Fitness

Πάσχα:Συμβουλές για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό

Πάσχα:Συμβουλές για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό
Το Πάσχα το μυαλό μας σκέφτεται τα νόστιμα γλυκά και φαγητά κουλουράκια , τσουρεκάκια , το αρνί , κατσίκι, κοκορέτσι, γαρδούμπα, κόκκινα αβγά κ.α με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και να παχαίνουμε αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να απειλείται και η υγεία κάποιων ανθρώπων. Πως μπορούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο πασχαλινό […]

Το Πάσχα το μυαλό μας σκέφτεται τα νόστιμα γλυκά και φαγητά κουλουράκια , τσουρεκάκια , το αρνί , κατσίκι, κοκορέτσι, γαρδούμπα, κόκκινα αβγά κ.α με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και να παχαίνουμε αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να απειλείται και η υγεία κάποιων ανθρώπων. Πως μπορούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο πασχαλινό τραπέζι ; 

Το Πάσχα, θα πρέπει να φάμε με σύνεση μιας και η αυξημένη περιεκτικότητα του πασχαλινού τραπεζιού σε θερμίδες, αλάτι, λιπαρά και χοληστερόλη επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας.

Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μας προσφέρει το κάθε έδεσμα για να συμπεριφερθούμε ανάλογα.

Αρχικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει το κρέας:, αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, γαρδούμπα.. Αυτά τα είδη κρεάτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας & σίδηρο, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν κορεσμένα (κακά) λιπαρά & χοληστερίνη. Το κατσίκι βέβαια αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, μιας και έχει λιγότερες θερμίδες & λιπαρά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλό να είμαστε εγκρατής και να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα πέτσας.

Η μαγειρίτσα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Έτσι ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης. Ποιος να ξεχάσει τα κόκκινα αβγά? Τα βάφουμε κατά το έθιμο την Μεγάλη Πέμπτη σε κόκκινο χρώμα όπως και αυτό του αίματος του Χριστού. Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Ένα βραστό αβγό έχει 80 θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη μην ανησυχείτε για τα υψηλά ποσά χοληστερίνης, τα 2/3 περίπου της χοληστερίνης του αίματος τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και σ’ αυτό παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα της διατροφής που κάνει κανείς. Ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί για πρωινό ή απογευματινό, ή το βράδυ σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί & ψωμί είναι καλές προτάσεις.

Τα πασχαλινά κουλούρια αποτελούν γλυκιά πρόταση ιδανική για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες. Έτσι 2-3 μικρά κουλουράκια ή 1-2 μεγάλα μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα 1,5% και να αποτελέσουν έτσι ένα διαφορετικό πρωινό, ή και σκέτα σαν απογευματινό. Άλλο ένα τρόφιμο του Πάσχα είναι το τσουρέκι, όπου τα 70γρ δίνουν 68 θερμίδες. Επομένως, μία λεπτή φέτα τσουρέκι ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί, δηλαδή καθόλου απαγορευτικό σε ένα ισοροποιημένο διαιτολόγιο. Επιπλέον, το αλεύρι, το γάλα και τα αυγά που προστίθονται στο τσουρέκι εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Α, D, Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από αναιμία. Η ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά του τσουρεκιού οφείλονται στο μαχλέπι και στη μαστίχα, τα οποία έχουν χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς τύψεις σε ποσότητα 1-2 κομμάτια μαζί με ένα ποτήρι γάλα 1,5% για πρωινό ή απογευματινό.

Θυμηθείτε πάντως πως αν οι διατροφικές μας επιλογές την περίοδο των εορτών γίνουν «με μέτρο» & καλύτερα θα περάσουμε & θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό!!!!!!

Με την συνεργασία της Καρολίνας Ευαγγελίας Κάπολγου- Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ιωαννίνων – Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας- www.logodiatrofis.gr .