Ψυχική Υγεία

Ο εθισμός στο διαδίκτυο συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας

Ο εθισμός στο διαδίκτυο συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας

Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να σηματοδοτήσει και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πώς οι ψυχίατροι προσεγγίζουν τους ανθρώπους που περνούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε διαδικτυακή σύνδεση. Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση του διαδικτύου 254 πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου McMaster του Οντάριο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που ονομάζεται Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο (IAT), το οποίο αναπτύχθηκε το 1998, καθώς και μια δική τους κλίμακα με βάση πιο σύγχρονα κριτήρια.

«Η χρήση του διαδικτύου έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 18 χρόνια. Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται όντας σε απευθείας σύνδεση, χρησιμοποιούν τα streaming media, τα social media κλπ. Ανησυχούσαμε ότι το ερωτηματολόγιο IAT μπορεί να μην περιλαμβάνει θέματα της σύγχρονης χρήσης του διαδικτύου, ή να εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα εθισμού σε ανθρώπους που απλώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, χωρίς να κάνουν υπερβολική χρήση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Michael Van Ameringen, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής νευρολογίας στο McMaster.

 Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, 33 φοιτητές πληρούσαν τα κριτήρια εθισμού στο διαδίκτυο, και 107 αυτά της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου. Η ομάδα του Van Ameringen αξιολόγησε επίσης την ψυχική υγεία των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων παρορμητικότητας, κατάθλιψης, άγχους και στρες.Οι περισσότεροι από τους εθισμένους στο διαδίκτυο φοιτητές είχαν πρόβλημα ελέγχου της χρήσης video streaming μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εργαλείων instant messaging, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Είχαν περισσότερα προβλήματα διαχείρισης της καθημερινής τους ρουτίνας και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, παρορμητικότητας και απροσεξίας. Εμφάνιζαν επίσης προβλήματα προγραμματισμού και διαχείρισης του χρόνου τους.

 Ο Dr. Jan Buitelaar, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Radboud Nijmegen Medical Center στην Ολλανδία δήλωσε: «Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου είναι ένα μελετημένο φαινόμενο που μπορεί να συγκαλύψει την ήπια ή σοβαρή ψυχοπαθολογία. Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τον εθισμό».Η μελέτη έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) στη Βιέννη της Αυστρίας. Ωστόσο η έρευνα παρόλο που παρουσιάστηκε σε ιατρικές συνεδριάσεις πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Η νέα αυτή έρευνα έδειξε απλώς μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και της ψυχικής υγείας. Ο Van Ameringen ανέφερε ότι μια μεγαλύτερη μελέτη απαιτείται για να γίνει γνωστό αν αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας αποτελούν αιτία ή αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου. «Αυτό μπορεί να έχει πρακτικές ιατρικές συνέπειες. Αν προσπαθήσει κανείς να θεραπεύσει τον εθισμό κάποιου, όταν στην πραγματικότητα είναι άγχος ή κατάθλιψη, τότε μπορεί να οδηγηθεί σε λάθος κατεύθυνση. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό σε βάθος, γι ‘αυτό και χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο δείγμα, που να προέρχεται από έναν ευρύτερο, και με ποικίλα χαρακτηριστικά πληθυσμό», δήλωσε ο Van Ameringen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Tips για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία

Η θεραπεία ωφελεί τους ενήλικες με σοβαρή κατάθλιψη, με ή χωρίς παιδικό τραύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

Οικογένεια: Μπορείτε να περάσετε ώρες με την οικογένειά σας, αλλά το πώς περνάτε αυτόν τον χρόνο είναι αυτό που έχει σημασία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.