Τεχνολογία

Διακοπή ρεύματος CO: Κίνδυνος δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα

Διακοπή ρεύματος CO: Κίνδυνος δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα

Διακοπή ρεύματος CO: Καταά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος ή κατά τις επόμενες ημέρες παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά δηλητηρίασης από μονοξείδιο άνθρακα.

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται όλο και πιο συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια νέα μελέτη υπογραμμίζει μια συνέπεια της παρατεταμένης διακοπής ρεύματος: τις δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα. Εξετάζοντας τις μεγάλες διακοπές ρεύματος στις ΗΠΑ μεταξύ 2007 και 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Το μοτίβο δεν προκαλεί έκπληξη, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Christopher Worsham. Πέρυσι, όταν μια χειμερινή καταιγίδα σάρωσε το Τέξας, προκαλώντας τεράστια διακοπή ρεύματος, ξέσπασαν δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι κατέληξαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και τουλάχιστον 11 πέθαναν. “Το μεγάλο ψύχος στο Τέξας μας έδωσε ένα δραματικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί”, δήλωσε ο Worsham, γιατρός εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

Μελέτη φαινομένων που αύξησαν τις δηλητηριάσεις

Όμως, αν και δεν υπάρχει έλλειψη τέτοιων ιστοριών, είπε, το θέμα δεν είχε μελετηθεί συστηματικά μέχρι τώρα. Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα αόρατο, άοσμο αέριο που παράγεται όταν τα καύσιμα (συμπεριλαμβανομένων της βενζίνης, του άνθρακα, του ξύλου και του φυσικού αερίου) καίγονται ατελώς. Όταν οι άνθρωποι αναπνέουν CO, αυτό αντικαθιστά το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού έτους, η δηλητηρίαση από CO στέλνει περισσότερους από 20.000 Αμερικανούς στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης και σκοτώνει πάνω από 400, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

“Είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος”, δήλωσε η Κάθριν Προιτ, εθνική ανώτερη διευθύντρια πολιτικής στην Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων. “Αλλά αυτές είναι τραγωδίες που μπορούν να αποφευχθούν”. Συχνά, οι δηλητηριάσεις από CO σχετίζονται με φούρνους και άλλες εσωτερικές συσκευές που είναι ελαττωματικές ή δεν αερίζονται σωστά στην ύπαιθρο. Κατά τη διάρκεια μεγάλων διακοπών ρεύματος, οι άνθρωποι συχνά πέφτουν θύματα όταν λειτουργούν γεννήτριες ρεύματος σε εσωτερικούς χώρους ή φέρνουν εξωτερικές πηγές θερμότητας και μαγειρέματος – όπως ψησταριές με κάρβουνο και εστίες φωτιάς – στο σπίτι.

Αιτίες δηλητηρίασης από CO

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μια σόμπα αερίου ως πηγή θερμότητας ή έτρεχαν ένα αυτοκίνητο σε ένα κλειστό γκαράζ, σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν ή να φορτίσουν τις μπαταρίες. Είναι κρίσιμο, είπε ο Pruitt, να κρατήσουμε αυτές τις συσκευές έξω από το σπίτι. “Μην κάψετε τίποτα μέσα εκτός εάν προορίζεται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και έχει κατάλληλο αερισμό”, είπε. Για τη νέα μελέτη, η ομάδα του Worsham χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά δεδομένα για να εντοπίσει 581 μεγάλες διακοπές ρεύματος που συνέβησαν μεταξύ 2007 και 2018. Κατά μέσο όρο, διήρκεσαν 48 ώρες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων ασφαλιστικών απαιτήσεων, οι ερευνητές βρήκαν 799 επισκέψεις στο τμήμα έκτακτης ανάγκης για δηλητηρίαση από CO που συνέβη εντός 10 ημερών πριν ή 10 ημερών μετά την έναρξη μιας διακοπής λειτουργίας. Η μεγάλη πλειοψηφία – 580 – χτύπησε μετά την έναρξη μιας διακοπής λειτουργίας. Όταν οι διακοπές διήρκεσαν περισσότερες από 48 ώρες, σύμφωνα με τη μελέτη, οι δηλητηριάσεις από CO κορυφώθηκαν την τρίτη ημέρα. Σε εκείνο το σημείο, ήταν εννέα φορές πιο συχνοί, έναντι 10 ημερών πριν από την έναρξη της διακοπής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση θερμαντικών σωμάτων

Πώς να προστατευτείτε από το μονοξείδιο του άνθρακα

Τι να προσέχουμε για να αποφεύγουμε τροφική δηλητηρίαση

Συναγερμός στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης νέου ανθεκτικού βακτηρίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλγόριθμος ΤΝ για την αξιολόγηση data ψηφιακής παθολογίας

Ψηφιακή παθολογία: Eρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται εκμάθηση αναπαράστασης για την ταξινόμηση του υποτύπου καρκίνου του πνεύμονα με βάση εικόνες ιστού πνεύμονα από όγκους που έχουν αφαιρεθεί.

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Τεχνολογία: Η Ion Beam Applications αποκτά τη Modus QA

Τεχνολογία: Η IBA (Ion Beam Applications), μια εταιρεία τεχνολογίας επιταχυντών σωματιδίων και λύσεων διασφάλισης ποιότητας δοσιμετρίας, εξαγόρασε την Modus Medical Devices (Modus QA), μια καναδική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο του Οντάριο, που ειδικεύεται στα προσομοιώματα για τη διασφάλιση ποιότητας για ακτινοθεραπεία.

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.