Τεχνολογία

Τηλεϊατρική: Κλείνει το «φυλετικό χάσμα» στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Τηλεϊατρική: Κλείνει το «φυλετικό χάσμα» στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Τηλεϊατρική: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τηλεϊατρική έχει κλείσει το χάσμα στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μεταξύ των Μαύρων και άλλων φυλών στις ΗΠΑ.

Η χρήση της τηλεϊατρικής αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποφάσισαν να εξετάσουν πώς αυτό επηρέασε την ιστορικά χαμηλότερη πρόσβαση των μαύρων ασθενών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Παρακολουθήσαμε ολόκληρο το 2020, όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η τηλεϊατρική ήταν η μόνη επιλογή για πολλούς ανθρώπους και το χάσμα μεταξύ των Μαύρων και των μη μαύρων ασθενών έκλεισε», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Krisda Chaiyachati, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Penn Medicine.

«Η προσφορά της τηλεϊατρικής φαίνεται να ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο καθηγητής σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για επισκέψεις Μαύρων και μη ασθενών (κυρίως λευκών) σε παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή της Φιλαδέλφειας το 2019 και το 2020. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 1 εκατομμύριο ραντεβού κάθε χρόνο. Τα ποσοστά των ολοκληρωμένων επισκέψεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μεταξύ των Μαύρων ασθενών αυξήθηκαν από περίπου 60% το 2019 σε περισσότερο από 80% το 2020, ενώ τα ποσοστά μεταξύ των υπόλοιπων αυξήθηκαν από περίπου 70% σε περισσότερο από 80%.

Οι Μαύροι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τηλεϊατρική. Το 2020, περίπου το 33% των ραντεβού των Μαύρων ασθενών ολοκληρώθηκε μέσω τηλεϊατρικής, σε σύγκριση με το 25% για τους υπόλοιπος ασθενείς, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Telemedicine and e-Health.

«Η τηλεϊατρική επέτρεψε στους ασθενείς να αναζητήσουν μη επείγουσα πρωτοβάθμια περίθαλψη παρά τον δισταγμό για προσωπικές επισκέψεις πριν από το εμβόλιο», σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Corinne Rhodes, επίκουρη καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και βοηθός ιατρικός διευθυντής του Quality in Penn Medicine’s Primary Care. «Η παροχή διαχείρισης χρόνιων ασθενειών και προληπτικής φροντίδας βοήθησε να επιστρέψουν τα γραφεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης πιο κοντά στις προ-πανδημικές εργασίες ως συνήθως», σημείωσε στην ανακοίνωση.

Υπήρχαν ανησυχίες στην αρχή της πανδημίας ότι η τηλεϊατρική θα μπορούσε να διευρύνει το φυλετικό χάσμα στην πρόσβαση στην περίθαλψη, αλλά αυτή η μελέτη καταρρίπτει τους φόβους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H covid οδήγησε την Τηλευγεία σε Υψηλό εξοπλισμό: Τώρα τι;

Γιατί οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν την ιατρική τεχνολογία;

Τεχνολογικά επιτεύγματα που σημάδεψαν το 2021 στον κλάδο της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θετικές απόψεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

AI υγεία: Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα και τον βαθμό στον οποίο οι κλινικοί γιατροί βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Το δικό σας τατουάζ μετρά το οξυγόνο σας;

Ιατρικά τατουάζ: Οι επιστήμονες δημιουργούν αισθητήρες που μοιάζουν με τατουάζ που αποκαλύπτουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα από το Πανεπιστήμιο Tufts.

Ρομποτική: Τι συνέβη στην εξέλιξη της ρομποτικής τον τελευταίο χρόνο;

Ρομποτική: Η καινοτομία στη ρομποτική μεταξύ των εταιρειών της ιατρικής βιομηχανίας έχει πέσει τον τελευταίο χρόνο. Η ανάλυση των αρχειοθετήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δείχνει ένα συρρικνούμενο επίπεδο εφαρμογών που σχετίζονται με τη ρομποτική στη βιομηχανία τον περασμένο χρόνο.

ΣΕΙΒ: Υποχρέωση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την στρεβλή κατάσταση του Clawback

Την παράταση του ανορθολογισμού και των πολλαπλών αδικιών από την εφαρμογή του Clawback διαιωνίζει το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στις 3 Μαΐου στη Βουλή.

Οι Digital nomads εισέρχονται και στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης

Digital nomads: Αν και το να είσαι ψηφιακός νομάδας ακούγεται ελκυστικό, υπάρχουν και  μειονεκτήματα. Αν και η τοποθεσία μπορεί να είναι μαγευτική, η διαθέσιμη εργασία μπορεί να μην χρησιμοποιεί πάντα τις δεξιότητές σας στο έπακρο ή να μην πληρώνει τόσο καλά.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πιο έξυπνα από ποτέ

Τεχνολογία: Τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν εξασφαλίσει έναν ποιοτικό τρόπο ζωής σε όσους τα φορούν. Επιθυμώντας η τεχνολογία να κάνει τη ζωή τους πιο λειτουργική, αναπτύσσει εξελιγμένα μοντέλα ακουστικών βαρηκοΐας.