Τεχνολογία

Κορωνοϊός τηλεϊατρική: Πώς διαμόρφωσε ο Covid το μέλλον της τηλε-υγείας

Κορωνοϊός τηλεϊατρική: Πώς διαμόρφωσε ο Covid το μέλλον της τηλε-υγείας

Κορωνοϊός τηλεϊατρική: Η εξάπλωση του COVID-19 υπήρξε μια σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Οι γιατροί αντιμετώπισαν έναν άνευ προηγουμένου φόρτο εργασίας και η εξάρτηση από ψηφιακές λύσεις έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς η ψηφιακή ιατρική, η ιατρική παρακολούθηση και η τηλεϊατρική έδωσαν λύση στην πανδημία COVID και πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά την πανδημία.

Η τηλεϊατρική είναι μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες για την παροχή ιατρικής περίθαλψης εξ αποστάσεως και τη σύνδεση γιατρών. Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι γνωστές και έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολύ καιρό. Ως υπηρεσία παρέχει πρόσβαση σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και τη δυνατότητα διεξαγωγής διαδικτυακών συναντήσεων- αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματά της. Η εισαγωγή της τηλεϊατρικής στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί βασικό στοιχείο και προτεραιότητα σε πολλές χώρες από την έναρξη της πανδημίας.

Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τους γιατρούς και τους ειδικούς να δουν την τηλευγεία από μια νέα οπτική γωνία και να επιταχύνουν σημαντικά την εφαρμογή της σε όλο τον κόσμο. Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τον περιορισμό του ιού ήταν ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών. Η τεχνολογία επέτρεψε σε άτομα που εμφανίζουν μέτρια συμπτώματα να αποφύγουν την επίσκεψη σε γιατρό και να λάβουν φροντίδα εξ αποστάσεως. Με την εξάπλωση του ιού, η τηλεϊατρική αποκτά άλλο ένα όφελος. Οι ασθενείς που υποπτεύονται ότι έχουν COVID-19 δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο άλλους επισκεπτόμενοι γιατρό.

Μια εικονική γέφυρα μεταξύ ασθενών και γιατρών

Τόσο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης όσο και οι ιατρικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν κινητοποιηθεί για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί νέα τεχνολογία για να επιτρέψει διαδικτυακές προβολές και να χειριστεί μεγάλους όγκους αιτημάτων που σχετίζονται με τον COVID-19. Αυτή η λύση λειτουργεί καθώς ο ασθενής συμπληρώνει πρώτα ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάστασή του. Στη συνέχεια, οι γιατροί καθορίζουν πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα με βάση τα αποτελέσματα και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου καλούνται από ειδικούς του τηλεφωνικού κέντρου για να διευκρινίσουν πρόσθετες πληροφορίες. Εάν ένας υπάλληλος κρίνει ότι ένα άτομο χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα, παραπέμπεται σε κλινική. Αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες χώρες.

Τηλεϊατρική από γιατρό σε γιατρό

Ενώ οι λύσεις και τα οφέλη που αναφέρονται παραπάνω σχετίζονται κυρίως με την αλληλεπίδραση μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς, η έννοια της τηλεϊατρικής δεν περιορίζεται εκεί. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ιατρών εντός και εκτός των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο της COVID-19 ήρθε στο προσκήνιο η ψηφιοποίηση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Σε πολλούς ασθενείς, ο κορωνοϊός οδήγησε στον κίνδυνο επιπλοκών με τη μορφή σοβαρών μορφών πνευμονίας. Οι άνθρωποι συχνά χρειάζονταν νοσηλεία και πολλοί μεταφέρονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ο αριθμός τέτοιων περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τις προσδοκίες και οι αρχές ανησυχούσαν σοβαρά από το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα κρεβατιών και ζωτικού εξοπλισμού ήταν περιορισμένη. Επίσης κρίσιμη ήταν η έλλειψη προσωπικού και η επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων.

Πώς βοήθησε η ψηφιοποίηση στον τομέα αυτό; Τα ευφυή πληροφοριακά συστήματα για τη ΜΕΘ επέτρεψαν σε επαγγελματίες υγείας να παρέχουν εξ αποστάσεως υποστήριξη σε συναδέλφους που εργάζονται απευθείας στο τμήμα. Για παράδειγμα, ανεπτυγμένη τεχνολογία χρησιμοποίησε κάμερες υψηλής ευκρίνειας, τηλεμετρία, προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία, οπτικοποίηση δεδομένων και αυτοματοποιημένη αναφορά για να το κάνει αυτό. Ειδικοί αλγόριθμοι παρακολουθούσαν επίσης πιθανή επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, ώστε να είναι σε θέση οι ειδικοί να ενεργήσουν γρήγορα σε κρίσιμες περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τηλεϊατρική κλείνει το φυλετικό χάσμα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

H covid οδήγησε την Τηλευγεία σε Υψηλό εξοπλισμό: Τώρα τι;

Γιατί οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν την ιατρική τεχνολογία;

Τεχνολογικά επιτεύγματα που σημάδεψαν το 2021 στον κλάδο της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.