Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Καρκίνος παγκρέατος: Ενώ ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος επειδή δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης και μόνο περιορισμένες θεραπείες, υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ασθένεια.

Ενώ ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος επειδή δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης και μόνο περιορισμένες θεραπείες, υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ασθένεια, λέει μια κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τον καρκίνο του παγκρέατος. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα σημάδια. Σε μια πρόσφατη έρευνα, το Pancreatic Cancer Action Network (PanCAN) διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες δεν γνωρίζουν τα σημάδια που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν την ασθένεια νωρίτερα, επομένως ο οργανισμός προσφέρει έναν οδηγό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα συμπτώματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι:

  • πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη,
  • απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης
  • και πεπτικά προβλήματα,
  • κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος),
  • λιπαρά ή υδαρή κόπρανα,
  • και νεοεμφανιζόμενος διαβήτης.

 

«Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ασαφή και μπορούν να συγχέονται με πολλά άλλα κοιλιακά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατανόηση αυτών των συμπτωμάτων μαζί με ορισμένους παράγοντες κινδύνου και το δικό σας οικογενειακό ιστορικό μπορεί να σας προσφέρει εμπιστοσύνη», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της PanCAN, Julie Fleshman. «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις με τον γιατρό σου για τον καρκίνο του παγκρέατος, επομένως θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να γίνουν ο καλύτερος συνήγορος της υγείας τους με αυτό το νέο εργαλείο», είπε σε δελτίο τύπου του οργανισμού.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 11%, σύμφωνα με την PanCAN. Η ασθένεια ήταν υπεύθυνη για τους θανάτους πολλών ανθρώπων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των Alex Trebek, Ruth Bader Ginsburg, Steve Jobs και Aretha Franklin. Παρά αυτές τις περιπτώσεις υψηλού προφίλ, το 83% των ενηλίκων στην έρευνα δεν γνώριζε τα σημεία ή τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυτές τις πληροφορίες, τις οποίες η PanCAN αποκάλεσε ανησυχητική, δεδομένου ότι το 90% των ασθενών που διαγνώστηκαν με τη νόσο είναι 55 ετών και άνω.

Μια έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της χειρουργικής επέμβασης. Οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα, ειδικά οι μεγαλύτεροι Αμερικανοί, μπορούν να κατεβάσουν και να φέρουν τον οδηγό PanCAN στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, πρότεινε η ΜΚΟ.

Η PanCAN μοιράζεται ιστορίες σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος αυτόν τον μήνα, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τη νόσο. Ο οργανισμός έχει επενδύσει 174 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Η κλινική δοκιμή Precision Promise της PanCAN επιδιώκει να επιταχύνει νέες θεραπευτικές επιλογές και η πρωτοβουλία Early Detection Initiative της εργάζεται για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τράπεζα εικόνων παγκρέατος αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση της έρευνας για τον διαβήτη παγκοσμίως

Νέο τεστ παγκρεατικών κύστεων μπορεί να ενισχύσει την ανίχνευση καρκίνου

Τι είναι η παγκρεατίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Πώς συνδέεται το πάγκρεας με τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon