Τεχνολογία

Τηλεϊατρική: Κλείνει το «φυλετικό χάσμα» στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Τηλεϊατρική: Κλείνει το «φυλετικό χάσμα» στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Τηλεϊατρική: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τηλεϊατρική έχει κλείσει το χάσμα στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μεταξύ των Μαύρων και άλλων φυλών στις ΗΠΑ.

Η χρήση της τηλεϊατρικής αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποφάσισαν να εξετάσουν πώς αυτό επηρέασε την ιστορικά χαμηλότερη πρόσβαση των μαύρων ασθενών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Παρακολουθήσαμε ολόκληρο το 2020, όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η τηλεϊατρική ήταν η μόνη επιλογή για πολλούς ανθρώπους και το χάσμα μεταξύ των Μαύρων και των μη μαύρων ασθενών έκλεισε», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Krisda Chaiyachati, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Penn Medicine.

«Η προσφορά της τηλεϊατρικής φαίνεται να ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο καθηγητής σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για επισκέψεις Μαύρων και μη ασθενών (κυρίως λευκών) σε παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή της Φιλαδέλφειας το 2019 και το 2020. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 1 εκατομμύριο ραντεβού κάθε χρόνο. Τα ποσοστά των ολοκληρωμένων επισκέψεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μεταξύ των Μαύρων ασθενών αυξήθηκαν από περίπου 60% το 2019 σε περισσότερο από 80% το 2020, ενώ τα ποσοστά μεταξύ των υπόλοιπων αυξήθηκαν από περίπου 70% σε περισσότερο από 80%.

Οι Μαύροι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τηλεϊατρική. Το 2020, περίπου το 33% των ραντεβού των Μαύρων ασθενών ολοκληρώθηκε μέσω τηλεϊατρικής, σε σύγκριση με το 25% για τους υπόλοιπος ασθενείς, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Telemedicine and e-Health.

«Η τηλεϊατρική επέτρεψε στους ασθενείς να αναζητήσουν μη επείγουσα πρωτοβάθμια περίθαλψη παρά τον δισταγμό για προσωπικές επισκέψεις πριν από το εμβόλιο», σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Corinne Rhodes, επίκουρη καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και βοηθός ιατρικός διευθυντής του Quality in Penn Medicine’s Primary Care. «Η παροχή διαχείρισης χρόνιων ασθενειών και προληπτικής φροντίδας βοήθησε να επιστρέψουν τα γραφεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης πιο κοντά στις προ-πανδημικές εργασίες ως συνήθως», σημείωσε στην ανακοίνωση.

Υπήρχαν ανησυχίες στην αρχή της πανδημίας ότι η τηλεϊατρική θα μπορούσε να διευρύνει το φυλετικό χάσμα στην πρόσβαση στην περίθαλψη, αλλά αυτή η μελέτη καταρρίπτει τους φόβους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H covid οδήγησε την Τηλευγεία σε Υψηλό εξοπλισμό: Τώρα τι;

Γιατί οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν την ιατρική τεχνολογία;

Τεχνολογικά επιτεύγματα που σημάδεψαν το 2021 στον κλάδο της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνουν το μέλλον των εμφυτευμάτων

Έξυπνα εμφυτεύματα: Από την πανδημία, ο ενθουσιασμός για συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούνται από αυτές τις συσκευές.

Νέα τεχνολογία μπορεί να διαγνώσει γλαύκωμα πρώιμου σταδίου

Γλαύκωμα: Μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος οφθαλμικής απεικόνισης μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα έναν πρώιμο δείκτη γλαυκώματος για να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου και την απώλεια όρασης, σύμφωνα με νέα μελέτη από το New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου/ Αυγούστου του Ophthalmology Glaucoma.

Η τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά στην κλινική πρακτική

Υγειονομική περίθαλψη: Αν και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης είναι στα σπάργανα, μια νέα εργασία προσφέρει ένα πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση ενός χρήσιμου μοντέλου ΤΝ για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Ανάπτυξη της εφαρμογής laser στην ιατρική

Ιατρική: Η εφαρμογή της οπτικής ίνας αξιολογεί το μέγεθος του κλάδου, την ιστορική ανάπτυξη, τις ευκαιρίες, τις επερχόμενες τάσεις, τις μελλοντικές προκλήσεις και τις επιχειρηματικές στρατηγικές.

Το Ισραήλ ανοίγει το δρόμο για ανανεωμένες αίθουσες έκτακτης ανάγκης

Τεχνολογία: Τα κινητά ρομπότ θα βοηθήσουν τους ασθενείς να βρουν το τμήμα που χρειάζονται και μια εφαρμογή θα τους πει τι ακριβώς συμβαίνει με τις εξετάσεις, τα αποτελέσματα και τη θεραπεία τους.