Fitness

Το ρύζι δεν παχαίνει!

Το ρύζι δεν παχαίνει!
  Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας του περιττού βάρους, να αποκλείουν το ρύζι από το καθημερινό και το εβδομαδιαίο  αλλά και το μηνιαίο διαιτολόγιό τους, θεωρώντας το ένοχο, για την προσθήκη περιττών κιλών. Παράλληλα αδιαφορούν ή αγνοούν για  την ιδιαίτερη θρεπτική του αξία και τον σημαίνοντα ρόλο του στη […]

 

Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας του περιττού βάρους, να αποκλείουν το ρύζι από το καθημερινό και το εβδομαδιαίο  αλλά και το μηνιαίο διαιτολόγιό τους, θεωρώντας το ένοχο, για την προσθήκη περιττών κιλών. Παράλληλα αδιαφορούν ή αγνοούν για  την ιδιαίτερη θρεπτική του αξία και τον σημαίνοντα ρόλο του στη διατροφική πυραμίδα. Το ρύζι είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για τη διατροφή του. Παχαίνει τελικά;

Απαντήσεις μας δίνει ο Μακρυλλός Μιχάλης, Ms-Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.  Επιστημονικός διευθυντής ΑΠΙΣΧΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ KENTΡΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.

Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης το τοποθετεί στη βάση της διατροφικής του επιλογής. Η ξεχωριστή θρεπτική αξία του ρυζιού έγκειται στην περιεκτικότητα του σε σύνθετους υδατάνθρακες,  πρωτεΐνες,  φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπη και νάτριο. Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, βελτιώνουν τη λιπιδαιμική εικόνα του αίματος και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Ο ρόλος του ρυζιού στην λειτουργία του οργανισμού 

Το κάλιο που περιέχεται στο ρύζι συμβάλλει στη ρύθμιση της μέσης αρτηριακής πίεσης, του ισοζυγίου υγρών, καθώς και στην καλύτερη νεφρική και νευρομυική λειτουργία. Σημαίνοντα ρόλο στη μυική λειτουργία του οργανισμού, διαδραματίζει το μαγνήσιο του ρυζιού, που σε συνδυασμό με το φώσφορο προάγει και την υγεία των οστών. Η τεράστια διατροφική αξία του ρυζιού δε σταματά εδώ. Μέσω του σιδήρου συμβάλλει στη σύνθεση αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της αναιμίας, ενώ το σύνολο των βιταμινών της ομάδας Β που περιλαμβάνει, χαρίζει στον οργανισμό επιπλέον μεταβολικά, εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά οφέλη.

Τέλος μέσω της βιταμίνης Ε ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων, εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Θερμιδική και θρεπτική αξία διαφόρων τύπων ρυζιού/100γρ

Τύπος ρυζιού Ενέργεια (Kcal) Πρωτεΐνες(gr) Υδατάνθρακες(gr) Λίπη(gr) Χοληστερόλη(mg)
άγριο 353 14 76 0 0
αναποφλοίωτο νερόβραστο 111 2.5 23 1 0
διογκωμένο 392 7 84 0 0
νερόβραστο 133 3 9 0 0

Μια προσεκτική ανάγνωση του παραπάνω πίνακα καθιστά σαφές πως το θερμιδικό τίμημα της συνετούς και ελεγχόμενης από πλευράς ποσότητας κατανάλωσης ρυζιού, όχι μόνο δεν απαγορεύει, αλλά αντίθετα επιτρέπει την ένταξη του στο εβδομαδιαίο ή ακόμα και στο καθημερινό διαιτολόγιο μας.

Πρέπει να γίνει σαφές πως το ζήτημα της ρύθμισης του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το συνολικό ημερήσιο θερμικό περιεχόμενο που προσλαμβάνει κανείς. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν και τρόφιμα που αδυνατίζουν. Ένα σωστά καταρτισμένο διαιτολόγιο συγκεκριμένου θερμιδικού περιεχομένου οφείλει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, στηριζόμενο σε όλες τις ομάδες τροφίμων.