Ομορφιά

Περιποίηση δέρματος: 10 συμβουλές για την πρόληψη των ουλών

Περιποίηση δέρματος: 10 συμβουλές για την πρόληψη των ουλών

Περιποίηση δέρματος: Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζετε μια πληγή μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να αποτρέψει τις ουλές εάν το επιθυμείτε.

Οι ουλές είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης του σώματος. Όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από ατύχημα ή τραυματισμό, το σώμα χτίζει νέο ιστό από κολλαγόνο για να κλείσει αυτά τα κενά. Οι ουλές σχηματίζονται μετά τη διαδικασία επούλωσης επειδή το νέο κολλαγόνο που κατασκευάζεται για να γεμίσει την πληγή δεν έχει την ίδια υφή με το περιβάλλον δέρμα. Τα περισσότερα τραύματα προκαλούν κάποιου βαθμού ουλές, εκτός από πολύ επιφανειακά τραύματα.

Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζετε μια πληγή μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να αποτρέψει τις ουλές εάν το επιθυμείτε, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για να αποτρέψετε τις πληγές από το να αφήσουν σημάδια.

Κρατήστε την πληγή καθαρή

Το σπασμένο δέρμα από μια πληγή αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από μικρόβια. Θα επουλωθεί σταδιακά και οι δερματολόγοι συνιστούν να διατηρείτε την πληγή καθαρή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.  Αμέσως μετά την εμφάνιση μιας πληγής, θα πρέπει να διατηρείται καθαρή. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και την καταστροφή στο δέρμα που επουλώνεται, αυξάνοντας τις ουλές. Τα αντισηπτικά όπως το οινόπνευμα εντριβής και το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορούν να σκοτώσουν τον ιστό του δέρματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό πληγών. Επομένως, διατηρείτε τις πληγές καθαρές με ήπιο σαπούνι και νερό, ενώ πρέπει πρώτα να πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας.

Μην περιμένετε πολύ για να κάνετε ράμματα

Η ιατρική παρέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, αλλά ανάλογα με τη σοβαρότητα της πληγής σας, μπορεί να ωφεληθείτε από τη λήψη ραμμάτων. Οι ουλές σχηματίζονται μετά την επούλωση της πληγής και τα ράμματα μπορούν να βοηθήσουν στο κλείσιμο και στην επούλωση της πληγής πιο γρήγορα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης ουλών. Μπορεί να θέλετε να περιμένετε για να δείτε εάν οι βαθιές τομές βελτιώνονται μόνες τους πριν κάνετε ράμματα, αλλά οι δερματολόγοι συνιστούν να μην το κάνετε αυτό.

Κρατήστε το τραύμα υγρό

Αφού καθαρίσετε την πληγή, διατηρήστε την υγρή για να αποφύγετε τις ουλές. Γενικά, οποιοδήποτε μαλακτικό όπως η βαζελίνη θα καθυστερήσει τον σχηματισμό ψώρας. Σύμφωνα με μια προηγούμενη ανασκόπηση, η διατήρηση της υγρασίας των πληγών οδηγεί σε μειωμένο σχηματισμό ουλής, σε σύγκριση με τη θεραπεία σε ξηρά περιβάλλοντα. Έχει γίνει άφθονη έρευνα για την υγρή, υγρή και ξηρή επούλωση για το σχηματισμό ουλών και η υγρή ή υγρή επούλωση έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνει την ταχύτερη επούλωση και τη μικρότερη ποσότητα ουλών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο International Journal of Inflammation. Ενυδατώστε με βαζελίνη και καλύψτε με έναν επίδεσμο. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να επουλωθεί πλήρως η ανοιχτή πληγή με νέο δέρμα ή μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα.

Μην σκαλίζετε την πληγή

Γενικά, οι δερματολόγοι συνιστούν να μην σκαλίζετε το δέρμα σας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είτε πρόκειται για ενεργό ξέσπασμα είτε για φρέσκια πληγή, η επιλογή του φαίνεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και τις ουλές. Αποφύγετε το ξύσιμο, γιατί οδηγεί σε αυξημένη φλεγμονή και ουλές. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια στα χέρια σας. Μερικοί άνθρωποι με δερματιλομανία πιέζουν καταναγκαστικά το δέρμα τους, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, μόλυνση και ουλές, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Χρησιμοποιήστε επίδεσμο πληγών

Ένας επίδεσμος πληγής έρχεται σε άμεση επαφή με το τραύμα. Βοηθά στην προστασία της πληγής, τη διατήρηση της υγρασίας και την αποτροπή της έκθεσής της στο περιβάλλον. Επιδέσμους όπως επίδεσμοι και γάζα βοηθούν να διατηρείται η πληγή καθαρή και θα πρέπει να αλλάζονται συχνά, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ορισμένοι επίδεσμοι αφαιρούν την παροχέτευση του τραύματος και τον νεκρό ιστό όταν αλλάζουν, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Κρατήστε τις πληγές καλυμμένες με επίδεσμο που έχει αντικολλητική επιφάνεια. Μην εκθέτετε την πληγή στον αέρα και μην την αφήνετε να στεγνώσει.

