Ψυχική Υγεία

Ο εθισμός στο διαδίκτυο συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας

Ο εθισμός στο διαδίκτυο συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας

Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να σηματοδοτήσει και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πώς οι ψυχίατροι προσεγγίζουν τους ανθρώπους που περνούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε διαδικτυακή σύνδεση. Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση του διαδικτύου 254 πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου McMaster του Οντάριο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που ονομάζεται Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο (IAT), το οποίο αναπτύχθηκε το 1998, καθώς και μια δική τους κλίμακα με βάση πιο σύγχρονα κριτήρια.

«Η χρήση του διαδικτύου έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 18 χρόνια. Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται όντας σε απευθείας σύνδεση, χρησιμοποιούν τα streaming media, τα social media κλπ. Ανησυχούσαμε ότι το ερωτηματολόγιο IAT μπορεί να μην περιλαμβάνει θέματα της σύγχρονης χρήσης του διαδικτύου, ή να εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα εθισμού σε ανθρώπους που απλώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, χωρίς να κάνουν υπερβολική χρήση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Michael Van Ameringen, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής νευρολογίας στο McMaster.

 Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, 33 φοιτητές πληρούσαν τα κριτήρια εθισμού στο διαδίκτυο, και 107 αυτά της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου. Η ομάδα του Van Ameringen αξιολόγησε επίσης την ψυχική υγεία των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων παρορμητικότητας, κατάθλιψης, άγχους και στρες.Οι περισσότεροι από τους εθισμένους στο διαδίκτυο φοιτητές είχαν πρόβλημα ελέγχου της χρήσης video streaming μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εργαλείων instant messaging, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Είχαν περισσότερα προβλήματα διαχείρισης της καθημερινής τους ρουτίνας και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, παρορμητικότητας και απροσεξίας. Εμφάνιζαν επίσης προβλήματα προγραμματισμού και διαχείρισης του χρόνου τους.

 Ο Dr. Jan Buitelaar, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Radboud Nijmegen Medical Center στην Ολλανδία δήλωσε: «Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου είναι ένα μελετημένο φαινόμενο που μπορεί να συγκαλύψει την ήπια ή σοβαρή ψυχοπαθολογία. Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τον εθισμό».Η μελέτη έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) στη Βιέννη της Αυστρίας. Ωστόσο η έρευνα παρόλο που παρουσιάστηκε σε ιατρικές συνεδριάσεις πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Η νέα αυτή έρευνα έδειξε απλώς μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και της ψυχικής υγείας. Ο Van Ameringen ανέφερε ότι μια μεγαλύτερη μελέτη απαιτείται για να γίνει γνωστό αν αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας αποτελούν αιτία ή αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου. «Αυτό μπορεί να έχει πρακτικές ιατρικές συνέπειες. Αν προσπαθήσει κανείς να θεραπεύσει τον εθισμό κάποιου, όταν στην πραγματικότητα είναι άγχος ή κατάθλιψη, τότε μπορεί να οδηγηθεί σε λάθος κατεύθυνση. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό σε βάθος, γι ‘αυτό και χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο δείγμα, που να προέρχεται από έναν ευρύτερο, και με ποικίλα χαρακτηριστικά πληθυσμό», δήλωσε ο Van Ameringen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζουν τα social media θετικά και αρνητικά τη δυναμική των ζευγαριών;

"Η σύγκριση είναι η κλέφτρα της χαράς", είχε πει ο Theodore Roosevelt

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.