Fitness

Ο διπλός ρόλος της μεσογειακής δίαιτας

Ο διπλός ρόλος της μεσογειακής δίαιτας
Μια από τις πιο ευεργετικές δίαιτες είναι αναμφισβήτητα η μεσογειακή. Και μια ζούμε στην Ελλάδα την χώρα  που γεννήθηκε  μπορούμε να βρούμε άφθονα τα υλικά της και δεν είναι εύκολο να την εφαρμόσουμε. Εκτός του ότι βοηθά στην απώλεια κιλών, η μεσογειακή διατροφή προστατεύει και από πολλές παθήσεις όπως είναι τα καρδιολογικά προβλήματα, η άνοια […]

Μια από τις πιο ευεργετικές δίαιτες είναι αναμφισβήτητα η μεσογειακή. Και μια ζούμε στην Ελλάδα την χώρα  που γεννήθηκε  μπορούμε να βρούμε άφθονα τα υλικά της και δεν είναι εύκολο να την εφαρμόσουμε. Εκτός του ότι βοηθά στην απώλεια κιλών, η μεσογειακή διατροφή προστατεύει και από πολλές παθήσεις όπως είναι τα καρδιολογικά προβλήματα, η άνοια αλλά και η κατάθλιψη. Τι πρέπει να κάνετε όμως για να εφαρμόσετε τη μεσογειακή δίαιτα;

Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά: Τα φρέσκα προϊόντα είναι και το Α και το Ω αυτής της δίαιτας. Καταναλώστε 5-10 μερίδες την ημέρα (μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ή 1 φλιτζάνι ωμά ισούται με μια μερίδα). Επιλέξτε υγιή λιπαρά: Οι ελιές και το λάδι τους είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της μεσογειακής διατροφής. Καταναλώστε τέσσερις έως έξι μερίδες την ημέρα (μια μερίδα μπορεί να είναι 1 κουτ. του ελαιολάδου , 5 ελιές ή 1/8 αβοκάντο) . Το ελαιόλαδο προσφέρει υγιή μονοακόρεστα λίπη και τα φυτικά συστατικά του που ονομάζονται πολυφαινόλες .

Διαλέξτε σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια: αυτά αποτελούν μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Οι ξηροί καρποί και σπόροι παρέχουν επίσης υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά . Καταναλώστε μια μερίδα όσπρια ( 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα ) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και ένα μικρό μέρος των ξηρών καρπών ημερησίως (περίπου 1 κουταλιά της σούπας ή 10 με 12 αμύγδαλα ή καρύδια) .

Επικεντρωθείτε στα ψάρια και τα αυγά: Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Τα αυγά είναι επίσης στο μενού . Μια καλή επιλογή είναι κάνετε μια ομελέτα με ψητά λαχανικά. Το άπαχο κρέας και τα πουλερικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Προτιμήστε τα προϊόντα από βιολογικό γάλα καθώς είναι πιο εύκολο να τα αφομοιώσει ο οργανισμός ενώ παρέχουν ευεργετικά βακτήρια που συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος . Απολαύστε δυο μερίδες την ημέρα (μία μερίδα είναι 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι ή λίγο τυρί).

Τα σιτηρά: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τα καλύτερα. Λαμβάνετε τέσσερις μικρές καθημερινές μερίδες ψωμιού ολικής αλέσεως , ή δοκιμάστε ζυμαρικά από κινόα. Προσθέστε βότανα και μπαχαρικά: είναι γεμάτα από φυτικά συστατικά με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Τέλος πίνετε άφθονο νερό και να θέλετε κάτι άλλο προτιμήστε πράσινο τσάι είτε ζεστό είτε κρύο.

Με την συνεργασία της Μαρία Ψαρρά – Διαιτολόγος – διατροφολόγος .