Επιστημονικά Νέα

Χοληστερόλη: Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Όσον αφορά τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς, έχουμε ακούσει από τους γιατρούς μας τα τελευταία χρόνια πώς είναι σημαντικό να έχουμε χαμηλά επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδιά σας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι προκαλεί καρδιακή νόσο και να ξεκλειδωθούν νέες θεραπείες.

Οι ερευνητές εργάζονται για να συνθέσουν αυτό το παζλ εδώ και δεκαετίες. Στη δεκαετία του 1980, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια κληρονομική μετάλλαξη (σφάλμα) σε ένα μόνο γονίδιο θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλα γονίδια που συμβάλλουν στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Το ανθρώπινο γονιδίωμα φέρει πάνω από 3 δισ. «γράμματα» που συνθέτουν το DNA μας. Καθώς οι μέθοδοι για την αλληλουχία του DNA έγιναν πιο γρήγορες και φθηνότερες, γεννήθηκε η επιστήμη της γονιδιωματικής. Αυτή είναι η μελέτη της πλήρους αλληλουχίας όλων των γονιδίων σε κάθε άτομο.

Η δυνατότητα μελέτης ολόκληρου του γονιδιώματος σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση των πιθανών αιτιών της νόσου. Γονιδιωματικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι μόνο σφάλματα σε μεμονωμένα γονίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια. Πολλές κοινές παραλλαγές σε μεμονωμένα γράμματα του DNA κατά μήκος των χρωμοσωμάτων μας (γνωστές ως πολυμορφισμοί DNA) μπορούν μαζί να είναι σημαντικές για την αλλαγή του κινδύνου ασθένειας. Το BHF Family Heart Study δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον καθηγητή BHF Stephen Ball από το Πανεπιστήμιο του Leeds και τον καθηγητή BHF Sir Nilesh Samani από το Πανεπιστήμιο του Leicester, για να το διερευνήσει αυτό στις καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Πότε να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού σας;

Τα καλύτερα ροφήματα για τη βελτίωση της χοληστερόλης

Ποιες τροφές διατηρούν την χοληστερόλη στα επιθυμητά επίπεδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".