Τεχνολογία

Ιατρική τεχνολογία: Η ιατρική του μέλλοντος στα χέρια μας

Ιατρική τεχνολογία: Η ιατρική του μέλλοντος στα χέρια μας

Ιατρική τεχνολογία: Η επαυξημένη, η εικονική και η μικτή πραγματικότητα είναι όλες τεχνολογίες που ανοίγουν νέους κόσμους για τις ανθρώπινες αισθήσεις. Είναι πραγματικά επιτεύγματα τα οποία είναι ικανά να καταπλήξουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους σε θέματα τεχνολογικής εξέλιξης.

Εξωσκελετοί που διαβάζουν το μυαλό, ψηφιακά τατουάζ, τρισδιάστατα εκτυπωμένα φάρμακα, εμφυτεύματα RFID για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι μόνο κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές καινοτομίες που παρουσιάζονται στην ιατρική σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σχεδόν κάθε μέρα.

Η τεχνολογία συμβάλλει θετικά στην ιατρική

Η επαυξημένη, η εικονική και η μικτή πραγματικότητα είναι όλες τεχνολογίες που ανοίγουν νέους κόσμους για τις ανθρώπινες αισθήσεις. Ενώ η διαφορά μεταξύ αυτών των τεχνολογιών μπορεί να φαίνεται αυθαίρετη στην αρχή, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην υγειονομική περίθαλψη. Ενώ το AR επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τον πραγματικό κόσμο και να προβάλλουν ψηφιακές πληροφορίες στο υπάρχον περιβάλλον, το VR αποκλείει όλα τα άλλα εντελώς και παρέχει μια ολόκληρη προσομοίωση, και η μικτή πραγματικότητα μπορεί να αλληλεπιδρά με τον κόσμο ενώ προβάλλει πληροφορίες σε αυτόν . Έτσι, το AR μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χειρουργούς για την προβολή δυνητικά σωτήριων πληροφοριών στην όρασή τους κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων, το VR μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ψυχιατρική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φόβων και η μικτή πραγματικότητα μεταξύ άλλων μπορεί να φέρει επαναστατικές καινοτομίες στην ιατρική εκπαίδευση ή στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Για παράδειγμα, το Microsoft HoloLens ανοίγει ριζικά νέους δρόμους για την ιατρική εκπαίδευση, καθώς είναι σε θέση να προβάλει το ανθρώπινο σώμα σε πλήρες μέγεθος μπροστά σε φοιτητές ιατρικής. Έτσι, τα όργανα, οι φλέβες ή τα οστά θα είναι ορατά με ακρίβεια τρισδιάστατα και οι μελλοντικοί ιατροί θα μπορούν να αναλύουν το σχήμα τους, να θυμούνται τα χαρακτηριστικά τους πιο έντονα από ό,τι είναι δυνατόν όταν μελετούν από ένα βιβλίο. Υπάρχουν ήδη κάποια πανεπιστήμια που σχεδιάζουν να εισαγάγουν τη νέα τεχνολογία: Η Case Western άνοιξε τη νέα της πανεπιστημιούπολη εκπαίδευσης υγείας και εκεί οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να μελετούν ανατομία από την εικονική πραγματικότητα και όχι από πτώματα. Από την άλλη, οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή φέρνουν ελπίδα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν.

Για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε καλύτερα θα πρέπει να φανταστούμε ένα τσιπ αμφιβληστροειδούς που σας δίνει τέλεια όραση ή την ικανότητα να βλέπετε στο σκοτάδι, ένα κοχλιακό εμφύτευμα που σας προσφέρει τέλεια ακοή ή ένα τσιπ μνήμης που σας προσφέρει σχεδόν απεριόριστη μνήμη. Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πληκτρολογήσετε σε έναν υπολογιστή μόνο με τις σκέψεις σας ή να ελέγξετε ολόκληρο το έξυπνο σπίτι σας στέλνοντας τα απαραίτητα εγκεφαλικά κύματα; Αν και αυτό είναι πραγματικά γαλαξιακά άλματα μακριά, τα πρώτα νευροπροσθετικά είναι ήδη στην αγορά και μπορείτε να αγοράσετε κοχλιακά εμφυτεύματα και εμφυτεύματα αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, τα εμφυτεύματα για άτομα με νόσο του Πάρκινσον στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς βαθιά στο εγκεφάλο, ενεργοποιώντας ορισμένες από τις οδούς που εμπλέκονται στον κινητικό έλεγχο.

 

Πιο σπάνιες, αλλά και σε χρήση, είναι οι  θεραπείες με εμφυτεύματα εγκεφάλου για άτομα που έχουν παραλύσει από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή άλλη νευρολογική βλάβη. Ένα τσιπ που εισάγεται στον εγκέφαλο διαβάζει ηλεκτρικά σήματα που μεταφράζονται από έναν υπολογιστή για να αποκαταστήσει κάποια κίνηση και επικοινωνία. Είναι πραγματικά επιτεύγματα τα οποία είναι ικανά να καταπλήξουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους σε θέματα τεχνολογικής εξέλιξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η σχέση της ρομποτικής με την οδοντιατρική;

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο στην κατασκευή ιατροτεχνολογικών προϊόντων;

To μακρινό φως -UVC μειώνει τη μετάδοση των παθογόνων που μεταφέρονται στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με μελέτη

Τεχνολογία Υγείας για τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.