Επιστημονικά Νέα

Π.Ο.Υ: 29 τρόποι για να σταματήσουν οι χειρουργικές λοιμώξεις

Π.Ο.Υ: 29 τρόποι για να σταματήσουν οι χειρουργικές λοιμώξεις

 Οι άνθρωποι κατά την προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να κάνουν πάντα ένα μπάνιο ή ντους, αλλά όχι ξύρισμα. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την πρόληψη των λοιμώξεων πριν και κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όχι μετά, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ με στόχο να σωθούν ζωές, να μειώσουν το κόστος και προλάβουν την εξάπλωση των μικροβίων.

Οι “Παγκόσμιες Κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη λοιμώξεων του χειρουργικού πεδίου” περιλαμβάνουν μια λίστα με 29 συγκεκριμένες συστάσεις από 20 από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο. Οι συστάσεις δημοσιεύτηκαν χθες στο “The Lancet Infectious Diseases» και έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιβάρυνση σε ασθενείς και συστήματα υγείας λόγω λοιμώξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. “Κανείς δεν πρέπει να αρρωσταίνει, ενώ αναζητεί ή λαμβάνει φροντίδα,” είπε η Δρ Marie-Paule Kieny, από τον ΠΟΥ. “Η πρόληψη χειρουργικών λοιμώξεων δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά, είναι πολύπλοκη και απαιτεί μια σειρά από προληπτικά μέτρα. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την προστασία των ασθενών.”

Οι χειρουργικές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια που διαπερνούν τις τομές που γίνονται κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Απειλούν τις ζωές εκατομμυρίων ασθενών ετησίως και συμβάλλουν στην εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, το 11% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση έχουν μολυνθεί κατά τη διαδικασία. Στην Αφρική, έως και 20% των γυναικών που κάνουν καισαρική έχουν μόλυνση του τραύματος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την ικανότητά τους να φροντίσουν τα μωρά τους.

Αλλά οι χειρουργικές λοιμώξεις δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα για τις φτωχές χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμβάλλουν οδηγούν σε περισσότερες από 400 000 επιπλέον ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο με επιπλέον κόστος US $ 900 εκατομμύρια ετησίως. Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν 13 συστάσεις για την περίοδο πριν από τη χειρουργική επέμβαση, και 16 για την πρόληψη των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Κυμαίνονται από απλές προφυλάξεις, όπως η σύσταση οι ασθενείς να κάνουν μπάνιο ή ντους πριν από τη χειρουργική επέμβαση και τον καλύτερο τρόπο για να πλυθούν τα χέρια, καθοδηγούν για το πότε να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά για την πρόληψη των λοιμώξεων, τι απολυμαντικά για χρήση πριν από την τομή, και ποία ράμματα να χρησιμοποιηθούν .

“Αργά ή γρήγορα πολλοί από εμάς θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, αλλά κανένας από εμάς δεν θέλει να κολλήσει μια μόλυνση στο χειρουργικό τραπέζι,” είπε ο Δρ Ed Kelley, Διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Παράδοσης και Ασφάλειας του ΠΟΥ. “Με την εφαρμογή αυτών των νέων κατευθυντήριων γραμμών οι χειρουργικές ομάδες μπορεί να μειώσουν τις βλάβες, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, και να κάνουν το καθήκον τους για να σταματήσει η εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Προτείνεται επίσης οι ασθενείς κατά την προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση να συζητήσουν από τον χειρουργό τους, εάν ακολουθούν τις συμβουλές του ΠΟΥ.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

6 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προβλέπουν την ελκώδη κολίτιδα

Ελκώδης κολίτιδα: Χαρακτηρίστηκε προκλινική η συστηματική φλεγμονή στην ελκώδη κολίτιδα σε δείγματα πλάσματος από 72 άτομα που ανέπτυξαν ελκώδη κολίτιδα αργότερα στη ζωή τους και 140 υγιείς συμμετέχοντες.

Μειώθηκε ο ρυθμός γονιμότητας στην Ινδία

Ινδία γονιμότητα: Η Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Υγεία-5 αποκαλύπτει ότι ο TFR της Ινδίας μειώθηκε από 2,2 σε 2. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό αντισυλληπτικών στην Ινδία (CPR) αυξήθηκε από 54% σε 67%.