Τεχνολογία

Εφαρμογές υγείας: Σημαντικός παράγοντας της τηλεϊατρικής του μέλλοντος

Εφαρμογές υγείας: Σημαντικός παράγοντας της τηλεϊατρικής του μέλλοντος

Εφαρμογές υγείας: "Με την έλευση της τηλεϊατρικής, οι εφαρμογές γίνονται ακόμη πιο σημαντικές. Οι ασθενείς συχνά πρέπει να εκτιμούν τα δικά τους ζωτικά συμπτώματα και να παρακολουθούν τα δικά τους δεδομένα υγείας, ώστε να μπορούν να αναφέρουν τα ευρήματά τους στον γιατρό τους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τηλεϊατρικής", σημειώνει ο Δρ. David Bates, από το Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη και διεθνούς φήμης ειδικός στην ασφάλεια των ασθενών και τεχνολογία της υγειονομικής περίθαλψης.

Διαχειρίζεστε ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας: παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακή νόσο ή άσθμα; Μάλλον υπάρχει μια εφαρμογή για την κατάστασή σας. Οι εφαρμογές υγείας γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, προσφέροντας στους χρήστες βοήθεια στα smartphones τους στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων, δήλωσε ο Δρ. David Bates, από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη και διεθνούς φήμης ειδικός στην ασφάλεια των ασθενών και τεχνολογία της υγειονομικής περίθαλψης. “Διαφέρει αρκετά ανάλογα με την εφαρμογή, αλλά ορισμένες από τις εφαρμογές έχουν αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη“, δήλωσε ο Bates. Για παράδειγμα, “ορισμένες από τις εφαρμογές απώλειας βάρους πραγματικά βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ομοίως, ορισμένες από τις εφαρμογές για τον διαβήτη μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το σάκχαρό σας πιο αποτελεσματικά.”

 

Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποια εφαρμογή είναι η καλύτερη, δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας που είναι διαθέσιμη στην αγορά, σημειώνει. Μόνο το 2020, περισσότερες από 90.000 νέες εφαρμογές υγείας έγιναν διαθέσιμες στα app stores των Apple και Google. «Υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στην αγορά, κάτι που προκαλεί σύγχυση στον ασθενή», είπε ο Bates. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες δεν αξιοποιούν αυτά τα νέα εργαλεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα/δημοσκόπηση των HealthDay/Harris Poll. Περίπου το 61% των ανθρώπων που ζουν με χρόνια πάθηση δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος εφαρμογής υγείας, αλλά μόνο το 14% είπε ότι χρησιμοποιεί μια εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για τη διαχείριση ή την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προβλήματος υγείας τους, διαπίστωσε η έρευνα. Το ένα τρίτο των ατόμων με χρόνια ασθένεια δήλωσε ότι δεν ασχολείται με τις εφαρμογές επειδή δεν αισθάνεται την ανάγκη να παρακολουθεί συνεχώς την υγεία του, έδειξαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Και το ένα τέταρτο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις δήλωσαν ότι ανησυχούν για το απόρρητο και την ασφάλεια των ιατρικών πληροφοριών που μοιράζονται με την εφαρμογή. Περίπου το 17% δήλωσε ότι απλώς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις εφαρμογές υγείας και το 14% είπε ότι τις βρίσκει πολύ περίπλοκες.

Η ίδια η έρευνα του Bates σχετικά με τη χρήση εφαρμογών υγείας αποκάλυψε παρόμοιες τάσεις. «Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη χρήση σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των νέων», σημείσωσε ο Bates. Ο ίδιος επεσήμανε μια πρόσφατη μελέτη μεταξύ ατόμων με γλωσσικά εμπόδια ή χαμηλή εκπαίδευση, που διαπίστωσε ότι «όλοι ήθελαν να μπορούν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές, αλλά πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονταν να κάνουν ακόμη και απλές εργασίες».

Οι ανησυχίες για το απόρρητο αποτελούν επίσης σημαντικό λόγο αντίστασης στις εφαρμογές υγείας. «Τα ζητήματα απορρήτου είναι μια πραγματική ανησυχία και οι εφαρμογές δεν κάνουν τόσο καλή δουλειά όσο θα μπορούσαν όσον αφορά την προστασία του απορρήτου μας», είπε ο Bates. “Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε. Πολλά από αυτού του είδους τα δεδομένα δεν είναι τόσο ιδιωτικά, αλλά μερικά από αυτά είναι.” Όσο για το πώς θα βρείτε την κατάλληλη για εσάς εφαρμογή; Ο Bates και οι συνεργάτες του πρότειναν ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος να αρχίσει να αξιολογεί τις εφαρμογές υγείας, έτσι ώστε οι χρήστες τους να μπορούν να βρίσκουν ποιοτικά προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. “Πρέπει να κάνουμε κάτι για να περιορίσουμε τον αριθμό των επιλογών, γιατί όταν έχεις τόσες πολλές επιλογές, οι άνθρωποι συχνά απλά δεν μπορούν να επιλέξουν. Είναι πολύ δύσκολο”, δήλωσε ο Bates. Ο περιορισμός του αριθμού τους θα ήταν πραγματικά χρήσιμος, πρόσθεσε. “Για παράδειγμα, στην Αγγλία έχουν περίπου 60 εφαρμογές που υποστηρίζονται και προωθούνται σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για να μπεις σε αυτήν την ομάδα, αλλά αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολο το να επιλέξεις ποιες εφαρμογές μπορεί να είναι για την περίπτωσή σου”, εξήγησε.

Με την έλευση της τηλεϊατρικής, οι εφαρμογές γίνονται ακόμη πιο σημαντικές, πρόσθεσε ο Bates. Οι ασθενείς συχνά πρέπει να εκτιμούν τα δικά τους ζωτικά συμπτώματα και να παρακολουθούν τα δικά τους δεδομένα υγείας, ώστε να μπορούν να αναφέρουν τα ευρήματά τους στον γιατρό τους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τηλεϊατρικής. «Τυπικά, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στον ασθενή να διαχειρίζεται τα πράγματα ο ίδιος και μια εφαρμογή μπορεί να σας βοηθήσει πολύ», κατά τον Bates.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθά η τεχνολογία στη διαχείριση του διαβήτη;

Ο μαγικός κόσμος του Internet of Medical Things (IoMT)

Τα πανάκριβα applications του ΕΟΦ που δεν λειτούργησαν ποτέ 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε τύποι καρδιακής ανεπάρκειας εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε τα εργαλεία μηχανικής μάθησης σε τμήματα των δεδομένων και, αφού είχαν επιλέξει τους πιο ισχυρούς υποτύπους, επικύρωσαν αυτές τις ομαδοποιήσεις χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό σύνολο δεδομένων.

Η παγκόσμια αγορά fitness θα φτάσει τα $16,47 δις. το 2027

Γυμναστική: Ο κλάδος του εξοπλισμού γυμναστικής διέρχεται από έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό που καθοδηγείται από την έντονη εστίαση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Neuralink: Ο Έλον Μασκ κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για μελέτη σε ανθρώπους

Neuralink: Η εταιρεία παραγωγής τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ λέει ότι έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους.

Αυξάνονται τα ποσοστά των ασθενών που χρησιμοποιούν την ψηφιακή περίθαλψη

Τηλεϋγεία: Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία των πυλών ασθενών στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση σε αυτές τις πλατφόρμες.