Tεχνολογία

Καρκίνος Πάγκρεας: Ενεργοποιημένες με υπερήχους μικροφυσαλίδες ενισχύουν τη δραστικότητα των θεραπευτικών ουσιών στον όγκο

Καρκίνος Πάγκρεας: Ενεργοποιημένες με υπερήχους μικροφυσαλίδες ενισχύουν τη δραστικότητα των θεραπευτικών ουσιών στον όγκο

"Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν περαιτέρω την αποδεδειγμένη δυνατότητα της τεχνολογίας ACT να ενισχύσει τις συνήθεις θεραπείες για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους και προσβλέπουμε στην πρόοδο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα".

Καρκίνος Πάγκρεας: Επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής, που εδρεύει στο Φοίνιξ και αποτελεί μέρος της City of Hope, και της EXACT Therapeutics AS, μιας νορβηγικής εταιρείας υγείας ακριβείας σε κλινικό στάδιο, αναφέρουν σήμερα ότι η θεραπεία με ακουστικές φυσαλίδες (ACT) που βασίζεται σε υπερήχους ενίσχυσε σημαντικά την αντικαρκινική αποτελεσματικότητα των θεραπειών της καθιερωμένης θεραπείας σε ένα προκλινικό μοντέλο για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η μελέτη, με τίτλο “Επίδραση της θεραπείας με ακουστικά σμήνη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία σε ένα μοντέλο ποντικού για καρκίνο του παγκρέατος”, δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Ελεγχόμενης Απελευθέρωσης (Journal of Controlled Release).

Η τεχνολογία ACT βασίζεται σε μικροσυσσωματώματα μικροφυσαλίδων-μικροσταγονιδίων και όταν ηχογραφούνται, η εξάτμιση των μικροσταγονιδίων οδηγεί στο σχηματισμό μεγαλύτερων φυσαλίδων ACT. Ο σχηματισμός και η επακόλουθη ταλάντωση των φυσαλίδων ACT στο μικροαγγειακό σύστημα παράγει μηχανικές βιοεπιδράσεις που ενισχύουν τη χορήγηση και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Το TGen αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας σε ένα προκλινικό μοντέλο καρκίνου του παγκρέατος και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ACT βελτίωσε σημαντικά τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα δύο θεραπευτικών σχημάτων ακρογωνιαίων λίθων στη διαχείριση του καρκίνου του παγκρέατος. Το καλύτερο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε όταν η χορήγηση φαρμάκων προηγήθηκε της θεραπείας ACT, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η αντικαρκινική δράση διατηρήθηκε σχεδόν όταν τα φάρμακα χορηγήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ACT.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κύρια επίδραση της ACT δεν αφορά το ίδιο το φάρμακο, αλλά μάλλον επηρεάζει το αγγειακό σύστημα και το μικροπεριβάλλον του όγκου για να διευκολύνει τη χορήγηση του φαρμάκου και τη θεραπευτική ανταπόκριση. “Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η ACT μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επίδραση δύο καθιερωμένων χημειοθεραπευτικών σχημάτων σε ένα μοντέλο ξενομοσχεύματος παγκρεατικού καρκίνου που προέρχεται από ασθενείς. Η θεραπεία με ACT είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της αναστολής της ανάπτυξης του όγκου και 7,2 φορές υψηλότερη πιθανότητα πλήρους ύφεσης του όγκου σε σύγκριση με τα χημειοθεραπευτικά μόνο”, δήλωσε ο Haiyong Han, Ph.D., καθηγητής στον Τομέα Μοριακής Ιατρικής του TGen και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Φέτος, περισσότεροι από 62.000 Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος και σχεδόν 50.000 θα πεθάνουν από αυτή τη νόσο, καθιστώντας την τρίτη κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο. Με τις καλύτερες διαθέσιμες σήμερα θεραπείες, η μέση επιβίωση για τους ασθενείς με προχωρημένη νόσο είναι περίπου 10 μήνες μετά τη διάγνωση και το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι λιγότερο από 9% όλων των ασθενών.

“Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι γνωστό ότι είναι διαβόητα ανθεκτικός στη θεραπεία, εν μέρει λόγω της κακής χορήγησης φαρμάκων” δήλωσε ο Daniel Von Hoff, M.D., διακεκριμένος καθηγητής του TGen και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας στον καρκίνο του παγκρέατος. “Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι από τα πιο ενθαρρυντικά που έχουμε δει σε προκλινικά μοντέλα για τον καρκίνο του παγκρέατος και ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας”. Ο Per Walday, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος της EXACT-Tx, δήλωσε: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ανακοινώνουμε τη δημοσίευση αυτών των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από τη συνεργασία μας με το διάσημο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής (Translational Genomics Research Institute) στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Τα δεδομένα αυτά παράγονται σε ένα μοντέλο με υλικό προερχόμενο από ασθενείς, το οποίο μοιάζει περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του καρκινικού ιστού του παγκρεατικού καρκίνου στον άνθρωπο σε σύγκριση με τα μοντέλα που βασίζονται σε κυτταρικές σειρές”. “Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν περαιτέρω την αποδεδειγμένη δυνατότητα της τεχνολογίας ACT να ενισχύσει τις συνήθεις θεραπείες για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους και προσβλέπουμε στην πρόοδο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ημερίδα για την Παγκόσμια ημέρα καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος του ήπατος - Πώς παρεκκλίνουνωτα ηπατικά κύτταρα

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Νέο τεστ παγκρεατικών κύστεων μπορεί να ενισχύσει την ανίχνευση καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Αλγόριθμος σε πιθανές θεραπείες για την covid-19 και για μελλοντικές πανδημίες

Οι ερευνητές είναι μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από ανοσολόγους, βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες δεδομένων, θεωρητικούς παιγνίων, γενετιστές, μαθηματικούς και γιατρούς, που επιδιώκει να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19.

H Microsoft ανακοίνωσε σημαντική ενημέρωση στα Windows 11

– ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών iPhone για συνδεσιμότητα, με την εισαγωγή του Phone Link για iOS. Με το Phone Link για iOS, οι χρήστες δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσουν μήπως χάσουν μια σημαντική κλήση ή ένα μήνυμα, ενώ συγκεντρώνονται στο Windows 11 PC τους.

Μοντέλο μηχανικής μάθησης επικεντρώνεται σε άρθρα ειδήσεων για να προβλέψει τα κρούσματα της επισιτιστικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση των παραδοσιακών προγνωστικών μετρήσεων με ειδησεογραφική κάλυψη βελτίωσε περαιτέρω την ακρίβεια των προβλέψεων για την επισιτιστική κρίση, γεγονός που υποδηλώνει την αξία των "υβριδικών" μοντέλων. Οι ερευνητές βλέπουν, επίσης, πιθανές ευρύτερες χρήσεις για το έργο τους.

Η καινοτόμος τεχνολογία υπόσχεται πολλά κατά ορισμένων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου

Μετά τη δοκιμή φάσης 1, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμή φάσης 1Β που συνδυάζει κύτταρα πρώτης γενιάς και ανοσοθεραπείες. Πρόσφατα άνοιξε μια άλλη μελέτη που λειτουργεί με μια δεύτερη γενιά των μονοπύρηνων κυττάρων περιφερικού αίματος PBMCs που παρασκευάζονται με βελτιωμένο τρόπο, λέει ο Jimeno. Επιπλέον, τα κριτήρια ένταξης για τη μελέτη με μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος PBMC δεύτερης γενιάς είναι πολύ ευρύτερα.

Η νέα τεχνολογία ηχητικής πλοήγησης επιτρέπει στους τυφλούς να πλοηγηθούν

Επιπλέον, με την καλύτερη κατανόηση των νευρικών μηχανισμών που διέπουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία της χωρικής πλοήγησης, ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε πρώιμους βιοδείκτες και στόχους για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology.