Τεχνολογία

Κινητά Τηλέφωνα: Βοηθούν τους γιατρούς να παρακολουθούν χειρουργικούς ασθενείς για λοιμώξεις

Κινητά Τηλέφωνα: Βοηθούν τους γιατρούς να παρακολουθούν χειρουργικούς ασθενείς για λοιμώξεις

Είπε επίσης ότι η μελέτη ήταν και σημαντική και καλά σχεδιασμένη και προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Κινητά Τηλέφωνα: Η κρυστάλλινη σαφήνεια με την οποία θα  μπορούν πλέον να καταγράφουν εικόνες έχει χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη καινοτόμο χρήση: παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για λοιμώξεις χειρουργικού σημείου (SSIs) και επιτρέποντας στους γιατρούς να τις διαγνώσουν νωρίτερα στην μετεγχειρητική περίοδο πριν μετατραπούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19, υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο παροχής της φροντίδας μετά την επέμβαση», παρατήρησε σε δήλωση ο Kenneth McLean, MBChB, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Σκωτία.

«Οι ασθενείς και το προσωπικό έχουν συνηθίσει να έχουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις και δείξαμε ότι μπορούμε να παρακολουθούμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα τραύματα μετά από χειρουργική επέμβαση όσο οι ασθενείς αναρρώνουν στο σπίτι — αυτό είναι πιθανό να γίνει το νέο φυσιολογικό», πρόσθεσε.

«Η ανάρρωση μπορεί να είναι μια ανησυχητική περίοδος για όλους και αυτές οι προσεγγίσεις παρέχουν επιβεβαίωση», πρόσθεσε στην ίδια δήλωση ο ανώτερος συγγραφέας Ewen Harrison, PhD, καθηγητής χειρουργικής και επιστήμης δεδομένων, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Σκωτία.

«Ελπίζουμε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραύματος μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες που περιορίζουν τις επιπλοκές», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 18 Νοεμβρίου 2021, στο npj Digital Medicine.

Συνολικά 492 ασθενείς εγγράφηκαν στη δοκιμή TWIST, η πλειοψηφία των οποίων είχε υποβληθεί σε σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις, σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτές έγιναν λαπαροσκοπικά. Περίπου 223 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν στην παρέμβαση smartphone, ενώ οι υπόλοιποι 269 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν στην τακτική φροντίδα.

Οι ασθενείς στην ομάδα των smartphone επικοινώνησαν τις ημέρες 3, 7 και 15 μετεγχειρητικά και κατευθύνθηκαν σε έναν διαδικτυακό ιστότοπο όπου ρωτήθηκαν για την πληγή τους και για τυχόν συμπτώματα που βίωναν. Εάν είχαν συμπτώματα, τους ζητήθηκε στη συνέχεια να τραβήξουν μια φωτογραφία της πληγής τους και να την ανεβάσουν σε έναν ασφαλή ιστότοπο όπου ένα μέλος της χειρουργικής ομάδας θα αξιολογούσε τις φωτογραφίες μαζί με τις απαντήσεις του ασθενούς για σημεία μόλυνσης του τραύματος.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 30 ημέρες μετά την επέμβαση για να τεκμηριωθεί εάν είχαν στη συνέχεια διαγνωστεί με λοιμώξεις χειρουργικού σημείου SSI.

Απλώς επικοινώνησε με ασθενείς με τακτική φροντίδα 30 ημέρες μετά την επέμβαση για να διαπιστωθεί εάν είχαν διαγνωστεί με λοίμωξη ή όχι. «Συνολικά το 8,3%…της ομάδας ανέπτυξε λοιμώξεις χειρουργικού σημείου (SSI) κατά τη μετεγχειρητική περίοδο 30 ημερών, χωρίς σημαντική διαφορά στο ποσοστό SSI μεταξύ των δοκιμαστικών σκελών», αναφέρουν οι ερευνητές: στο 9,4% στον βραχίονα του smartphone και 7,4% στο σκέλος της ρουτίνας φροντίδας (P = 0,513).

