Fitness

Μέθοδοι υπολογισμού του σωματικού λίπους

Μέθοδοι υπολογισμού του σωματικού λίπους
Το ποσοστό σωματικού λίπους καθώς και η απόδοση του σε κιλά εκφράζει την ποσότητα λιπώδους ιστού που παρουσιάζει το σώμα . Ποιοι είναι οι μέθοδοι υπολογισμού του ολικού σωματικού λίπους ; Το ποσοστό σωματικού λίπους καθώς και η απόδοση του σε κιλά εκφράζει την ποσότητα λιπώδους ιστού που παρουσιάζει το σώμα. Η σωματική περιεκτικότητα διαχωρίζεται […]

Το ποσοστό σωματικού λίπους καθώς και η απόδοση του σε κιλά εκφράζει την ποσότητα λιπώδους ιστού που παρουσιάζει το σώμα . Ποιοι είναι οι μέθοδοι υπολογισμού του ολικού σωματικού λίπους ;

Το ποσοστό σωματικού λίπους καθώς και η απόδοση του σε κιλά εκφράζει την ποσότητα λιπώδους ιστού που παρουσιάζει το σώμα. Η σωματική περιεκτικότητα διαχωρίζεται σε λιπώδη μάζα σώματος και σε άλιπη μάζα σώματος που περιλαμβάνει τον μυϊκό ιστό, το γλυκογόνο, τα οστά, το δέρμα, καθώς και τα διάφορα όργανα του σώματος: συκώτι, πάγκρεας κλπ.

Πως υπολογίζεται: Η λογική της «Αρχής του Αρχιμήδη» επιτρέπει χωρίς την παρουσία πολύπλοκων επιστημονικών οργάνων να υπολογιστεί το λίπος σώματος. Σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι υπολογισμού του ολικού σωματικού λίπους είναι πολλές: Η απλή της άθροισης των δερματοπτυχομετρήσεων του δικέφαλου, τρικέφαλου, λαγόνιου και υποωμοπλάτιου (απαιτείται ειδικό όργανο: δερματοπτυχόμετρο), η φωτομέτρησης του τρικέφαλου, η βιοηλεκτρική αντίστασης (απαιτούνται ειδικοί λιπομετρητές) και η περισσότερο αξιόπιστη μέθοδος DEXA που βασίζεται στις ακτίνες Χ.

Ιδεώδη Επίπεδα

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία το ιδανικό ποσοστό λίπους ανάλογα με την ηλικία σημειώνεται ακολούθως:
• Για γυναίκες 20 – 60 ετών: 18 – 26% του συνολικού σωμ. βάρους.
• Για άνδρες 20 – 60 ετών: 10 – 20% του συνολικού σωμ. βάρους.
Τι πρέπει να ξέρετε: Συνήθως το υψηλό σωματικό λίπος συνδυάζεται και με υψηλό Δείκτη Σωματικής Μάζας. Ταυτόχρονα, στην πλειονότητα των ατόμων που εμφανίζουν τους παραπάνω δείκτες αυξημένους και που χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι και πολύ περισσότερο ως παχύσαρκοι, αυξάνεται ο κίνδυνος για υψηλά επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, και ολικών λιπιδίων αίματος και κατ΄ επέκταση αποτελούν ομάδα υψηλού κίνδυνου.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη- Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc-Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr