Ενδιαφέροντα

Ποια σχέση έχει η κανέλα με το αδυνάτισμα;

Ποια σχέση έχει η κανέλα με το αδυνάτισμα;
Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (LSI) καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κανέλα μπορεί να γίνει όπλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν ότι η κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde), ή κανελδεΰδη (ένα αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα την ιδιαίτερη γεύση της), προστατεύει τα ποντίκια από […]

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (LSI) καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κανέλα μπορεί να γίνει όπλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν ότι η κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde), ή κανελδεΰδη (ένα αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα την ιδιαίτερη γεύση της), προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Αλλά οι μηχανισμοί στους οποίους βασίστηκε το αποτέλεσμα της έρευνας δεν ήταν καλά κατανοητοί.

Τι άλλαξε με την πιο πρόσφατη έρευνα

Οι ερευνητές στο εργαστήριο του Jun Wu, ερευνητικού βοηθού καθηγητή στο LSI, ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα την δράση της κανελδεΰδης και να καθορίσουν αν μπορεί να είναι προστατευτική και για τον άνθρωπο. “Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση επηρέασε τον μεταβολισμό”, δήλωσε ο Wu. Και πρόσθεσε: “Έτσι θέλαμε να καταλάβουμε το πώς και ποιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύει και στον άνθρωπο, όπως και στα ποντίκια, και τι εμφάνιση θα είχε στα ανθρώπινα κύτταρα”.

Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Metabolism, έδειξαν ότι η κανελδεΰδη βελτιώνει την μεταβολική υγεία, ενεργώντας άμεσα στα λιποκύτταρα. Τα κάνει να αρχίσουν να καταναλώνουν ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.

Ο Wu και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα ανθρώπινα λιποκύτταρα από εθελοντές διαφόρων ηλικιών, εθνοτήτων και δεικτών μάζας σώματος (ΔΜΣ). Όταν τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε αγωγή με κανελδεΰδη, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένη έκφραση αρκετών γονιδίων και ενζύμων που ενισχύουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση των Ucp1 και Fgf21. Αυτές είναι σημαντικές μεταβολικές ρυθμιστικές πρωτεΐνες, που εμπλέκονται στη θερμογένεση.