Επιστημονικά Νέα

Πάγκρεας: Τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνονται ταχύτερα στις γυναίκες

Πάγκρεας: Τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνονται ταχύτερα στις γυναίκες

Πάγκρεας: Το ποσοστό του καρκίνου του παγκρέατος μεταξύ των γυναικών αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που εφιστά την προσοχή στην ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Σε μια μεγάλης κλίμακας έρευνα σε εθνικό επίπεδο, ερευνητές από το Cedars-Sinai Cancer επιβεβαίωσαν ότι τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνονται – και αυξάνονται ταχύτερα στις νεότερες γυναίκες, ιδιαίτερα στις μαύρες γυναίκες, από ότι στους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Η δουλειά τους δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Gastroenterology με κριτές. «Μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό του καρκίνου του παγκρέατος μεταξύ των γυναικών αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που εφιστά την προσοχή στην ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Srinivas Gaddam, MD, διευθυντής του Pancreatic Biliary Research στο Cedars-Sinai.

«Υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε αυτές τις τάσεις και να κάνουμε αλλαγές σήμερα, ώστε αυτό να μην επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες στο μέλλον». Το πάγκρεας, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι, εκκρίνει ένζυμα και ορμόνες που βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να επεξεργαστεί τα σάκχαρα. Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλους τους μεγάλους καρκίνους, αντιπροσωπεύοντας το 3% όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ και είναι πιο συχνός στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Προγράμματος Μητρώων Καρκίνου (NCPR), που αντιπροσωπεύει περίπου το 64,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος μεταξύ 2001 και 2018. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξήθηκαν τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Απροσδόκητα, τα ποσοστά μεταξύ των γυναικών κάτω των 55 ετών αυξήθηκαν κατά 2,4% υψηλότερα από τα ποσοστά μεταξύ των ανδρών της ίδιας ηλικίας, ενώ παρόμοια αυξημένα ποσοστά παρατηρήθηκαν μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών.

Επιπλέον, τα ποσοστά μεταξύ των νεαρών μαύρων γυναικών αυξήθηκαν κατά 2,23% υψηλότερα από ό,τι μεταξύ των νέων μαύρων ανδρών. «Και ενώ αναφέρουμε βελτίωση της επιβίωσης στον καρκίνο του παγκρέατος κάθε χρόνο, αυτή η βελτίωση είναι σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανδρών», είπε ο Gaddam. «Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών δεν βελτιώνεται». Μια πιθανή εξήγηση που προτάθηκε από τους ερευνητές αφορά τον τύπο και τη θέση των όγκων. Τα ποσοστά αδενοκαρκινώματος της κεφαλής του παγκρέατος, ενός ιδιαίτερα επιθετικού και θανατηφόρου τύπου όγκου που βρίσκεται στην κεφαλή του παγκρέατος, φαίνεται να αυξάνονται, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ενώ ο Gaddam είπε ότι είναι σημαντικό για μελλοντικές μελέτες να εξετάσουν την αιτία αυτών των τάσεων, τόνισε ότι σε αυτό το σημείο η αύξηση είναι μικρή και τα ευρήματά του δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. «Τα δεδομένα μας δείχνουν μια μικρή αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος», είπε. “Και αυτή η ευαισθητοποίηση μπορεί να εστιάσει εκ νέου τους ανθρώπους στην ανάγκη να σταματήσουν το κάπνισμα, να μειώσουν τη χρήση αλκοόλ, να τρώνε υγιεινή διατροφή, να ασκούνται τακτικά και να διαχειρίζονται το βάρος τους. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.”

Τα άτομα με χρόνιο κοιλιακό άλγος συχνά ανησυχούν ότι έχουν καρκίνο στο πάγκρεας, αλλά ο Γκάνταμ είπε ότι αυτό είναι συνήθως σημάδι μιας άλλης πάθησης. Ωστόσο, άτομα που παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους ή ίκτερο – ένα κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών – θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, καθώς αυτά είναι πιθανά σημάδια καρκίνου του παγκρέατος ή άλλου σοβαρού ιατρικού ζητήματος. Κοιτάζοντας το μέλλον, η έρευνα του Gaddam θα επικεντρωθεί στον προσδιορισμό των αιτιών αυτών των τάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πιθανών διαφορών μεταξύ των όγκων του παγκρέατος στις γυναίκες και στους άνδρες.

«Αυτή η συνεχιζόμενη εργασία θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των διαφορών στα αποτελέσματα των ασθενών και την πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε ο Dan Theodorescu, MD, Ph.D., διευθυντής της Cedars-Sinai. “Αυτή είναι μια συνεχής εστίαση σε όλο το Cedars-Sinai Cancer καθώς εξυπηρετούμε τον ποικίλο πληθυσμό μας και μπορούμε επίσης να ενημερώσουμε τις πολιτικές δημόσιας υγείας προς όφελος των ασθενών παντού.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρόνια παγκρεατίτιδα αντιμετωπίζεται με άμεση χειρουργική επέμβαση

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή αλλάζει τα γονίδια σε όλο το σώμα

Η σωστή φροντίδα των ασθενών με καρκίνο αυξάνει τις πιθανότητες για την καταπολέμησή του

Ενεργοποιημένες με υπερήχους μικροφυσαλίδες ενισχύουν τη δραστικότητα των συνήθων θεραπευτικών ουσιών στον καρκίνο του παγκρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.