Ομορφιά

Χοληστερόλη μαλλιά: 2 αλλαγές που ίσως σημαίνουν υψηλότερη LDL

Χοληστερόλη μαλλιά: 2 αλλαγές που ίσως σημαίνουν υψηλότερη LDL

Χοληστερόλη μαλλιά: Προάγοντας τη φλεγμονή, μια διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πρόωrο γκριζάρισμα και απώλεια μαλλιών.

Κάποια απώλεια μαλλιών είναι αναπόφευκτη καθώς το σώμα γερνάει, αλλά η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τη διάρκεια της υγείας των τριχών μας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν παράσχει στοιχεία ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μεταβολικές διαταραχές. Προάγοντας τη φλεγμονή, μια διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πρόωρη λεύκανση και απώλεια μαλλιών.

Το 2018, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε ποντίκια για την αξιολόγηση των επιπτώσεων μιας δυτικής διατροφής στα μαλλιά και το δέρμα. Τα ποντίκια δεν ήταν μεγαλύτερα από 12 εβδομάδες στην αρχή, αλλά οι ερευνητές περίμεναν μέχρι να γίνουν 20 εβδομάδων για να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους αξιολογήσεις. Στην ηλικία των 36 εβδομάδων, το 75% των τρωκτικών που είχαν ακολουθήσει αυστηρά μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και λιπαρά είχαν σοβαρή απώλεια μαλλιών.

Όχι μόνο τα τρωκτικά άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια τριχόπτωσης, αλλά και τα υπόλοιπα μαλλιά τους είχαν αρχίσει να ασπρίζουν. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Scientific Reports, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια φλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη μπορεί να συμβάλει στη λεύκανση των μαλλιών. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη ένωση που μπορεί να παίζει ρόλο στην αντιστάθμιση αυτής της βλάβης.

Η ένωση, γνωστή ως D-PDMP λειτούργησε ρυθμίζοντας την παραγωγή λιπιδίων γνωστών ως γλυκοσφιγγολιπίδια, τα οποία αποτελούν μέρος των μεμβρανών του δέρματος και άλλων τύπων κυττάρων. Αυτό το κύριο συστατικό, το οποίο είναι άφθονο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, παίζει ρόλο στα κερατινοκύτταρα, τα οποία ελέγχουν τη μελάγχρωση ή το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Πότε να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα