ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

IBS: Πώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με την ψυχολογία μας;

IBS: Πώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με την ψυχολογία μας;

IBS: Το IBS είναι μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος (GI) που προσβάλλει έως και το 15 τοις εκατό του πληθυσμού.

Όταν ο Δρ Yezaz Ghouri βλέπει ασθενείς με κράμπες, κοιλιακό άλγος και διάρροια που είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), συνήθως θα ρωτήσει πώς πάει η ζωή. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς του λένε ότι βιώνουν άγχος στη ζωή τους.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άγχος

Τώρα, η ομάδα του Ghouri έχει δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ του IBS και του άγχους, της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού σε ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για το IBS τους. Το IBS είναι μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος (GI) που προσβάλλει έως και το 15 τοις εκατό του πληθυσμού. Ο Ghouri, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής και γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, πιστεύει ότι το άγχος μπορεί να εκφραστεί τόσο από το μυαλό όσο και από το σώμα.

«Νομίζω ότι εκφράζεται με τη μορφή διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη, το άγχος», είπε ο Ghouri. “Νομίζω ότι εκφράζεται σε μια μορφή IBS, η οποία είναι βασικά μια εκδήλωση του αυτόνομου νευρικού σας συστήματος [το οποίο ελέγχει ακούσιες ενέργειες όπως ο καρδιακός σας παλμός].” Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ασθενείς με IBS σε 4.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ για τρία χρόνια.

Πάνω από το 38% αυτών των ασθενών είχαν άγχος. Πάνω από το 27% είχε κατάθλιψη. Αυτοί οι αριθμοί ήταν διπλάσιοι από τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης που βρέθηκαν σε ασθενείς που δεν είχαν IBS. Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Zahid Ijaz Tarar, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής, έδειξε αυτό που ονομάζεται άξονας εγκεφάλου-εντέρου. Ο Tarar πρότεινε σε ένα πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων ότι τα συμπτώματα IBS επηρεάζουν το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ αυτά τα ψυχιατρικά προβλήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα IBS.

Ο Ghouri είπε, “Πολλοί άνθρωποι με άγχος, τείνουν να έχουν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό. Μπορεί να τείνουν να είναι ανήσυχοι. Τείνουν να ιδρώνουν πολύ μερικές φορές. Όλα αυτά είναι συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Και πιστεύω ότι το IBS είναι επίσης μια εκδήλωση αυτού του αυτόνομου νευρικού συστήματος μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου».

Ο Ghouri εξήγησε ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί πρώτα να χρειαστεί να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα άγχους τους. «Αυτή η αναγνώριση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι», είπε. «Νούμερο δύο, τι θα κάνετε για αυτό;» Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν συμβουλευτική, σημείωσε ο Ghouri. Ο διαλογισμός, η χαλάρωση, η υγιεινή διατροφή και ο καλός ύπνος είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην υγιεινή ζωή, είπε.

Όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας του εντέρου συγκεκριμένα, ο Ghouri προτείνει να εγκαταλείψετε ή να μειώσετε τα επεξεργασμένα ή λιπαρά τρόφιμα, το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ και το κάπνισμα, υπέρ των φρούτων, των λαχανικών και των τροφίμων όπως το γιαούρτι. “Νομίζω ότι αυτό σας βοηθά να σταθεροποιήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας, να το κάνετε λίγο πιο υγιές”, είπε ο Ghouri. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Irish Journal of Medical Science.

Ο Δρ. Brooks Cash, επικεφαλής του τμήματος γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, είπε ότι η μελέτη επαναλαμβάνει ορισμένες βασικές πληροφορίες για το IBS.

“Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην παραβλέπουμε το συστατικό της ψυχικής υγείας της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Και νομίζω ότι αυτή η μελέτη βοηθά στο να τονιστεί αυτό”, δήλωσε ο Cash, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η άποψη του Cash είναι ότι τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να αυξήσουν τα γαστρεντερικά συμπτώματα και τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να αυξήσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, “αλλά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αληθινή αιτιολογική ή αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο.”

Σημείωσε τι είπαν οι συγγραφείς της μελέτης σχετικά με τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας στους ασθενείς. “Είναι μια πολύ συμπληρωματική και ένα είδος ολιστικής προσέγγισης που πρέπει να ακολουθήσουμε με αυτούς τους ασθενείς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε τα συμπτώματα ψυχικής υγείας και να τα αντιμετωπίζουμε,” Cash είπε.

Ο Cash είπε ότι η πλειονότητα των ατόμων με συμπτώματα IBS δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα, αλλά θεραπεύουν τα ίδια τα συμπτώματα. “Δεν υπάρχει τίποτα κακό να το κάνουμε αυτό, εφόσον δεν αγνοούν τις λειτουργίες συναγερμού”, είπε. Μια ποικιλία θεραπειών χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει, συμπεριλαμβανομένων καθαρτικών και αντιδιαρροϊκών φαρμάκων. Υπάρχουν επίσης μια χούφτα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είπε ο Cash. Οι διατροφικές θεραπείες μπορεί επίσης να κάνουν τη διαφορά.

Μεταξύ των δημοφιλών θεραπειών είναι η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, η οποία περιορίζει τους κακώς αφομοιωμένους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τα σύνθετα σάκχαρα. Αυτό χρησιμοποιείται σε ασθενείς με φούσκωμα και διάρροια. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα δαμάσκηνα και το ακτινίδιο μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τη δυσκοιλιότητα. «Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές τροποποιήσεις διατροφής και τρόπου ζωής που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός», είπε ο Cash. «Πρέπει να ακολουθήσουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε ασθενή με βάση τα συμπτώματά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία

Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Ποια η σχέση της ελκώδους κολίτιδας με την αναιμία;

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρπούζι για διαβητικούς.......καλό ή κακό;

Καρπούζι ζάχαρο: Χωρίς αμφιβολία, το καρπούζι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό.

Όταν το διάσημο είδωλό μας, μας γίνεται εμμονή

Σύνδρομο λατρείας διασημοτήτων: Κάποιοι όμως περνούν τα όρια του φανατισμού και αποκτούν εμμονή να θέλουν να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους σταρ.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.