Τεχνολογία

Στρατηγική Internet: Πέντε βήματα για απεξάρτηση από τον σύγχρονο εθισμό

Στρατηγική Internet: Πέντε βήματα για απεξάρτηση από τον σύγχρονο εθισμό

Στρατηγική Internet: Χωρίς αμφιβολία, το διαδίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στο να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Ωστόσο, το να περνάμε πολύ χρόνο εκεί δεν αξίζει τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μην παραπλανηθείτε πιστεύοντας ότι θα χάσετε κάτι αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η πραγματική ζωή και όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία βρίσκονται έξω από την οθόνη.

5 στρατηγικές για να σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο στο διαδίκτυο

Ίσως ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι έχουμε τη συνήθεια να χρονοτριβούμε με καλύτερο μέσο μας το κινητό τηλέφωνο. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον χρόνο μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς, να επικεντρωθούμε μόνο στις σημαντικές εργασίες που χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και να βρούμε έναν αξιόπιστο τρόπο για να αξιολογούμε την παραγωγικότητά μας.

Αν είστε έτοιμοι να μειώσετε σοβαρά τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο, μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι «βουνό». Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να διευκολύνουμε αυτήν τη μετάβαση.

  1. Παρακολουθούμε τον χρόνο χρήσης του διαδικτύου

Συχνά πείθουμε τους εαυτούς μας ότι είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο διαδίκτυο όσο περισσότερο γίνεται λόγω του ρόλου μας στην εργασία, στο σπίτι ή στο σχολείο. Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι αυτό είναι αναληθές. Ναι, πιθανότατα πρέπει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για τις εργασίες μας, αλλά συχνά ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα και ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από όσο χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε την εργασία.

Για να σπάσουμε αυτή τη συνήθεια, χρειάζεται να μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε το χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο. Παρακολουθήστε πόση ώρα σας παίρνει να κάνετε κάθε εργασία και καταγράψτε ακριβώς τι κάνατε. Στη συνέχεια, καθορίστε αν η δραστηριότητα ήταν πραγματικά απαραίτητη. Θα εκπλαγείτε με το πόσο χρόνο ξοδεύετε στην πραγματικότητα σε απαραίτητες έναντι περιττών διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να επικεντρωθείτε καλύτερα στις πραγματικές προτεραιότητες και να αποφύγετε να σπαταλάτε χρόνο κάνοντας άσκοπα πράγματα, όπως το να κάνετε scrolling στις φωτογραφίες διακοπών κάποιου άλλου.

  1. Αποκλείουμε την πρόσβαση σε ιστότοπους που απορροφούν χρόνο

Μπορεί να σας φαίνεται ειρωνικό να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία. Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ενώ είμαστε online, μπορούμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές που μπλοκάρουν τους ιστότοπους που μας ενδιαφέρουν. Αυτό θα μειώσει τον πειρασμό να μεταπηδήσουμε σε αυτές τις τοποθεσίες αν η εργασία που έχουμε αναλάβει είναι δύσκολη ή ανεπιθύμητη. Επίσης, μπορούμε να ελέγξουμε αυτές τις εφαρμογές ώστε να μπλοκάρουν τους επιλεγμένους ιστότοπους μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων της ημέρας ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  1. Αν μια εργασία απαιτεί τη χρήση υπολογιστή, την κάνουμε αμέσως

Είτε πρόκειται για έρευνα για μια σχολική εργασία είτε για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη δουλειά που χρειάζεται να απαντήσουμε, είναι σημαντικό να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Αποκτήστε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από το διαδίκτυο στην αρχή, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναμπείτε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε την παγίδα της αναβλητικότητας και η παραγωγικότητά σας δεν υποφέρει.