Ωστόσο, ο μέσος χρόνος διάγνωσης των λοιμώξεων χειρουργικού σημείου SSI – το κύριο τελικό σημείο της δοκιμής – ήταν αριθμητικά μικρότερος, στις 9,3 ημέρες στην ομάδα των smartphone έναντι 11,8 ημερών στην ομάδα της τακτικής φροντίδας, αν και αυτή η διαφορά και πάλι δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Από την άλλη πλευρά, μια εκ των υστέρων ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν smartphone είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με λοιμώξεις χειρουργικού σημείου SSI τις πρώτες 7 μετεγχειρητικές ημέρες, με αναλογία πιθανοτήτων (OR) 3,7 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI ], 1,02 – 13,51, P = 0,043) σε σύγκριση με εκείνες που έχουν ανατεθεί σε συνήθη φροντίδα.

 

Ταχεία Υιοθεσία Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα, ο Josh Totty, MD, NIHR Clinical Lecturer in Plastic Surgery, Hull York Medical School, Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια.

«Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη, χρησιμοποιώντας ισχυρούς υπολογιστές στους οποίους η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει πρόσβαση στην τσέπη τους, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι κλινικοί ιατροί θα μπορούσαν να διατηρηθούν ασφαλείς και να μειωθούν οι κίνδυνοι, να αυξηθεί η παραγωγικότητα και οι ασθενείς να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους γιατρούς τους». είπε στο Medscape Medical News σε ένα email.

Καθώς προχωράμε από την πανδημία, πρόσθεσε ο Totty, «αναζητούμε συνεχώς τρόπους βελτίωσης της φροντίδας που είναι αποδεκτή από τους ασθενείς», είπε.

“Και αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα smartphone μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση σημαντικών λοιμώξεων νωρίτερα στη διαδικασία της νόσου.

Με τη σειρά της, η πρώιμη θεραπεία οδηγεί ενδεχομένως σε καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερη νοσηρότητα ως αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο Totty. Είπε επίσης ότι η μελέτη ήταν και σημαντική και καλά σχεδιασμένη και προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Και τόνισε, «Πρέπει να αναληφθούν εργασίες για να διασφαλιστεί ότι όλοι, νέοι και μεγάλοι, πλούσιοι ή φτωχοί, έχουν πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σημασία προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης στις παγκρεατικές κύστεις

Η υγεία στην εποχή της τεχνολογίας

Οι πέντε ιατρικές καινοτομίες που σηματοδοτούν το 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο μοντέλο μηχανικής μάθησης στον αγώνα κατά του καρκίνου μαστού

Μηχανική μάθηση υγεία: Σε ένα ιατρικό εργαστήριο, ένα τέτοιο μοντέλο υπόσχεται εξοικονόμηση χρόνου ταξινομώντας τις εικόνες γρηγορότερα από άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο.

Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας

IoT ψυχική υγεία: Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν μια πρόκληση, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν επείγουσες περιπτώσεις φροντίδας.

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Ιατρική σιλικόνη: Τα τελευταία 60 χρόνια, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας ήταν ένα υλικό επιλογής για παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού ιατρικών συσκευών και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από χειρουργικές συσκευές και εμφυτεύματα μέχρι ορθοπεδικά, προσθετικά και άλλα.

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

Τηλεϊατρική 2021: Φέτος, το 26% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι το ένα τέταρτο ή περισσότεροι από τους ασθενείς τους είχαν χρησιμοποιήσει τηλεϊατρική. Το 2020 το 32% είχε χρησιμοποιήσει υπηρεσίες τηλεϊατρικής, σημαντικά υψηλότερο από το 7% που καταγράφηκε το 2019.

Άλματα προόδου στον τομέα των τηλεματικών υποδομών στη Γερμανία

Γερμανία ψηφιακή υγεία: Δημοσιεύτηκε ο Άτλας της Τηλεματικής Υποδομής, παρέχοντας μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής υγείας στη Γερμανία με ενδιαφέροντα ευρήματα.

Πώς επηρέασε η απομακρυσμένη εργασία τις εργαζόμενες μητέρες;

Remote work μητέρες: Τα επίπεδα άγχους των εργαζόμενων μητέρων εκτινάχτηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες της πανδημίας, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες του σπιτιού και οδηγώντας σε εξουθένωση.