Fitness

Τα πάντα για το λάδι καρύδας

Τα πάντα για το λάδι καρύδας
Τα τελευταία χρόνια το λάδι καρύδας έχει ανέβει σημαντικά στην υπόληψη των καταναλωτών και πολλοί που δεν το γνώριζαν, το έχουν προσθέσει στην καθημερινή τους ζωή. Προτιμάται ιδιαίτερα στο μαγείρεμα σε σχέση με άλλα λάδια και αρκετοί παραγωγοί το χρησιμοποιούν στα συσκευασμένα προϊόντα τους. Υπάρχουν αρκετοί επίσης που υποστηρίζουν πως το λάδι καρύδας είναι θαυματουργό […]

Τα τελευταία χρόνια το λάδι καρύδας έχει ανέβει σημαντικά στην υπόληψη των καταναλωτών και πολλοί που δεν το γνώριζαν, το έχουν προσθέσει στην καθημερινή τους ζωή. Προτιμάται ιδιαίτερα στο μαγείρεμα σε σχέση με άλλα λάδια και αρκετοί παραγωγοί το χρησιμοποιούν στα συσκευασμένα προϊόντα τους.

Υπάρχουν αρκετοί επίσης που υποστηρίζουν πως το λάδι καρύδας είναι θαυματουργό και όσον αφορά την υγεία, παρότι διάφοροι οργανισμοί συνεχίζουν να τάσσονται ενάντια στα τροπικά λάδια (όπως το λάδι καρύδας) θεωρώντας τα επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα οφέλη που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση του λαδιού καρύδας, σύμφωνα πάντα με έρευνες και αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί

Λάδι καρύδας και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Σε μια κλινική δοκιμή, 40 συμμετέχοντες έτρωγαν 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας οι μεν και 2 αντίστοιχες κουταλιές σογιέλαιο οι δε, μια φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι λαμβάνοντες το σογιέλαιο μετά το πέρας της δοκιμής παρουσίασαν μειωμένη HDL (καλή χοληστερίνη) και αυξημένη LDL (κακή χοληστερίνη), αμφότερες ενδείξεις υψηλότερου κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις. Από την άλλη οι λαμβάνοντες το λάδι καρύδας δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη αλλαγή στις τιμές της χοληστερίνης τους, αλλά ήταν πιο σύνηθες να έχουν ανεβασμένη την HDL.

Λάδι καρύδας και διαβήτης

Διατροφές υψηλές σε Τριγλυκερίδια Μέσης Αλυσίδας (το 65% της σύστασης του λαδιού καρύδας) έχουν αποδειχθεί πως βελτιώνουν την ανεκτικότητα στη γλυκόζη και μειώνουν τη συσσώρευση λίπους, σε σχέση με αντίστοιχες διατροφές υψηλές σε Τριγλυκερίδια Μακράς Αλυσίδας. Επίσης, τα λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί πως διατηρούν τη δράση της ινσουλίνης, καθώς και την αντίστασή της. Το λάδι καρύδας μπορεί να βελτιώσει και την ευαισθησία της ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές παρατήρησαν πως συμμετέχοντες που είχαν ακολουθήσει δίαιτα στην οποία το 40% των θερμίδων προερχόταν από λιπαρά, με περισσότερα Τριγλυκερίδια Μέσης οι μεν, Μακράς οι δε, αυτοί που λάμβαναν τα Μέσης παρουσίασαν βελτιωμένο μεταβολισμό κατά 30% σε σχέση με τους λαμβάνοντες ΤΧΑ.

Λάδι καρύδας και απώλεια βάρους

Στην έρευνα με το λάδι καρύδας και το σογιέλαιο, παρατηρήθηκε απώλεια βάρους και στις δύο ομάδες. Παρόλα αυτά, μόνο η ομάδα με το λάδι καρύδας έχασε πόντους από την περιφέρεια.

Άλλη έρευνα έδειξε πως με το πέρας των 16 εβδομάδων προγράμματος διατροφής, άτομα που κατανάλωσαν 18-24γρ από Τριγλυκερίδια Μέσης Αλυσίδας έχασαν περισσότερα κιλά και λίπος σε σύγκριση με διατροφές με ελαιόλαδο. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως η αλλαγή διατροφής Τριγλυκεριδίων Μακράς Αλυσίδας με τα αντίστοιχα Μέσης, μπορεί βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε υιγείς ανθρώπους.

Σε σχέση με τα άλλα λίπη, το λάδι καρύδας περιλαμβάνει 2,6% λιγότερες θερμίδες. Σημειώστε όμως πως όλα τα φαγητά που είναι υψηλά σε λίπος, έχουν και πολλές θερμίδες, οπότε σε συνδυασμό με τροφές επίσης υψηλές σε θερμίδες, δύσκολα θα προκαλέσουν απώλεια βάρους.

Ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας, είναι όπως κάθε άλλο λάδι και στις ίδιες ποσότητες, όχι περισσότερο. Μπορεί επίσης να αποτελέσει εναλλακτικό του βουτύρου όταν ψήνουμε στο φούρνο.