Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Breathalyzers: Ελεγκτές αναπνοής που βαθμολογούν την υγεία του εντέρου σας

Breathalyzers: Ελεγκτές αναπνοής που βαθμολογούν την υγεία του εντέρου σας

Breathalyzers: Αυτές οι συσκευές υπόσχονται πληροφορίες για το μεταβολισμό σας, τις ευαισθησίες στα τρόφιμα και πολλά άλλα. Αλλά λειτουργούν;

Οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα καθημερινά για το πώς τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας μας δίνουν σημαντικές ενδείξεις για το πώς το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια καθώς και τη γενική υγεία μας. Αλλά στην πραγματικότητα το να καταλάβετε τι συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα και τη σχέση του μεταβολισμού σας με το βάρος και την υγεία, μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό καθιστά δύσκολο να βρεθεί η βασική αιτία μιας στομαχικής διαταραχής ή των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Γι’ αυτό γεννήθηκαν φορητές συσκευές όπως ο ελεγκτής αναπνοής της FoodMarble’s Aire και ο ιχνηλάτης μεταβολισμού Lumen: για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι κάνει το έντερο και πώς το σώμα μας χρησιμοποιεί την τροφή ως καύσιμο.

Τα τεστ μεταβολισμού στο σπίτι δεν είναι καινούργια — υπάρχει μια σειρά από οικιακές εξετάσεις που μετρούν τα επίπεδα ορμονών που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό μέσω δειγμάτων αίματος ή σάλιου. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες οικιακές δοκιμές ευαισθησίας στα τρόφιμα, αν και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτών μπορεί να είναι φανερή, καθώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι είναι η τροφική ευαισθησία, δυσανεξία ή αλλεργία χωρίς πολλές δοκιμές και λάθη. Αλλά μια συσκευή που μοιάζει με ατμό που μπορείτε να βάλετε στην τσέπη σας και υπόσχεται να σας δώσει ενδείξεις για το μεταβολισμό και το πεπτικό σύστημα είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη.

Ένας πεπτικός ελεγκτής αναπνοής για άτομα με στομαχικά προβλήματα

Ο ιδρυτής της FoodMarble, Aonghus Shortt, είχε ένα μηχανολογικό υπόβαθρο όταν άρχισε να αναζητά μια καλύτερη λύση για τη σύζυγό του μετά τη διάγνωσή της με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έτσι δημιούργησε τον αισθητήρα AIRE της FoodMarble. Συγκεκριμένα, ήθελε να βοηθήσει την ίδια και άλλους με συμπτώματα που σχετίζονται με το φαγητό να κατανοήσουν πώς χωνεύουν το φαγητό, ώστε να γνωρίζουν τι προκαλεί τα συμπτώματά τους και ποιες τροφές είναι πιθανώς καλές για κατανάλωση.

Για να χρησιμοποιήσετε το FoodMarble, εκπνέετε στη συσκευή για 5 δευτερόλεπτα και τα μόρια στην αναπνοή σας θα ρέουν πάνω από ειδικούς αισθητήρες που σηματοδοτούν διαφορετικά επίπεδα αερίων που υπάρχουν στην αναπνοή, λέει ο Shortt. Σε αυτήν την περίπτωση, τα υψηλά επίπεδα υδρογόνου και μεθανίου υποδεικνύουν πολλά από αυτά που η FoodMarble αποκαλεί ζύμωση – αυτό που εκπέμπεται όταν το πεπτικό σας σύστημα και τα μικρόβια του εντέρου σας, όντως, χωνεύονται. «Αντί να χωνεύετε το φαγητό, έχετε τα μικρόβια του εντέρου σας και τα διασπούν», είπε ο Σορτ. «Κατά μία έννοια, το χωνεύουν αντ’ αυτού».

Μια συσκευή που ισχυρίζεται ότι σπάει τον κώδικα του μεταβολισμού σας

Το φορητό μεταβολικό τεστ του Lumen, το οποίο διαφημίζει πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή να έχετε περισσότερη ενέργεια, ξεκινά επίσης με μια εκπνοή στη συσκευή. Ένας αισθητήρας διοξειδίου του άνθρακα μετρά το επίπεδο στην αναπνοή σας, υποδεικνύοντας υποτίθεται τον τύπο του καυσίμου που χρησιμοποιεί το σώμα σας για την παραγωγή ενέργειας. Ο στόχος είναι η καλύτερη μεταβολική ευελιξία ή η ικανότητα του σώματός σας να μεταβαίνει μεταξύ διαφορετικών τύπων καυσίμων.

Η Lumen λέει ότι η συσκευή της βασίζεται σε έναν τύπο δοκιμής που ιστορικά προοριζόταν για τη δοκιμή αθλητών σε κλινικό περιβάλλον. Η συσκευή σάς ενημερώνει εάν καίτε κυρίως λίπος ή υδατάνθρακες και η συνδυασμένη εφαρμογή προτείνει ένα πρόγραμμα ημέρας ή γεύματος για εσάς, όπως αναφέρεται σε κριτική του Wired. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια μπορεί να σας βοηθήσει να προωθήσετε ένα πιο υγιές ή πιο βιώσιμο σχέδιο απώλειας βάρους ή να αυξήσετε την ενέργειά σας.

Βαθμολόγηση των βαθμολογητών υγείας του εντέρου

Ο Δρ Niket Sonpal, γαστρεντερολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι τα τεστ αναπνοής υδρογόνου δεν είναι καινούργια. Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάγνωση καταστάσεων υγείας του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του IBS, της δυσανεξίας στη λακτόζη και της υπερανάπτυξης βακτηρίων του λεπτού εντέρου. Και ένα εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να περιορίσουν τις τροφές που προκαλούν τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι χρήσιμο.

Ωστόσο, το να γνωρίζετε πόσο υδρογόνο ή ζύμωση παράγετε μετά το φαγητό δεν είναι εξίσου πολύτιμη πληροφορία για όλους. Ορισμένα τρόφιμα παράγουν φυσικά περισσότερο υδρογόνο. Και αν έχετε υψηλότερο επίπεδο υδρογόνου χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με τον Sonpal, δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι συσκευές παρακολούθησης τροφίμων είναι ένα συστατικό για το πολύπλευρο διαμάντι που είναι η απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές αναπτύσσουν νέα τεχνολογία για την εύκολη ανίχνευση της ενεργού φυματίωσης

Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Τεχνοφοβία: Πώς να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την τηλεϊατρική

Νέα τεχνολογία βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική πλατφόρμα για την επιτάχυνση της έρευνας στις νευροεπιστήμες λόγω της ικανότητας να στοχεύει ευέλικτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο Hu.

Ποιες είναι μερικές βασικές διαδικασίες όπου η ρομποτική τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο;

Ρομποτική τεχολογία: Η ρομποτική τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια, μειώνοντας τους χρόνους αποκατάστασης και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα των ασθενών.

Drone για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον περιορισμό των ασθενειών

Drone κουνούπια: Η κομητεία Broward στη Φλόριντα χρησιμοποιεί τώρα ένα drone για να ψεκάζει τα κουνούπια σε δύσκολες περιοχές όπως πάρκα και υγροτόπους, φέρνοντας επανάσταση στις προσπάθειες ελέγχου των παρασίτων.

Close Icon