Fitness

Τα γλυκά μας αυξάνουν την όρεξη;

Τα γλυκά μας αυξάνουν την όρεξη;
  Η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα, καταστρέφει τους νευρώνες που ελέγχουν την όρεξή μας. Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα και υδατάνθρακες μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε […]

 

Η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα, καταστρέφει τους νευρώνες που ελέγχουν την όρεξή μας.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας.

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα και υδατάνθρακες μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ειδικά νευρικά κύτταρα (νευρώνες) που ελέγχουν την όρεξή μας, οδηγώντας στην αύξηση του σωματικού βάρους. Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Monash μελετώντας τους νευρολογικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν το ερέθισμα της όρεξης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος των γευμάτων οι νευρώνες του εγκεφάλου που καταστέλλουν την επιθυμία για τροφή, γνωστή ως νευρώνες POMC (παράγουν την ορμόνη προσπισμελανοκορτίνη), δέχονται επίθεση από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας.

Όταν όμως καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, η επίθεση γίνεται ισχυρότερη. Όσο μεγαλώνουμε, οι συνεχείς αυτές επιθέσεις καταστρέφουν τους νευρώνες POMC, οι οποίοι παύουν πλέον να ρυθμίζουν την όρεξη, στέλνοντας στον εγκέφαλο παραπλανητικά μηνύματα μη κορεσμού της όρεξης, οδηγώντας τον μοιραία στην αυξημένη λήψη τροφής και επομένως στην παχυσαρκία. Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται και στους ορεξιογόνους νευρώνες, οι οποίοι όμως φυσιολογικά προστατεύονται από την πρωτεΐνη UCP2.
Επομένως, η υπερβολική κατανάλωση γλυκισμάτων, οδηγεί τον εγκέφαλο μας σε φαύλο κύκλο, όπου όσο περισσότερο τρώει κανείς τόσο περισσότερο πεινά, με αποτέλεσμα την πρόωρη εκφύλιση των νευρικών κυττάρων.

Το επόμενο ερώτημα είναι το κατά πόσο μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη έχει και επιβλαβείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα κατά πόσο σχετίζεται με την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσο του Πάρκινσον και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.