Τεχνολογία

Μελέτη: Η χρήση της τηλεϊατρικής στην παιδική νευρολογία

Μελέτη: Η χρήση της τηλεϊατρικής στην παιδική νευρολογία

Μελέτη: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τηλεϊατρική ήταν μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς ασθενείς και χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά από τις προσωπικές επισκέψεις, όπως στην επιληψία και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Ερευνητές από την Epilepsy Neurogenetics Initiative (ENGIN) στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP) διαπίστωσαν ότι σε σχεδόν 50.000 επισκέψεις, οι ασθενείς συνέχισαν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την τηλεϊατρική ακόμη και με το άνοιγμα των εξωτερικών ιατρείων ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμφανή εμπόδια για τις κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες και τις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να προσεγγιστεί ένας ευρύτερος πληθυσμός με την τηλεϊατρική. Τα ευρήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μελέτη τηλεϊατρικής στην παιδική νευρολογία μέχρι σήμερα, δημοσιεύθηκαν σήμερα από το περιοδικό Developmental Medicine & Child Neurology.

Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε μια ταχεία και άνευ προηγουμένου μετατροπή της κλινικής περίθαλψης εξωτερικών ασθενών από προσωπικές επισκέψεις σε επισκέψεις τηλε-υγείας εξ αποστάσεως. Ενώ η τηλεϊατρική είχε χρησιμοποιηθεί για την παροχή φροντίδας σε συγκεκριμένους πληθυσμούς ενηλίκων ασθενών πριν από την πανδημία, η αποτελεσματικότητα της τηλεϊατρικής στην παιδική νευρολογία ως νέα μέθοδος φροντίδας δεν είχε διερευνηθεί συστηματικά. Σε μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Neurology το 2020, οι ερευνητές του CHOP διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί είχαν υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από την τηλεϊατρική και πολλοί και από τις δύο πλευρές ενδιαφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν την τηλεϊατρική για μελλοντικές επισκέψεις.

Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα της μελέτης ήθελε να προσδιορίσει τη μακροπρόθεσμη επίδραση της τηλεϊατρικής στην παιδική νευρολογική φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη την επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Η μελέτη παρατήρησης βασίστηκε σε μια ομάδα 34.837 προσωπικών επισκέψεων και 14.820 επισκέψεων τηλεϊατρικής εξωτερικών ασθενών μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Απριλίου 2021 σε σύνολο 26.399 παιδονευρολογικών ασθενών.

“Το 2020, η πανδημία COVID-19 κατέστησε αναγκαία τη χρήση επισκέψεων τηλεϊατρικής, αλλά τώρα που οι επισκέψεις τηλεϊατρικής έχουν καθιερωθεί ως μέρος της φροντίδας που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε, είχαμε την ευκαιρία να τις συγκρίνουμε πιο διεξοδικά με τις προσωπικές επισκέψεις. ” είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Michael Kaufman, MS, ένας επιστήμονας δεδομένων με το ENGIN στο CHOP. «Με δεδομένα για σχεδόν 15.000 επισκέψεις τηλεϊατρικής, μπορέσαμε να εντοπίσουμε τις τάσεις στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η τηλεϊατρική από άτομα διαφορετικού δημογραφικού υπόβαθρου, νευρολογικών καταστάσεων και άλλων μεταβλητών”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τηλεϊατρική ήταν μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς ασθενείς και χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά από τις προσωπικές επισκέψεις για ορισμένους ασθενείς, όπως εκείνοι με επιληψία και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας. Άλλοι ασθενείς, όπως εκείνοι με ορισμένες νευρομυϊκές και κινητικές διαταραχές, οι νεότεροι ασθενείς και εκείνοι που χρειάζονταν ειδικές διαδικασίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν φροντίδα από την τηλεϊατρική.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αυτοαναφερόμενοι πληθυσμοί φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων στη μελέτη, καθώς και εκείνοι με την υψηλότερη κοινωνική ευπάθεια – ένα μέτρο της ανθεκτικότητας της κοινότητας σε στρεσογόνους παράγοντες στην ανθρώπινη υγεία – ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε επισκέψεις τηλεϊατρικής. Αναπτύχθηκαν δύο νέες μετρήσεις για τον προσδιορισμό της πρόσβασης στην τηλεϊατρική και την παρακολούθηση καθυστερημένης φροντίδας, γεγονός που αποκάλυψε περαιτέρω ανισότητες. Μερικά από τα πιο ευάλωτα άτομα ήταν λιγότερο πιθανό να ενεργοποιήσουν τις διαδικτυακές πύλες ασθενών τους και ήταν πιο πιθανό να λάβουν καθυστερημένη φροντίδα, σε σύγκριση με λιγότερο ευάλωτα άτομα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη των chatbots στην υγειονομική περίθαλψη

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

O Δ. Κοντοπίδης στο healthweb: Η δίκαιη κατανομή πόρων στην υγεία θα επιτευχθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να απεικονίσει τις εικόνες όπως το ανθρώπινο μάτι;

AI: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο HSE και το Πολυτεχνείο της Μόσχας ανακάλυψαν ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι σε θέση να αναπαραστήσουν χαρακτηριστικά της ανθρώπινης όρασης λόγω έλλειψης στενής σύζευξης με την αντίστοιχη φυσιολογία, επομένως είναι χειρότερα στην αναγνώριση εικόνων.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι χειρότερη στην αναγνώριση εικόνων από τους ανθρώπους

Μελέτη: Τα περισσότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι σε θέση να αναπαραστήσουν χαρακτηριστικά της ανθρώπινης όρασης, γεγονός που τα κάνει χειρότερα στην αναγνώριση εικόνων.

Τι είναι ο χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον.