ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Καρκίνος παγκρέατος: Ενώ ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος επειδή δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης και μόνο περιορισμένες θεραπείες, υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ασθένεια.

Ενώ ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος επειδή δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης και μόνο περιορισμένες θεραπείες, υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ασθένεια, λέει μια κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τον καρκίνο του παγκρέατος. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα σημάδια. Σε μια πρόσφατη έρευνα, το Pancreatic Cancer Action Network (PanCAN) διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες δεν γνωρίζουν τα σημάδια που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν την ασθένεια νωρίτερα, επομένως ο οργανισμός προσφέρει έναν οδηγό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα συμπτώματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι:

  • πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη,
  • απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης
  • και πεπτικά προβλήματα,
  • κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος),
  • λιπαρά ή υδαρή κόπρανα,
  • και νεοεμφανιζόμενος διαβήτης.

 

«Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ασαφή και μπορούν να συγχέονται με πολλά άλλα κοιλιακά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατανόηση αυτών των συμπτωμάτων μαζί με ορισμένους παράγοντες κινδύνου και το δικό σας οικογενειακό ιστορικό μπορεί να σας προσφέρει εμπιστοσύνη», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της PanCAN, Julie Fleshman. «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις με τον γιατρό σου για τον καρκίνο του παγκρέατος, επομένως θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να γίνουν ο καλύτερος συνήγορος της υγείας τους με αυτό το νέο εργαλείο», είπε σε δελτίο τύπου του οργανισμού.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 11%, σύμφωνα με την PanCAN. Η ασθένεια ήταν υπεύθυνη για τους θανάτους πολλών ανθρώπων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των Alex Trebek, Ruth Bader Ginsburg, Steve Jobs και Aretha Franklin. Παρά αυτές τις περιπτώσεις υψηλού προφίλ, το 83% των ενηλίκων στην έρευνα δεν γνώριζε τα σημεία ή τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυτές τις πληροφορίες, τις οποίες η PanCAN αποκάλεσε ανησυχητική, δεδομένου ότι το 90% των ασθενών που διαγνώστηκαν με τη νόσο είναι 55 ετών και άνω.

Μια έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της χειρουργικής επέμβασης. Οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα, ειδικά οι μεγαλύτεροι Αμερικανοί, μπορούν να κατεβάσουν και να φέρουν τον οδηγό PanCAN στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, πρότεινε η ΜΚΟ.

Η PanCAN μοιράζεται ιστορίες σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος αυτόν τον μήνα, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τη νόσο. Ο οργανισμός έχει επενδύσει 174 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Η κλινική δοκιμή Precision Promise της PanCAN επιδιώκει να επιταχύνει νέες θεραπευτικές επιλογές και η πρωτοβουλία Early Detection Initiative της εργάζεται για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τράπεζα εικόνων παγκρέατος αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση της έρευνας για τον διαβήτη παγκοσμίως

Νέο τεστ παγκρεατικών κύστεων μπορεί να ενισχύσει την ανίχνευση καρκίνου

Τι είναι η παγκρεατίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Πώς συνδέεται το πάγκρεας με τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.