε να λάβουμε από αυτές τις πληροφορίες.” Επειδή το wearable μπορεί να συλλάβει αυτά τα πρόσθετα δεδομένα, μπορεί να δώσει μια πιο αναλυτική ματιά στο πώς η δραστηριότητα οδηγεί τις αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, παρά αυτές τις σχέσεις, η δραστηριότητα και άλλα δεδομένα που μπορούν να φορεθούν εξακολουθούν να είναι μόνο ένας δείκτης για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λέει ο Dunn. Εξακολουθεί να είναι σημαντικό να παρακολουθείτε απευθείας το σάκχαρο του αίματος μέσω μεθόδων εξέτασης αίματος έως ότου υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι σύνδεσμοι είναι αρκετά ισχυροί για τη λήψη αποφάσεων θεραπείας. Αυτή η νέα μελέτη έγινε σε λιγότερους από 200 ανθρώπους, για παράδειγμα, και εξέτασε μόνο άτομα με προδιαβήτη – θα χρειαζόταν περισσότερη δουλειά για να δοκιμαστεί η σχέση σε περισσότερα άτομα και σε διαφορετικά επίπεδα υγείας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας προσβλέπουν στη διαχείριση του διαβήτη και του σακχάρου στο αίμα ως το επόμενο σύνολο εργαλείων που θα ενσωματωθούν σε προϊόντα που απευθύνονται στους καταναλωτές, όπως έξυπνα ρολόγια και έξυπνα δαχτυλίδια. Η Apple εξετάζει τη μη επεμβατική παρακολούθηση της γλυκόζης εδώ και χρόνια, η Fitbit έχει συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας διαβήτη LifeScan και ένας νέος έξυπνος δακτύλιος εξετάζει την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα ως μελλοντικό στόχο.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορώ να πιω καφέ πριν τις γενικές εξετάσεις αίματος;

Γιορτές εν μέσω γλυκών, πανδημίας και Σακχαρώδη Διαβήτη

Φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπογλυκαιμία.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ερευνητές δημιουργούν τα πιο ρεαλιστικά μοντέλα υπολογιστών εγκεφαλικών κυττάρων

Τεχνολογία: Τα μοντέλα είναι τα πρώτα που συνδυάζουν σύνολα δεδομένων από διαφορετικούς τύπους εργαστηριακών πειραμάτων για να παρουσιάσουν μια πλήρη εικόνα της ηλεκτρικής, γενετικής και βιολογικής δραστηριότητας μεμονωμένων νευρώνων.

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.