Καινοτομία

Χειρουργικές τεχνικές ελάχιστα επεμβατικές και προγράμματα ταχείας αποκατάστασης

Χειρουργικές τεχνικές ελάχιστα επεμβατικές και προγράμματα ταχείας αποκατάστασης

Με τον όρο ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, εννοούμε το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών και μεθόδων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των χειρουργικών προβλημάτων με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την ελάχιστη παρέμβαση και διαταραχή στο ανθρώπινο σώμα.

Σήμερα, αυτό επιτυγχάνεται σε Κέντρα Προχωρημένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, όπου οι περισσότερες επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Μέσα από τομές λίγων χιλιοστών και με μέγιστη ακρίβεια, πραγματοποιείται το σύνολο των επεμβάσεων με πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και αφορά στον τρόπο που ο ασθενής αντιμετωπίζεται πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αναφέρεται στις κατάλληλες τεχνικές προετοιμασίας του ασθενούς, τη χρήση κατάλληλων φαρμακευτικών ουσιών και την αποφυγή άλλων, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αναισθησίας και αναλγησίας, τον συντονισμό μίας ομάδας ειδικών που θα βοηθήσουν τον ασθενή να αναρρώσει καλύτερα και γρηγορότερα.

Κάθε χειρουργική επέμβαση αποτελεί ένα τραύμα και μία ανατροπή της ομαλής φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Στόχος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, είναι η ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να επανέλθει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και εύκολα στη φυσιολογική του κατάσταση και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές:

Ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος.

Ελαχιστοποιούν (σχεδόν εκμηδενίζουν) την απώλεια αίματος κατά το χειρουργείο.

Ελαχιστοποιούν το μετεγχειρητικό πόνο και τη χρήση αναλγητικών.

Προσφέρουν το καλύτερο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα, διότι ελαττώνουν το σχηματισμό μετεγχειρητικών συμφύσεων (οι οποίες σχηματίζονται ανεξέλεγκτα στην κλασική ανοικτή χειρουργική τεχνική και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα) και βοηθούν στην γρηγορότερη επαναλειτουργία του εντέρου μετά από κοιλιακές επεμβάσεις.

Συμβάλουν στην ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς μετεγχειρητικά, κάτι που αποδεδειγμένα ελαττώνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές (π.χ. λοιμώξεις αναπνευστικού, θρομβώσεις κ.α.).

Εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την ευκολότερη, πιο ανώδυνη και γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.

Με την εφαρμογή των προγραμμάτων ταχείας αποκατάστασης:

Εξασφαλίζεται η σωστή θρέψη του ασθενούς προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά.

Χρησιμοποιούνται οι πλέον κατάλληλες τεχνικές αναισθησίας και αναλγησίας, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Εφαρμόζονται σωστά και όπου χρειάζεται οι μέθοδοι προετοιμασίας του εντέρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχύτερη επάνοδος της λειτουργίας του μετά το χειρουργείο.

Χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι φυσιοθεραπείας της αναπνοής και κινητοποίησης του ασθενούς.

Αποφεύγεται η χρήση όλων εκείνων των τεχνικών της κλασικής χειρουργικής που αποδεδειγμένα πλέον δεν ωφελούν τον ασθενή, αλλά επιβραδύνουν την ανάρρωσή του.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται με χρήση ειδικών εργαλείων αναπαραγωγής εικόνας (λαπαροσκόπια), καθώς και ειδικών πολύ λεπτών και ατραυματικών εργαλείων. Τα λαπαροσκόπια, που βασίζονται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας οπτικών ινών και τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία, επιτρέπουν την εξ αποστάσεως παρέμβαση στο χειρουργικό πεδίο-στόχο μέσω μικρών οπών. Έτσι, εξασφαλίζεται:

Η αναπαραγωγή της εικόνας του χειρουργικού πεδίου με οθόνες υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης σε πολλαπλάσια μεγέθυνση.

Η πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης με εργαλεία πιο λεπτά και ακριβή, που εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση του τραύματος των γειτονικών ιστών και την ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος.

Η αποτελεσματικότητα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι η ίδια σε σοβαρά νοσήματα όπως π.χ. ο καρκίνος

Στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εφαρμόζονται ακριβώς οι ίδιες αρχές της κλασικής χειρουργικής και της χειρουργικής ογκολογίας. Το μόνο που διαφέρει είναι ο τρόπος προσέγγισης του χειρουργικού πεδίου και το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος. Είναι, πλέον, αποδεδειγμένο με αξιόπιστες διεθνείς μελέτες σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ότι το ογκολογικό αποτέλεσμα και η πρόγνωση σε ασθενείς που χειρουργούνται λαπαροσκοπικά είναι εξίσου καλό με αυτούς που χειρουργούνται με κλασικές «ανοικτές» μεθόδους. Επιπλέον, οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι ενώ το αποτέλεσμα είναι άριστο, ο μετεγχειρητικός πόνος, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και η ικανοποίηση των ασθενών είναι σαφώς καλύτερα στους ασθενείς που χειρουργούνται λαπαροσκοπικά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί που ασχολούνται με τη λαπαροσκοπική χειρουργική. Οι μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας και ταχείας αποκατάστασης δεν αποτελούν αντικείμενο ενός μόνο εξειδικευμένου ανθρώπου. Είναι δουλειά και αντικείμενο μίας ομάδας ειδικών που, εκτός από την εμπειρία και εξειδίκευση, πρέπει να έχουν αρμονική συνεργασία και επικοινωνία μέσα στην ομάδα. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι μία άριστη χειρουργική τεχνική από έναν ταλαντούχο χειρουργό δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία των μεθόδων ταχείας αποκατάστασης χωρίς τη συμβολή του αναισθησιολόγου, του διατροφολόγου, του φυσικοθεραπευτή και των υπόλοιπων γιατρών της ομάδας. Συνεπώς, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στο σωστό Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και Ταχείας Αποκατάστασης, δηλαδή σε εξειδικευμένη ομάδα ειδικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.