H διατροφή «vegan» είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Περιλαμβάνει μόνο φυτικά τρόφιμα – δηλαδή όχι αυγά, γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα κάθε είδους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι vegans τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, καρδιακή νόσο ή ακόμα και, καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης πιο ευάλωτοι στις διατροφικές ανεπάρκειες όπως οι εξής:
- B12
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Οι βιταμίνες Α & D
- Σίδηρο
- ψευδάργυρος
- ασβέστιο
Όλες αυτές οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της ενέργειας και της διάθεσης – μεταξύ άλλων σημαντικών λειτουργιών.
Γι’ αυτό το λόγο, οι «vegans» πρέπει να φροντίσετε να τρώτε πολλά τρόφιμα όπως:
- Φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί
- Σπόροι
- Φασόλια
Εάν σκέφτεστε τη μετάβαση της διατροφής σας σε «vegan», μιλήστε με το γιατρό σας και / ή ένα διατροφολόγο σε πρώτο στάδιο και στη σε συνεννόηση μαζί τους αποφασίστε για τις πιθανές προσαρμογές στη διατροφή σας.