Ενδιαφέροντα

Πόσες θερμίδες έχουν τα Σαρακοστιανά;

Πόσες θερμίδες έχουν τα Σαρακοστιανά;
Εκτός από… χαρταετούς θα απολαύσουμε και ένα γευστικό τραπέζι που θα ολοκληρώσει τα Κούλουμα, δηλαδή τον υπαίθριο πανηγυρισμό της Καθαράς Δευτέρας. Τα Κούλουμα γιορτάζονται παραδοσιακά με ορισμένες τροφές που δεν συνηθίζουν οι περισσότεροι από εμάς το υπόλοιπο έτος, όπως λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβάς κ.α. Εκτός από γεύση και μια διαφορετική νότα στο τραπέζι μας, τα εδέσματα […]

Εκτός από… χαρταετούς θα απολαύσουμε και ένα γευστικό τραπέζι που θα ολοκληρώσει τα Κούλουμα, δηλαδή τον υπαίθριο πανηγυρισμό της Καθαράς Δευτέρας.

Τα Κούλουμα γιορτάζονται παραδοσιακά με ορισμένες τροφές που δεν συνηθίζουν οι περισσότεροι από εμάς το υπόλοιπο έτος, όπως λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβάς κ.α. Εκτός από γεύση και μια διαφορετική νότα στο τραπέζι μας, τα εδέσματα στα Κούλουμα φέρνουν και μπόλικες θερμίδες, αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Δείτε πόσες θερμίδες έχουν οι τροφές στο παραδοσιακό Σαρακοστιανό τραπέζι:

Λαγάνα: 80-90 θερμίδες ανά 1 φέτα (μερίδα 30 γρ). Αυτές οι θερμίδες φυσικά “εκτοξεύονται” όταν την βουτάμε στο ελαιόλαδο, ή την αλείφουμε με ταραμοσαλάτα κλπ.

Ταραμοσαλάτα: 450-500 θερμίδες ανά 100 γρ.

Χαλβάς: 330-540 θερμίδες ανά 100 γρ.

Καλαμαράκια: 60-100 θερμίδες ανά 100 γρ

Γαρίδες: 140-150 θερμίδες ανά 100 γρ.

Σουπιές: 140-150 θερμίδες ανά 100 γρ.

Χταπόδι: 200 θερμίδες ανά 100 γρ.

Μύδια: 160 θερμίδες ανά 100 γρ.

Ντολμαδάκια: 170 θερμίδες ανά 5 κομμάτια

Ελιές: 120 θερμίδες ανά 100 γρ.

Τουρσί: 15 θερμίδες (1 μικρό αγγουράκι)

Ταραμοσαλάτα λευκή γρήγορη

Προετοιμασία: 5 λεπτά όλα μαζί, συν το μούσκεμα του ψωμιού. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά για μια δόση (μεζές για 6-10 άτομα)

170 γραμ. λευκό ταραμά

½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια καθαρισμένα (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)

100 ml χυμό λεμόνι

120 ml ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο)

3 φλυτζ. ψίχα ψωμιού ολικής ή ζυμωτό (να έχει υφή), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά ταραμοσαλάτα λευκήταραμοσαλάτα λευκήΠαρασκευή: Βάζετε το κρεμμύδι στο μπλέντερ να ψιλοκοπεί. Προσθέτετε τον ταραμά και λίγο -λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα να γίνουν πολτός (περίπου μισό λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα). Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να έρθει ακριβώς στην γεύση που σας αρέσει.

Σερβίρισμα: Κλασικά σε μπολ ή μικρό πιάτο. Η ταραμοσαλάτα λευκή όντας είναι τέλεια και μόνον με μια ελίτσα ον τοπ.