Τεχνολογία

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Αν και υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς.

Για τους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά, η αφυδάτωση από τη διάρροια είναι μια κοινή, διάχυτη απειλή: Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πεθαίνουν από αυτήν. Τώρα, ένα νέο εργαλείο λογισμικού που κάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία της αφυδάτωσης που σχετίζεται με τη διάρροια γρηγορότερη, απλούστερη και πιο ακριβή, κυκλοφόρησε μια διεθνής ομάδα που περιλαμβάνει μια παιδιατρική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Η λύση είναι τόσο μοναδική όσο και τεράστιο το πρόβλημα. Παγκοσμίως, υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών. Ακόμα κι έτσι, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς. Βλέποντας μια μεγάλη και επείγουσα ανάγκη, ερευνητές στο UF Health, στο Πανεπιστήμιο Brown και στο Μπαγκλαντές συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το FluidCalc.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που εκτελείται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, το FluidCalc προσδιορίζει γρήγορα και με συνέπεια την έκταση της αφυδάτωσης ενός ασθενούς και υπολογίζει πόσα υγρά χρειάζονται. Το εργαλείο χρησιμοποιεί δύο βασικούς αλγόριθμους για άτομα κάτω και άνω των 5 ετών. «Υπάρχουν πολύ λιγότερα απομένουν στην τύχη εάν έχετε έναν αλγόριθμο βασισμένο σε στοιχεία που το κάνει αυτό αντί να προσπαθείτε να προσδιορίσετε τις ανάγκες κάθε ασθενή», δήλωσε ο Eric J. Nelson, M.D., Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του UF. και Επαγγέλματα Υγείας και το τμήμα παιδιατρικής του UF College of Medicine.

Για να αξιολογήσουν τον νέο αλγόριθμο για άτομα άνω των 5 ετών, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.580 άτομα που ήταν ασθενείς στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας Διαρροϊκών Νόσων στη Ντάκα του Μπαγκλαντές. Οι ασθενείς ζυγίζονταν κατά την άφιξη και ξανά κάθε τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκαν από δύο νοσοκόμες χρησιμοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο και καθιέρωσαν επίσης οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σοβαρότητα της αφυδάτωσης.

Το FluidCalc ξεπέρασε τον αλγόριθμο του ΠΟΥ όσον αφορά τη διάκριση της σοβαρής αφυδάτωσης από την απουσία σοβαρής αφυδάτωσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το εργαλείο εντόπισε με μεγαλύτερη ακρίβεια ασθενείς με σοβαρή αφυδάτωση καθώς και αυτούς χωρίς αφυδάτωση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet Global Health.

Το FluidCalc είναι χρήσιμο σε ασθενείς, γιατρούς και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για διάφορους λόγους, είπαν οι ερευνητές. Μειώνει τις πιθανότητες υποθεραπείας ή υπερβολικής θεραπείας της αφυδάτωσης που σχετίζεται με τη διάρροια. Η ανεπαρκής θεραπεία της αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει σοκ ή ανεπάρκεια οργάνων σε ασθενείς, ενώ η υπερβολική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια υγρών στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο.

Ένα σταθερό, απλοποιημένο εργαλείο αφυδάτωσης είναι επίσης χρήσιμο για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας της κοινότητας που είναι οι πρώτοι που αξιολογούν τους ασθενείς. Η διαρροϊκή νόσος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως για παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 μηνός και 5 ετών.

“Η σωστή αξιολόγηση της αφυδάτωσης είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, εξαρτηθήκαμε από τους κλινικούς γιατρούς για να λάβουν αυτήν την πραγματικά σημαντική απόφαση και να τη λάβουν δισεκατομμύρια φορές κάθε χρόνο χωρίς να τους δίνουμε ένα καλό, ακριβές και αξιόπιστο εργαλείο”, δήλωσε ο Adam C. Levine, M.D. , ο αναπληρωτής κοσμήτορας της παγκόσμιας ισότητας υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown και ο κύριος ερευνητής της μελέτης.

Πέρα από τη φροντίδα των ασθενών, η ακριβής αξιολόγηση της αφυδάτωσης έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης – ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, είπε ο Levine. Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, πρέπει να εισαχθούν ενδοφλέβια υγρά και τα νοσοκομειακά κρεβάτια μπορεί να είναι σπάνια. Η χαμηλού κόστους και αποτελεσματική λύση στοματικής ενυδάτωσης θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες υγειονομικής περίθαλψης που σώζουν ζωές στην ιστορία.

«Εάν μπορείτε να εξοικονομήσετε αυτούς τους πόρους για το μικρό ποσοστό των ασθενών που το χρειάζονται πραγματικά επειδή έχουν σοβαρή αφυδάτωση και στη συνέχεια να θεραπεύσετε όλους τους άλλους ασθενείς με πολύ λιγότερο δαπανηρή στοματική επανυδάτωση ή τίποτα, θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα ενώ λαμβάνοντας τη σωστή φροντίδα στους ασθενείς και διατηρώντας ζωές», είπε ο Levine.

Ο Nelson είπε ότι η αξία του FluidCalc έγκειται στη δωρεάν, παγκόσμια πρόσβασή του και στην ακριβή ακρίβεια στον προσδιορισμό της ποσότητας υγρών που χρειάζεται ένας ασθενής και του αν πρέπει να του χορηγηθεί. ενδοφλέβια ή από του στόματος. Ο σχεδιασμός του FluidCalc χρησιμεύει τώρα ως διαμορφωτικό βήμα για νέα έρευνα με επικεφαλής τον Nelson για την ανάπτυξη παρόμοιων εργαλείων για άλλες ασθένειες. Αυτά τα εργαλεία θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της κλινικής ερευνητικής υποδομής της MotoMeds.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές διατροφής για τη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Από τη λευκή πνευμονία στη βρογχίτιδα: Όταν η απλή ίωση απειλεί τη ζωή σου

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.