  1. Αποφεύγουμε να έχουμε παντού το κινητό τηλέφωνο

Λόγω των smartphones, είναι πλέον πολύ εύκολη η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για να σταματήσετε να σπαταλάτε χρόνο στο διαδίκτυο, απομακρύνετε το τηλέφωνό σας (σε αθόρυβη λειτουργία ή σε λειτουργία αεροπλάνου) όταν εργάζεστε ή μελετάτε. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε τυχόν ειδοποιήσεις που εμφανίζονται. Φυλάξτε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο ή κλείστε το φερμουάρ στην τσάντα σας, ώστε να μην το βλέπετε και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να το ελέγξετε.

Με αυτό τον τρόπο, η συγκέντρωση θα αυξηθεί για την εργασία που είναι σε εξέλιξη. Αφού το κάνετε αυτό για λίγο καιρό, θα το βρείτε πραγματικά αρκετά απελευθερωτικό, επειδή θα δείτε τον όγκο της εργασίας που μπορείτε να κάνετε και θα συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά δεν χάσατε τίποτα στο διαδίκτυο.

  1. Αναζητούμε επαγγελματική βοήθεια

Το πρόβλημα με κάθε είδος εθισμού είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε ένα χόμπι έχει καταλάβει τη ζωή μας. Αλλά αν φαίνεται ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε τα δικά μας όρια και περνάμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο παρά με πραγματικούς ανθρώπους, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

Πρόσφατα, ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει γίνει αιτία ανησυχίας στην κλινική ψυχιατρική. Εάν οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου επηρεάζουν σοβαρά την προσωπική μας ζωή, θα πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική παρέμβαση, ειδικά εάν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το διαδίκτυο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδική μονάδα απεξάρτησης των παιδιών από τις οθόνες στο Παίδων

Ανησυχητικά τα ποσοστά εξάρτησης από το διαδίκτυο

Μήπως είσαι εθισμένος με το Διαδίκτυο ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η διαδικτυακή ανεύρεση του έρωτα σε ένα περιβάλλον που νοσεί

Χαρακτηριστικά όπως η γεωγραφική απόσταση, η ηλικία και το επίπεδο μόρφωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά εκτός από την εμφάνιση. Εντούτοις, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν στα προκαθορισμένα τους κριτήρια, αν βρουν μια ή έναν ελκυστικό πιθανό σύντροφο.

"Έκρηξη" ψηφιακών υπηρεσιών στο σπίτι λόγω πανδημίας - Τι δείχνει νέα έρευνα

Προβληματίζει τους καταναλωτές η αυξημένη χρήση του διαδικτύου στην ζωής τους - Τι είναι η «ψηφιακή κόπωση» και τι σημαίνει αυτό για καταναλωτές και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών

Ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να βοηθήσει τα ΕΣΥ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των ψηφιακών ρυθμίσεων

Τεχνολογία υγείας: Υιοθετώντας τις αρχές του ανοικτού κώδικα σε ψηφιακά έργα - όπου νοσοκομεία και φορείς μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο έργο συνεργατών στο χώρο της υγείας - ίσως μεταφέρουμε τη συνεργασία σε ένα νέο, ανοιχτό επίπεδο. Και αν θέλουμε να κάνουμε αυτά τα τεχνολογικά έργα πραγματικά ανοιχτά και διαθέσιμα προς όφελος όλων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ψηφιακοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούν με το σύστημα υγείας για να εξηγήσουν πώς ο ανοικτός κώδικας μπορεί να ωφελήσει τους συναδέλφους τους παρόχους υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα.

Όταν η φωτορύπανση συμβάλλει στην ανησυχητική μείωση των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η απώλεια των εντόμων έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρα τα οικοσυστήματα. Τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλά πουλιά, αμφίβια, νυχτερίδες και ερπετά, ενώ τα φυτά βασίζονται στα έντομα για την επικονίαση.

Η τεχνολογία blockchain αποτελεί νέα μορφή επένδυσης για πολλούς κλάδους

Η νέα τεχνολογία ονομάζεται NFT (Non-fungible tokens), δηλαδή αναντικατάστατα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές μονάδες αποθηκευμένες στο καθολικό (ledger) με τη μορφή blockchain. Αυτά τα σύμβολα δεν μπορούν να αλλάξουν ή να αντικατασταθούν.