Fitness

Τι με παχαίνει;

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
”Τι με παχαίνει δεν μπορώ να καταλάβω” λένε μερικοί άνθρωποι και προβληματίζονται ποιές τροφές να επιλέξουν ώστε να καταφέρουν να αδυνατήσουν . Σχετικές πληροφορίες μας  δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc.  Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά  που έχουν συνδεθεί με το αδυνάτισμα και κυρίως την καύση λίπους είναι : Φυτικές ίνες Ασβέστιο Νερό Κατεχίνες […]

”Τι με παχαίνει δεν μπορώ να καταλάβω” λένε μερικοί άνθρωποι και προβληματίζονται ποιές τροφές να επιλέξουν ώστε να καταφέρουν να αδυνατήσουν . Σχετικές πληροφορίες μας  δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc.

 Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά  που έχουν συνδεθεί με το αδυνάτισμα και κυρίως την καύση λίπους είναι :

  • Φυτικές ίνες
  • Ασβέστιο
  • Νερό
  • Κατεχίνες
  • Καψαϊκίνη
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Συστήνεται η αυξημένη καθημερινή κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, προκειμένου να μειωθεί το σωματικό βάρος και λίπος:

Φρούτα & λαχανικά: Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Γαλακτοκομικά: Η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι), προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και το μεταβολισμό των λιπών.

Ελαιόλαδο & ξηροί καρποί:

Μπορεί να συγκαταλέγεται στην ομάδα του λίπους αποδίδοντας αρκετές θερμίδες (1κ.σ. = 126kcal) αλλά αποτελεί σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 2κ.σ. ελαιόλαδο και 10 ανάλατοι ξηροί καρποί.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά/καστανό ρύζι): το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Ενυδάτωση: Στην ρύθμιση του βάρους και την αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών) καταλυτικό ρόλο παίζει η αυξημένη πρόσληψη υγρών.

Εκτός  απο νερό – που πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή – η υδάτωση μπορεί να επιτευχθεί και με χυμό,  γάλα, πράσινο τσάι, καφές, σόδα, αναψυκτικά, σούπες, αφεψήματα, αλλά και μέσα από αρκετές τροφές, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πράσινο τσάι: Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση (3-4 ποτήρια) πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους.

 Μπαχαρικά: Βελτιώνουν το μεταβολισμό δεδομένου ότι 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους  αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος και κατεπέκταση οι καύσεις του οργανισμού.

 Τα παραπάνω τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη μείωση του σωματικού βάρους, όταν καταναλώνονται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.