Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πάγκρεας: Η χρόνια παγκρεατίτιδα αντιμετωπίζεται με άμεση χειρουργική επέμβαση

Πάγκρεας: Η χρόνια παγκρεατίτιδα αντιμετωπίζεται με άμεση χειρουργική επέμβαση

Πάγκρεας: Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο που παράγει ένζυμα που βοηθούν την πέψη και ορμόνες που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Η χρόνια παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει συνεχιζόμενη φλεγμονή στο όργανο που διαταράσσει την κανονική λειτουργία του.

Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για χρόνια παγκρεατίτιδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα επόμενα χρόνια – με κάποιους να πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Χρόνια παγκρεατίτιδα

Η μελέτη, που έγινε σε ένα ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει τη συνολική επιβίωση τα χρόνια μετά την επέμβαση για χρόνια παγκρεατίτιδα – μια κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας καταστρέφεται μόνιμα από φλεγμονή. Και διαπίστωσε ότι ενώ η βραχυπρόθεσμη επιβίωση ήταν υψηλή, περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών πέθαναν μέσα σε 10 χρόνια από την επέμβαση, συχνά σε νεαρή ηλικία. Μεταξύ των ασθενών που πέθαναν, η διάμεση ηλικία θανάτου ήταν περίπου τα 50. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί ήταν νεότεροι από αυτό.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα και πόσο σημαντικό είναι για τους ασθενείς να έχουν μακροχρόνια φροντίδα μετά την επέμβαση. «Δεν μπορεί απλώς να πηγαίνετε στον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης σας μία φορά το χρόνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γκρέγκορι Γουίλσον, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, στο Οχάιο. Αντίθετα, είπε, οι ασθενείς χρειάζονται συνεχή φροντίδα για σωματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και σε πολλές περιπτώσεις ψυχολογική συμβουλευτική και φροντίδα για τον εθισμό – είτε στο αλκοόλ, το κάπνισμα ή τα οπιοειδή που συνταγογραφούνται σε πολλούς ασθενείς για να διαχειριστούν τον πόνο τους.

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο που παράγει ένζυμα που βοηθούν την πέψη και ορμόνες που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Η χρόνια παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει συνεχιζόμενη φλεγμονή στο όργανο που διαταράσσει την κανονική λειτουργία του. Οι αιτίες της ποικίλλουν και μερικές φορές είναι άγνωστες, αλλά η μακροχρόνια μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σημαντικά. Το κάπνισμα είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις.

Η πάθηση προκαλεί επίσης μια σειρά προβλημάτων: Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν πεπτικά ένζυμα για να διαχειριστούν την απώλεια βάρους και τη διάρροια, ενώ πολλοί αναπτύσσουν διαβήτη. Αλλά ίσως το πιο εξουθενωτικό σύμπτωμα είναι ο χρόνιος κοιλιακός πόνος, που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν παυσίπονα για χρόνια. Όταν αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά, μπορεί τελικά να συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του παγκρέατος.

«Μέχρι να έρθουν οι ασθενείς να μας δουν», είπε ο Wilson, «δεν είναι ασυνήθιστο να εξαρτώνται από οπιοειδή μόνο και μόνο για να περάσουν τη μέρα τους». Η χειρουργική επέμβαση μπορεί συχνά να απαλύνει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, σημείωσε. Αλλά όπως υπογραμμίζει η νέα μελέτη, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας.

Τα ευρήματα – που δημοσιεύθηκαν στις 24 Ιανουαρίου στο Journal of the American College of Surgeons – βασίζονται σε 493 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για χρόνια παγκρεατίτιδα. Όλοι νοσηλεύτηκαν στο ιατρικό κέντρο του Σινσινάτι μεταξύ 2000 και 2020. Συνολικά, περισσότερο από το 95% ήταν ακόμα ζωντανό ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Όμως, μετά από 10 χρόνια, το ποσοστό επιβίωσης είχε πέσει στο 63%, παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μεσήλικες τη στιγμή της επέμβασης.

Η ομάδα του Wilson διαπίστωσε επίσης ότι παρά τη σοβαρή ασθένειά τους, πολλοί ασθενείς συνέχισαν να καπνίζουν (38%) ή να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ (16%) τα χρόνια μετά την επέμβαση. Και το ένα τέταρτο εξακολουθούσε να παίρνει οπιοειδή καθημερινά. Όσον αφορά τις αιτίες θανάτου, οι λοιμώξεις ήταν οι πιο συχνές, ακολουθούμενες από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο και επιπλοκές του διαβήτη. Ο Wilson είπε ότι ήταν εκπληκτικό να βλέπεις τις λοιμώξεις στην κορυφή της λίστας και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. Όμως, υπέθεσε, ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τον διαβήτη, ο οποίος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Κάτι λιγότερο από το 10% των θανάτων αποδόθηκε σε κατάχρηση ουσιών, ενώ έξι ασθενείς πέθαναν από αυτοκτονία. «Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που μειώνει τη ζωή», δήλωσε η Δρ Έμιλι Γουίνσλοου, επικεφαλής της χειρουργικής του ηπατοπαγκρεατοχοληφόρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο MedStar Georgetown στην Ουάσιγκτον, D.C. Ο Winslow, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε ότι οι ασθενείς χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα για τις διάφορες πτυχές της νόσου – συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με το συνεχές κάπνισμα ή το ποτό και ψυχολογική συμβουλευτική.

Σημείωσε ότι ενώ ο αριθμός των θανάτων αυτοκτονίας στη μελέτη ήταν σχετικά μικρός, «θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή όλων». Θα μπορούσαν μερικοί από αυτούς τους θανάτους, για παράδειγμα, να σχετίζονται με συνεχιζόμενο χρόνιο πόνο που δεν ανακούφισε η χειρουργική επέμβαση;

Η δυσκολία, είπε ο Γουίνσλοου, είναι ότι δεν υπάρχει «τέταρτος» της ιατρικής ομάδας όταν πρόκειται για χρόνια παγκρεατίτιδα. Αυτό το κάνει διαφορετικό από, ας πούμε, τις καρδιακές παθήσεις, όπου ένας καρδιολόγος είναι συνήθως αυτός ο ηγέτης. Αντίθετα, είπε ο Winslow, η χειρουργική ομάδα θα διαχειριζόταν συνήθως τη φροντίδα για μερικούς μήνες μετά τη διαδικασία. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να επισκεφθούν έναν ενδοκρινολόγο για να λάβουν ένα σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη. Αλλά συνήθως, κανείς δεν συντονίζει την ευρύτερη εικόνα. «Οι ασθενείς χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φροντίδα μετά την επέμβαση», είπε ο Wilson. «Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το κομμάτι που μας λείπει».

Και οι δύο γιατροί τόνισαν ότι τα άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα δεν πρέπει να φοβούνται τη χειρουργική επέμβαση. Πολλοί ασθενείς τα πάνε καλά στη συνέχεια — και, επεσήμανε ο Winslow, τα ζητήματα γύρω από την ασθένεια δεν θα λυθούν με την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης. Αντίθετα, είπε ο Wilson, το σύστημα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σας;

Τι είναι κυστική ίνωση και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή αλλάζει τα γονίδια σε όλο το σώμα

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τύπου 1 τη σχολική επίδοση των παιδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon