Τεχνολογία

Διαβήτης τύπου 1: Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Διαβήτης τύπου 1: Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Διαβήτης τύπου 1: "Η τεχνολογία βελτίωσε σημαντικά τη γλυκαιμία και εξασφάλισε την ασφάλεια των νεότερων ασθενών μας."

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα μικρά παιδιά με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να έχουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα που χρειάζονται χρησιμοποιώντας ένα «τεχνητό πάγκρεας», δείχνει νέα έρευνα. Το σύστημα τεχνητού παγκρέατος Control-IQ δοκιμάστηκε σε μια κλινική δοκιμή σε παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών.

Τεχνητό πάγκρεας

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (UVA), αυτά τα παιδιά περνούσαν περίπου τρεις περισσότερες ώρες την ημέρα στο εύρος του σακχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνα μιας ομάδας ελέγχου.

«Μετά την απίστευτη επιτυχία της τεχνολογίας Control-IQ σε άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω, είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπουμε τους νεότερους ασθενείς μας, και συχνά τους πιο απαιτητικούς ασθενείς να βοηθούν, να επωφελούνται επίσης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Marc Breton, Σχολή UVA. ερευνητής Ιατρικής.

«Με αυτά τα αποτελέσματα, έχουμε πλέον συσσωρεύσει χρόνια κλινικής επικύρωσης αυτού του συστήματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανυπομονούμε να δούμε αυτή την τεχνολογία που αλλάζει τη ζωή να διατίθεται στον ευρύτερο δυνατό πληθυσμό», δήλωσε ο Breton σε πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων.

Το σύστημα Control-IQ παρακολουθεί και ρυθμίζει αυτόματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το τεχνητό πάγκρεας διαθέτει μια αντλία ινσουλίνης που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους ελέγχου που βασίζονται στις πληροφορίες παρακολούθησης της γλυκόζης του ατόμου για να προσαρμόσει τη δόση ινσουλίνης όπως απαιτείται, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το σύστημα έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σε άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1. Η δοκιμή περιελάμβανε 102 παιδιά στο UVA, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Εξήντα οκτώ από αυτά χρησιμοποίησαν το σύστημα τεχνητού παγκρέατος για 13 εβδομάδες, ενώ τα άλλα 34 παιδιά ήταν σε ομάδα ελέγχου. Καθένας από τους συμμετέχοντες ακολούθησε την καθημερινή του ρουτίνα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Όσοι χρησιμοποίησαν το σύστημα είχαν ένα μέσο εύρος στόχου γλυκόζης αίματος περίπου 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου συνολικά και 18 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο μεταξύ των 10 μ.μ. και 6 π.μ. Αυτοί οι νυχτερινοί αριθμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί επειδή τα σοβαρά, ανεξέλεγκτα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο τη νύχτα.

Συνολικά, τα παιδιά μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το τεχνητό πάγκρεας, το οποίο κατασκευάζεται από την Tandem Diabetes Care, με ασφάλεια. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο περιπτώσεις σοβαρής υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) στην ομάδα του τεχνητού παγκρέατος, σε σύγκριση με μία στην ομάδα ελέγχου. Η ομάδα του τεχνητού παγκρέατος είχε επίσης ένα περιστατικό διαβητικής κετοξέωσης (όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να εισάγει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρά σας) που προκλήθηκε από αστοχία του λεπτού πλαστικού σωλήνα που συνέδεε την αντλία ινσουλίνης με το σώμα του ασθενούς.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και πεπτικών και νεφρικών παθήσεων των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου στο New England Journal of Medicine. Είναι σημαντικό ότι οι περισσότερες από τις επισκέψεις που σχετίζονται με τη μελέτη — το 80% των εκπαιδευτικών συνεδριών και περισσότερο από το 90% όλων των επισκέψεων — πραγματοποιήθηκαν εικονικά. Αυτό υπογραμμίζει την ευκολία χρήσης της τεχνολογίας και τις δυνατότητές της σε περιοχές χωρίς εύκολη πρόσβαση σε ενδοκρινολόγους, είπαν οι ερευνητές.

«Στο τέλος της ημέρας, αυτή η τεχνολογία βελτίωσε σημαντικά τη γλυκαιμία και εξασφάλισε την ασφάλεια των νεότερων ασθενών μας, αλλά ίσως εξίσου σημαντικό μείωσε το συνεχές άγχος αυτών των οικογενειών για τα επίπεδα γλυκόζης, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε ο Breton. «Είναι απίστευτα ικανοποιητικό για εμάς να ακούμε για τις εμπειρίες αυτών των οικογενειών και για το πώς καταφέρνουν να ενσωματώσουν αυτά τα νέα εργαλεία στη ζωή τους, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρωτεΐνη σε σκόνη κάνει καλό στην υγεία;

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το σώμα μας;

Η συμμετοχή της οικογένειας είναι το κλειδί για την προώθηση της έρευνας για τον διαβήτη

Η οσμή της ακετόνης στα ούρα ως γρήγορος τρόπος διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Smartphone: Eνώ τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν αναμφισβήτητα οφέλη όσον αφορά την επικοινωνία, την παραγωγικότητα και την ευκολία, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στην υγεία.

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι κακόβουλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα και φθηνά πολλά παρόμοια άρθρα τα οποία όμως θα διαφέρουν ως προς το ύφος και τη διατύπωση.

Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια