Τεχνολογία

Στρατηγική Internet: Πέντε βήματα για απεξάρτηση από τον σύγχρονο εθισμό

Στρατηγική Internet: Πέντε βήματα για απεξάρτηση από τον σύγχρονο εθισμό

Στρατηγική Internet: Χωρίς αμφιβολία, το διαδίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στο να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Ωστόσο, το να περνάμε πολύ χρόνο εκεί δεν αξίζει τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μην παραπλανηθείτε πιστεύοντας ότι θα χάσετε κάτι αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η πραγματική ζωή και όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία βρίσκονται έξω από την οθόνη.

5 στρατηγικές για να σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο στο διαδίκτυο

Ίσως ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι έχουμε τη συνήθεια να χρονοτριβούμε με καλύτερο μέσο μας το κινητό τηλέφωνο. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον χρόνο μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς, να επικεντρωθούμε μόνο στις σημαντικές εργασίες που χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και να βρούμε έναν αξιόπιστο τρόπο για να αξιολογούμε την παραγωγικότητά μας.

Αν είστε έτοιμοι να μειώσετε σοβαρά τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο, μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι «βουνό». Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να διευκολύνουμε αυτήν τη μετάβαση.

  1. Παρακολουθούμε τον χρόνο χρήσης του διαδικτύου

Συχνά πείθουμε τους εαυτούς μας ότι είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο διαδίκτυο όσο περισσότερο γίνεται λόγω του ρόλου μας στην εργασία, στο σπίτι ή στο σχολείο. Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι αυτό είναι αναληθές. Ναι, πιθανότατα πρέπει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για τις εργασίες μας, αλλά συχνά ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα και ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από όσο χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε την εργασία.

Για να σπάσουμε αυτή τη συνήθεια, χρειάζεται να μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε το χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο. Παρακολουθήστε πόση ώρα σας παίρνει να κάνετε κάθε εργασία και καταγράψτε ακριβώς τι κάνατε. Στη συνέχεια, καθορίστε αν η δραστηριότητα ήταν πραγματικά απαραίτητη. Θα εκπλαγείτε με το πόσο χρόνο ξοδεύετε στην πραγματικότητα σε απαραίτητες έναντι περιττών διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να επικεντρωθείτε καλύτερα στις πραγματικές προτεραιότητες και να αποφύγετε να σπαταλάτε χρόνο κάνοντας άσκοπα πράγματα, όπως το να κάνετε scrolling στις φωτογραφίες διακοπών κάποιου άλλου.

  1. Αποκλείουμε την πρόσβαση σε ιστότοπους που απορροφούν χρόνο

Μπορεί να σας φαίνεται ειρωνικό να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία. Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ενώ είμαστε online, μπορούμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές που μπλοκάρουν τους ιστότοπους που μας ενδιαφέρουν. Αυτό θα μειώσει τον πειρασμό να μεταπηδήσουμε σε αυτές τις τοποθεσίες αν η εργασία που έχουμε αναλάβει είναι δύσκολη ή ανεπιθύμητη. Επίσης, μπορούμε να ελέγξουμε αυτές τις εφαρμογές ώστε να μπλοκάρουν τους επιλεγμένους ιστότοπους μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων της ημέρας ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  1. Αν μια εργασία απαιτεί τη χρήση υπολογιστή, την κάνουμε αμέσως

Είτε πρόκειται για έρευνα για μια σχολική εργασία είτε για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη δουλειά που χρειάζεται να απαντήσουμε, είναι σημαντικό να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Αποκτήστε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από το διαδίκτυο στην αρχή, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναμπείτε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε την παγίδα της αναβλητικότητας και η παραγωγικότητά σας δεν υποφέρει.

  1. Αποφεύγουμε να έχουμε παντού το κινητό τηλέφωνο

Λόγω των smartphones, είναι πλέον πολύ εύκολη η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για να σταματήσετε να σπαταλάτε χρόνο στο διαδίκτυο, απομακρύνετε το τηλέφωνό σας (σε αθόρυβη λειτουργία ή σε λειτουργία αεροπλάνου) όταν εργάζεστε ή μελετάτε. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε τυχόν ειδοποιήσεις που εμφανίζονται. Φυλάξτε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο ή κλείστε το φερμουάρ στην τσάντα σας, ώστε να μην το βλέπετε και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να το ελέγξετε.

Με αυτό τον τρόπο, η συγκέντρωση θα αυξηθεί για την εργασία που είναι σε εξέλιξη. Αφού το κάνετε αυτό για λίγο καιρό, θα το βρείτε πραγματικά αρκετά απελευθερωτικό, επειδή θα δείτε τον όγκο της εργασίας που μπορείτε να κάνετε και θα συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά δεν χάσατε τίποτα στο διαδίκτυο.

  1. Αναζητούμε επαγγελματική βοήθεια

Το πρόβλημα με κάθε είδος εθισμού είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε ένα χόμπι έχει καταλάβει τη ζωή μας. Αλλά αν φαίνεται ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε τα δικά μας όρια και περνάμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο παρά με πραγματικούς ανθρώπους, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

Πρόσφατα, ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει γίνει αιτία ανησυχίας στην κλινική ψυχιατρική. Εάν οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου επηρεάζουν σοβαρά την προσωπική μας ζωή, θα πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική παρέμβαση, ειδικά εάν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το διαδίκτυο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδική μονάδα απεξάρτησης των παιδιών από τις οθόνες στο Παίδων

Ανησυχητικά τα ποσοστά εξάρτησης από το διαδίκτυο

Μήπως είσαι εθισμένος με το Διαδίκτυο ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνουν το μέλλον των εμφυτευμάτων

Έξυπνα εμφυτεύματα: Από την πανδημία, ο ενθουσιασμός για συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούνται από αυτές τις συσκευές.

Νέα τεχνολογία μπορεί να διαγνώσει γλαύκωμα πρώιμου σταδίου

Γλαύκωμα: Μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος οφθαλμικής απεικόνισης μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα έναν πρώιμο δείκτη γλαυκώματος για να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου και την απώλεια όρασης, σύμφωνα με νέα μελέτη από το New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου/ Αυγούστου του Ophthalmology Glaucoma.

Η τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά στην κλινική πρακτική

Υγειονομική περίθαλψη: Αν και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης είναι στα σπάργανα, μια νέα εργασία προσφέρει ένα πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση ενός χρήσιμου μοντέλου ΤΝ για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Ανάπτυξη της εφαρμογής laser στην ιατρική

Ιατρική: Η εφαρμογή της οπτικής ίνας αξιολογεί το μέγεθος του κλάδου, την ιστορική ανάπτυξη, τις ευκαιρίες, τις επερχόμενες τάσεις, τις μελλοντικές προκλήσεις και τις επιχειρηματικές στρατηγικές.