Tεχνολογία

Καρκίνος Πάγκρεας: Ενεργοποιημένες με υπερήχους μικροφυσαλίδες ενισχύουν τη δραστικότητα των θεραπευτικών ουσιών στον όγκο

Καρκίνος Πάγκρεας: Ενεργοποιημένες με υπερήχους μικροφυσαλίδες ενισχύουν τη δραστικότητα των θεραπευτικών ουσιών στον όγκο

"Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν περαιτέρω την αποδεδειγμένη δυνατότητα της τεχνολογίας ACT να ενισχύσει τις συνήθεις θεραπείες για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους και προσβλέπουμε στην πρόοδο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα".

ADMAN

Καρκίνος Πάγκρεας: Επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής, που εδρεύει στο Φοίνιξ και αποτελεί μέρος της City of Hope, και της EXACT Therapeutics AS, μιας νορβηγικής εταιρείας υγείας ακριβείας σε κλινικό στάδιο, αναφέρουν σήμερα ότι η θεραπεία με ακουστικές φυσαλίδες (ACT) που βασίζεται σε υπερήχους ενίσχυσε σημαντικά την αντικαρκινική αποτελεσματικότητα των θεραπειών της καθιερωμένης θεραπείας σε ένα προκλινικό μοντέλο για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η μελέτη, με τίτλο “Επίδραση της θεραπείας με ακουστικά σμήνη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία σε ένα μοντέλο ποντικού για καρκίνο του παγκρέατος”, δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Ελεγχόμενης Απελευθέρωσης (Journal of Controlled Release).

Η τεχνολογία ACT βασίζεται σε μικροσυσσωματώματα μικροφυσαλίδων-μικροσταγονιδίων και όταν ηχογραφούνται, η εξάτμιση των μικροσταγονιδίων οδηγεί στο σχηματισμό μεγαλύτερων φυσαλίδων ACT. Ο σχηματισμός και η επακόλουθη ταλάντωση των φυσαλίδων ACT στο μικροαγγειακό σύστημα παράγει μηχανικές βιοεπιδράσεις που ενισχύουν τη χορήγηση και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Το TGen αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας σε ένα προκλινικό μοντέλο καρκίνου του παγκρέατος και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ACT βελτίωσε σημαντικά τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα δύο θεραπευτικών σχημάτων ακρογωνιαίων λίθων στη διαχείριση του καρκίνου του παγκρέατος. Το καλύτερο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε όταν η χορήγηση φαρμάκων προηγήθηκε της θεραπείας ACT, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η αντικαρκινική δράση διατηρήθηκε σχεδόν όταν τα φάρμακα χορηγήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ACT.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κύρια επίδραση της ACT δεν αφορά το ίδιο το φάρμακο, αλλά μάλλον επηρεάζει το αγγειακό σύστημα και το μικροπεριβάλλον του όγκου για να διευκολύνει τη χορήγηση του φαρμάκου και τη θεραπευτική ανταπόκριση. “Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η ACT μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επίδραση δύο καθιερωμένων χημειοθεραπευτικών σχημάτων σε ένα μοντέλο ξενομοσχεύματος παγκρεατικού καρκίνου που προέρχεται από ασθενείς. Η θεραπεία με ACT είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της αναστολής της ανάπτυξης του όγκου και 7,2 φορές υψηλότερη πιθανότητα πλήρους ύφεσης του όγκου σε σύγκριση με τα χημειοθεραπευτικά μόνο”, δήλωσε ο Haiyong Han, Ph.D., καθηγητής στον Τομέα Μοριακής Ιατρικής του TGen και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Φέτος, περισσότεροι από 62.000 Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος και σχεδόν 50.000 θα πεθάνουν από αυτή τη νόσο, καθιστώντας την τρίτη κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο. Με τις καλύτερες διαθέσιμες σήμερα θεραπείες, η μέση επιβίωση για τους ασθενείς με προχωρημένη νόσο είναι περίπου 10 μήνες μετά τη διάγνωση και το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι λιγότερο από 9% όλων των ασθενών.

“Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι γνωστό ότι είναι διαβόητα ανθεκτικός στη θεραπεία, εν μέρει λόγω της κακής χορήγησης φαρμάκων” δήλωσε ο Daniel Von Hoff, M.D., διακεκριμένος καθηγητής του TGen και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας στον καρκίνο του παγκρέατος. “Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι από τα πιο ενθαρρυντικά που έχουμε δει σε προκλινικά μοντέλα για τον καρκίνο του παγκρέατος και ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας”. Ο Per Walday, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος της EXACT-Tx, δήλωσε: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ανακοινώνουμε τη δημοσίευση αυτών των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από τη συνεργασία μας με το διάσημο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής (Translational Genomics Research Institute) στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Τα δεδομένα αυτά παράγονται σε ένα μοντέλο με υλικό προερχόμενο από ασθενείς, το οποίο μοιάζει περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του καρκινικού ιστού του παγκρεατικού καρκίνου στον άνθρωπο σε σύγκριση με τα μοντέλα που βασίζονται σε κυτταρικές σειρές”. “Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν περαιτέρω την αποδεδειγμένη δυνατότητα της τεχνολογίας ACT να ενισχύσει τις συνήθεις θεραπείες για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους και προσβλέπουμε στην πρόοδο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ημερίδα για την Παγκόσμια ημέρα καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος του ήπατος - Πώς παρεκκλίνουνωτα ηπατικά κύτταρα

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Νέο τεστ παγκρεατικών κύστεων μπορεί να ενισχύσει την ανίχνευση καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας δίνουν 10 συμβουλές για ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) σας συνδέουν σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή και κρύβουν την διεύθυνση του διαδικτυακού σας πρωτοκόλλου (IP), η χρήση ενός VPN μαζί με οποιαδήποτε από τις άλλες συμβουλές μας μπορεί να κάνει τις online αγορές σας εξαιρετικά ασφαλείς.

Βοηθώντας τους ατροφικούς μύες να ξαναχτιστούν καλύτερα

Ωστόσο, όταν συνέκριναν άμεσα τη μυϊκή συμπίεση μέσω της προηγούμενης συσκευής με τη μυϊκή διάταση και σύσπαση μέσω της συσκευής MAGENTA, μόνο η τελευταία είχε σαφή θεραπευτικά αποτελέσματα στο μοντέλο ατροφίας ποντικού.

Νέο εργαλείο προβλέπει τον κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο για παιδιά πριν από το εξιτήριο

"Πιστεύουμε ότι το εργαλείο πρόβλεψης επανεισδοχής που διαθέτουμε είναι το πιο ολοκληρωμένο που διαθέτουν τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίζουν τις αναμενόμενες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους πριν από το εξιτήριο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επανανοσηλείας".

Διερεύνηση των δυνατοτήτων του ρομπότ Paro που μοιάζει με φώκια σε περιβάλλον φροντίδας ηλικιωμένων

"Συγκριτικές εργασίες στον τομέα αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτες και θα ήθελα να συσχετίσω τις ομοιότητες και τις διαφορές στη διάδοση των ρομπότ φροντίδας στη Γαλλία και την Ιαπωνία με κοινές ή διαφορετικές φαντασιώσεις μιας "επανάστασης" των ρομπότ, τις δημόσιες πολιτικές σε σχέση με την έρευνα και τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των έργων επί τόπου (σε νοσοκομεία και γηριατρικές εγκαταστάσεις) από τοπικούς φορείς και άτομα πρώτης γραμμής φροντίδας".

Συσκευή «διαβάζει» τον εγκέφαλο και ξαναδίνει «φωνή» σε άνθρωπο με παράλυση ομιλίας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έντουαρντ Τσανγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, σχεδίασαν ένα νέο σύστημα ικανό να «μεταφράζει» την σιωπηλή εγκεφαλική νοητική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, αποκωδικοποιώντας ένα-ένα τα γράμματα και μετά σχηματίζοντας ολόκληρες προτάσεις, διαθέτοντας πλέον ένα λεξιλόγιο 1.152 λέξεων. Η μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε άνθρωπο με σοβαρή παράλυση άκρων και φωνής.

Ενέσεις φόβου; Ένα φορητό μαλακό ρομπότ μπορεί να απαλύνει την αποστροφή σας για τις βελόνες

Μελλοντικές εκδόσεις του ρομπότ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ώστε να χρησιμοποιούν ένα ελεγχόμενο βλέμμα ή τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας σύνδεσης με τον ασθενή ή να τον αποσπάσουν από την αντίληψη του πόνου σε διάφορες καταστάσεις.

Ποιοι πρέπει να φορούν φορητές συσκευές παρακολούθησης της υγείας τους

Ο Lovedeep S. Dhingra, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για τις Τάσεις των Πληροφοριών Υγείας (Health Information National Trends Survey) για το 2019 έως το 2020 για να εξετάσουν την αυτοαναφερόμενη χρήση φορητών συσκευών από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και όσους αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στην ελάφρυνση των νοσοκομείων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας (UWS) διερευνούν τώρα την καταλληλότητα της τεχνολογίας για την ανίχνευση άλλων ασθενειών με τη χρήση εικόνων ακτίνων Χ, όπως ο καρκίνος.