Ενδιαφέροντα

Ποια τρόφιμα μπορούν να αποξηρανθούν

Ποια τρόφιμα μπορούν να αποξηρανθούν
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια νόστιμη προσθήκη στις καλοκαιρινές-και όχι μόνο-σαλάτες ενώ ταιριάζουν υπέροχα σε επιδόρπια, αρτοσκευάσματα και κάθε λογής γλυκά. Έχετε δοκιμάσει να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι; Πιστέψτε μας, δεν είναι και τόσο δύσκολο ούτε απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Η αποξήρανση είναι μια θαυμάσια μέθοδος συντήρησης αλλά, όπως όλα τα πράγματα έχει τους […]

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια νόστιμη προσθήκη στις καλοκαιρινές-και όχι μόνο-σαλάτες ενώ ταιριάζουν υπέροχα σε επιδόρπια, αρτοσκευάσματα και κάθε λογής γλυκά. Έχετε δοκιμάσει να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι; Πιστέψτε μας, δεν είναι και τόσο δύσκολο ούτε απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Η αποξήρανση είναι μια θαυμάσια μέθοδος συντήρησης αλλά, όπως όλα τα πράγματα έχει τους κανόνες της. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι τα τρόφιμα είναι σωστά αφυδατωμένα όταν η περιεκτικότητά του σε νερό έχει ελαττωθεί κατά 95%. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και επίσης συμπυκνώνει τη γεύση τους. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές από τις μεθόδους που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτιάξετε αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι.

Ποια τρόφιμα μπορούν να αποξηρανθούν;

Η λίστα με τα τρόφιμα που μπορούν να αφυδατωθούν είναι μεγάλη και περιλαμβάνει από φρούτα όπως βερίκοκα, φράουλες, μήλα, ανανά, σύκα κεράσια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, μάνγκο κ.ά αλλά και μια μεγάλη γκάμα λαχανικών. Με λίγα λόγια, σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αποξηρανθούν.

Χρήσιμα tips

*Τα φρούτα δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα γιατί η διαδικασία δεν θα έχει το σωστό αποτέλεσμα.

*Πλένετε τα φρούτα και λαχανικά σας πολύ καλά σε νερό που έχετε προσθέσει ελάχιστο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια στεγνώστε τα προσεκτικά. Το λεμόνι μειώνει σημαντικά το χρόνο αποξήρανσης.

*Η ιδανική θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40°C και 60°C.

*Στα φρούτα δεν χρειάζεται επιπλέον προσθήκη ζάχαρης.

*Αφού απλώσετε τα λαχανικά στη λαδόκολλα, ιδανικά, ραντίστε τα με ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με κάποιο μπαχαρικό ή ψιλοκομμένο φρέσκο ή αποξηραμένο μυρωδικό της επιλογής σας για να τους δώσετε επιπλέον γεύση

*Διατηρείτε τα αφυδατωμένα φρούτα ή λαχανικά σας σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, σε σκοτεινό και στεγνό περιβάλλον, ιδανικά μέχρι ένα μήνα.