Μην παραλείπετε την αντηλιακή προστασία

Ιδανικά, όλοι θα πρέπει να φοράνε αντηλιακό σε καθημερινή βάση. Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος και τις βλάβες από τον ήλιο, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Εάν αντιμετωπίζετε μια πρόσφατη πληγή και θέλετε να μειώσετε τις πιθανές ουλές, οι δερματολόγοι λένε να λάβετε την προστασία από τον ήλιο ακόμη πιο σοβαρά. Το να φοράτε SPF 30 ή μεγαλύτερο καθημερινά και να εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο είναι η γενική σύσταση. Η χρήση αντηλιακού μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ουλών. Ουσιαστικά, η θωράκιση της ουλής σας από τον ήλιο μπορεί να τη βοηθήσει να εξαφανιστεί πιο γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε φύλλα ουλής σιλικόνης

Αν και η βαζελίνη και η βιταμίνη Ε δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση των ουλών, τα τζελ ουλών σιλικόνης και τα φύλλα τζελ έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Άλλες επιλογές μπορεί να εξακολουθούν να είναι ωφέλιμες για τη διατήρηση της υγρασίας μιας ανοιχτής πληγής, αλλά οι δερματολόγοι συνιστούν τη μετάβαση σε φύλλα σιλικόνης για την πρόληψη των ουλών μόλις η πληγή επουλωθεί. Τα φύλλα ουλής σιλικόνης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη βελτίωση νέων ουλών εάν χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά από έναν τραυματισμό.

Μην υπερβάλλετε στην περιοχή

Εάν έχετε μια νέα ουλή, προσπαθήστε να μην μετακινήσετε πολύ την περιοχή, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Όταν μια ουλή κινείται, αλλάζει τον σχηματισμό της και τη μετατρέπει σε μια παχύτερη ή ευρύτερη ουλή. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να επιτρέψετε στην πληγή να επουλωθεί, μην υπερβάλλοντας την περιοχή. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε απαλό μασάζ στην ουλή. Το απαλό μασάζ από νωρίς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επούλωση, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Να είστε προσεκτικοί με τις κρέμες και τα τοπικά προϊόντα

Δεν δημιουργούνται όλες οι κρέμες ουλών με τον ίδιο τρόπο. Η σύσταση είναι γενικά να χρησιμοποιείτε φύλλα σιλικόνης αντί για κρέμες για ουλές. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα για ουλές, επιλέξτε μια με τζελ σιλικόνης. Το τζελ σιλικόνης και τα φύλλα ουλής σιλικόνης έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικά, σύμφωνα με μια δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Plastic and Reconstructive Surgery Global Open. Και τα δύο βελτιώνουν σημαντικά τα αποτελέσματα των ουλών, ενώ λείπουν τα στοιχεία για άλλες τοπικές θεραπείες ουλής, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Dermatologic Surgery.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι πληγές χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν και οι ουλές που προκύπτουν χρειάζονται χρόνο για να εξαφανιστούν. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα φαίνονται και πιθανώς θα βελτιωθούν οι ουλές σας. Ακόμα κι αν κάνετε τα πάντα σωστά – κρατήστε τις πληγές σας καθαρές και υγρές, χρησιμοποιήστε φύλλα σιλικόνης, φορέστε αντηλιακό και ούτω καθεξής – ορισμένοι παράγοντες είναι εκτός ελέγχου. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε χηλοειδείς ουλές, όπως άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος, σύμφωνα με μια κριτική.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε scrub με θαλασσινό αλάτι

5 βασικές τάσεις περιποίησης που πρέπει να ακολουθήσετε

5 Τρόποι για να βελτιώσετε την ομορφιά σας χωρίς μακιγιάζ

Πώς συνδέεται η ατοπική δερματίτιδα με την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργήστε την προσωπική φροντίδα περιποίησης του δέρματός σας

DIY επιδερμίδα: Πειραματιστείτε με αυτές τις συνταγές, προσαρμόστε τις στις προτιμήσεις σας και απολαύστε τα οφέλη της φυσικής περιποίησης της επιδερμίδας απευθείας από την κουζίνα σας.

Αγαπήστε το σώμα σας όπως είναι!

Σώμα: Το ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό και ο δρόμος προς την αγάπη του εαυτού είναι γεμάτος με αυτοανακάλυψη και ανάπτυξη.

Διατηρήστε τα χέρια όμορφα και λαμπερά

Χέρια: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και ενσωματώνοντας τη φροντίδα των χεριών στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να διατηρήσετε απαλά, υγιή και νεανικά χέρια.