Fitness

Εάν δεν τρως πρωινό παχαίνεις

Εάν δεν τρως πρωινό παχαίνεις
Η παράλειψη πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη διαβήτη και καρδιακής νόσου. Ενώ συμβάλλει στην παχυσαρκία. Η αποφυγή λήψης πρωινού γεύματος σχετίζεται τυπικά με τη παχυσαρκία όμως πρόσφατη έρευνα σε νεαρές γυναίκες υποστηρίζει ότι η αποφυγή αυτού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 καθώς και καρδιακών νοσημάτων. Η πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη […]

Η παράλειψη πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη διαβήτη και καρδιακής νόσου. Ενώ συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Η αποφυγή λήψης πρωινού γεύματος σχετίζεται τυπικά με τη παχυσαρκία όμως πρόσφατη έρευνα σε νεαρές γυναίκες υποστηρίζει ότι η αποφυγή αυτού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 καθώς και καρδιακών νοσημάτων.

Η πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη από το University of Missouri μελέτησε 35 γυναίκες ηλικίας 13-20 ετών και έδειξε ότι όσες παρέλειπαν τακτικά το πρωινό γεύμα είχαν φτωχότερο σάκχαρο αίματος λόγω της υψηλής πρωτεΐνης πρωινού από ότι αυτές που κατανάλωναν πρωινό γεύμα τακτικά. Σημερινά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος μπορούν να συνδεθούν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών νοσημάτων. Επίκουρος καθηγητής υγείας υποστηρίζει ότι μια καλή δίαιτα από νεαρή ηλικία προλαμβάνει την ανάπτυξη τέτοιων παθήσεων.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν την αυξημένη ανικανότητα αυτών που παραλείπουν τακτικά το πρωινό γεύμα, να μεταβολίσουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε δυστυχώς πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος ο οποίος παρέλειπε το πρωινό γεύμα χρειάζεται να συνεχίσει τη λήψη πρωινού γεύματος ώστε να λάβει τα ωφέλη αυτού.

Οι νεαρές γυναίκες θα πρέπει τακτικά να στοχεύουν σε ένα πρωινό 350 θερμίδων με περίπου 30γραμ. πρωτεΐνης ( ομελέτα με αυγά ή ελληνικό γιαούρτι).

Λεπτομέρειες της έρευνας

Η έρευνα μελέτησε την επίδραση του τύπου καθώς και της συχνότητας του πρωινού γεύματος σε παχύσαρκα κορίτσια. Επιπλέον σύγκρινε την επίδραση ενός πρωινού γεύματος πλούσιο σε πρωτεΐνη σε άτομα που απέφευγαν τακτικά την κατανάλωση πρωινού και σε αυτούς που κατανάλωναν τακτικά πρωινού. Βρέθηκε ότι η μεταβολική αντίδραση στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης ήταν διαφορετικά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι για αυτούς που παρέλειπαν το πρωινό τακτικά, η λήψη ενός πρωινού πλούσιο σε πρωτεΐνη οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος ενώ σε όσους κατανάλωναν τακτικά πρωινό η λήψη ενός πρωινού γεύματος πλούσιο σε πρωτεΐνη οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εν κατακλείδι, η έρευνα προσθέτει ότι το ξεκίνημα της λήψης του πρωινού γεύματος, εκτός από τα μακροθρεπτικά συστατικά που παρέχει, έχει ελάχιστη επίδραση στα καθημερινά επίπεδα της γλυκόζης του αίματος σε άτομα που τακτικά απέφευγαν την κατανάλωση αυτού.

Με την συνεργασία της Άννα Βεσέλη ειδικός Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας της Ομάδας www.logodiatrofis.gr