Fitness

Βυσσινάδα: Καταπραΰνει τους πόνους μετά την άθληση

Βυσσινάδα: Καταπραΰνει τους πόνους μετά την άθληση
Τι πιο ωραίο και απολαυστικό από μια ωραία βυσσινάδα τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες που η ανάγκη μας για δροσιά πολλαπλασιάζεται. Ο χυμός του βύσσινου ή γνωστή σε όλους μας βυσσινάδα λοιπόν, απέδειξαν ερευνητές πως μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό για την ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, μετά τη γυμναστική και δη το τρέξιμο. Πιο συγκεκριμένα […]

Τι πιο ωραίο και απολαυστικό από μια ωραία βυσσινάδα τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες που η ανάγκη μας για δροσιά πολλαπλασιάζεται.

Ο χυμός του βύσσινου ή γνωστή σε όλους μας βυσσινάδα λοιπόν, απέδειξαν ερευνητές πως μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό για την ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, μετά τη γυμναστική και δη το τρέξιμο.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον ανέφεραν πως η βυσσινάδα μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων μετά από έντονη άσκηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν δρομείς ηλικίας 18-50 ετών. Έπιναν είτε βυσσινάδα είτε έναν άλλο χυμό για επτά ημέρες πριν από την άσκηση. Ο μυϊκός πόνος ήταν 70% λιγότερος κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης σε αθλητές που έπιναν χυμό από βύσσινο.

Ο λόγος;

Δίνουν 47 θερμίδες / 100γρ,
11.9 γρ. υδατανθράκες,
81.5 γρ. νερό και
1.7 γρ. φυτικές ίνες.

Επιπρόσθετα:

  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο ενδείκνυνται στην αναιμία.
  • Περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά με ισχυρή καθαρτική δράση.
  • Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους.
  • Είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.
  • Περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες καλίου και βιταμίνης Α.

Και μια σπιτική συνταγή:

  • Αφαιρέστε τα κοτσανάκια από τα βύσσινα, πλύνετε τα και βάλτε τα μέσα σε βαθιά κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό να βράσουν ίσα που να μαλακώσουν.
  • Όταν κρυώσουν, περάστε τα από το σουρωτήρι πιέζοντας και μαζέψτε το ζουμί τους.
  • Μετρήστε το ζουμί και προσθέστε ίση ποσότητα ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας, ανακατέψτε και αφήστε για 2 ώρες.
  • Αφαιρέστε τυχόν αφρό που υπάρχει και βράστε τη βυσσινάδα μέχρι να δέσει, ξαφρίζοντας προσεχτικά.
  • Όταν η βυσσινάδα έχει δέσει, προσθέτετε τον χυμό ενός λεμονιού ανά κιλό φρούτων.
  • Αποθηκεύεστε σε καθαρά μπουκάλια – έτσι θα έχετε ένα δροσερό ποτό για όλον τον χρόνο.